O χρόνος μετρά αντίστροφα για το πρώτο σερβίς του Australian Open. Ένα τουρνουά δύο εβδομάδων, σε σκληρή επιφάνεια, που αρχίζει την Κυριακή (14/9) και ολοκληρώνεται για τις γυναίκες το Σάββατο 27 Ιανουαρίου και για τους άνδρες μία ημέρα αργότερα. Οι διοργανωτές προέβλεψαν μία ημέρα περισσότερη φέτος, καθιστώντας δεκαπενθήμερο το τουρνουά, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος αγώνες να ολοκληρωθούν το ξημέρωμα. Είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες από την περσινή αναμέτρηση του Άντι Μάρεϊ με τον Θανάση Κοκκινάκη, που ολοκληρώθηκε περίπου στις 4.00 τα ξημερώματα. Όλοι οι αγώνες θα γίνουν στο Rod Laver Arena, στο Margaret Court Arena, στο John Cain Arena και τα εξωτερικά γήπεδα στο Melbourne Park.


O Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη θα κάνουν τις πρεμιέρες τους στο Grand Slam της Αυστραλίας τη Δευτέρα και την Κυριακή αντίστοιχα. Η Σάκκαρη, νούμερο 8 στην παγκόσμια κατάταξη, θα ξεκινήσει με αντίπαλο στον πρώτο γύρο τη Γιαπωνέζα Νάο Κιμπίνο (Νο92) και αν φτάσει ως τις «8», κατά πάσα πιθανότητα θα παίξει με την Αμερικανίδα Κόκο Γκοφ, Νο3 στον κόσμο. Από την πλευρά του, ο Τσιτσιπάς (Νο7) ξεκινά τις υποχρεώσεις του απέναντι στον Ιταλό Ματέο Μπερετίνι (Νο125), ενώ αν συνεχίσει έως τα προημιτελικά, ενδέχεται να διασταυρωθεί με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στους «8» της διοργάνωσης.


Australian Open  με επιστροφή Νόλε στο Melbourne Park


Ο Σέρβος, Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη, επιστρέφει ως μεγάλο φαβορί στο Melbourne Park για να υπερασπιστεί τον περσινό τίτλο Grand Slam και να προσπαθήσει να διεκδικήσει το 11ο στέμμα του Australian Open. Η χρονιά για τον Τζόκοβιτς -που έχει δηλώσει ότι θέλει τέσσερα Γκραν Σλαμ και το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες- μπορεί να σημαίνει ένα σωρό ρεκόρ. Αρχικά οι περισσότερες συμμετοχές σε προημιτελικά Grand Slam, καθώς έχει 57 και ο Ρότζερ Φέντερερ 58. Επίσης, περισσότερες νίκες σε Grand Slam, καθώς χρειάζεται εννέα ακόμα για να φτάσει τον Φέντερερ που έχει 369. Είναι ο κορυφαίος των ανδρών στο ατομικό, μπροστά από τον 20χρονο Κάρλος Αλκαράθ. Από κει και πέρα ο Ρώσος Ντανίλ Μεντβέντεφ θεωρείται ανάμεσα στους διεκδικητές, όπως και ο Ιταλός Γιανίκ Σίνερ, ο Γερμανός Αλεξάντερ Ζβέρεφ και φυσικά ο περσινός φιναλίστ Στέφανος Τσιτσιπάς.

Στις γυναίκες ξεχωριστή θεωρείται η παρουσία της νικήτριας τεσσάρων Γκραν Σλαμ, Ναόμι Οσάκα, η οποία επέστρεψε ύστερα από 15μηνη απουσία από το επαγγελματικό τένις, κατά την οποία η πρώην Νο1 τενίστρια απέκτησε ένα κοριτσάκι. Φαβορί θεωρείται η Πολωνή Ίγκα Σφιόντεκ, Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη, που είναι αήττητη στο απλό από τον Σεπτέμβριο, έχει κατακτήσει τέσσερις τίτλους Grand Slam (τρεις φορές το Γαλλικό Όπεν και μία το Αμερικανικό), όχι όμως το Όπεν της Αυστραλίας.

Australian Open χωρίς Κύργιο, Ναδάλ

Όσον αφορά τις απουσίες, ο Νικ Κύργιος, ο οποίος πέρσι εθεωρείτο η μεγάλη ελπίδα της Αυστραλίας πριν αποσυρθεί λόγω τραυματισμού, δεν θα αγωνιστεί εξαιτίας ενοχλήσεων στον καρπό και θα είναι στην ομάδα των σχολιαστών του Eurosport που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων. Μεγάλη φυσικά η απουσία του Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος υπέστη τραυματισμό στο ισχίο στο Brisbane International.

Το πρώτο Grand Slam της σεζόν θα μοιράσει στους αθλητές 86.500.000 δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή περίπου 53.000.000 ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει μια ποσοστιαία αύξηση 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή περίπου 10.000.000 δολάρια Αυστραλίας, ήτοι περισσότερα από 6.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Αυστραλιανού Όπεν, το χρηματικό έπαθλο φέτος για τους νικητές στο μονό ανδρών και γυναικών ανέρχεται σε 3.150.000 δολάρια -1.920.000 ευρώ- για τον καθένα. Ποσό υψηλότερο από τα 2.970.000 δολάρια -1.810.000 ευρώ- που δόθηκαν πέρσι.

Πώς έσωσαν το τουρνουά τα αεροπλάνα


Το Αυστραλιανό Όπεν (Australian Open), ένα από τα σημαντικότερα τουρνουά τένις του κόσμου, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις 21 Νοεμβρίου 1905 στη Μελβούρνη, με διοργανώτρια την Ένωση Τένις Αυστραλασίας (αργότερα Αυστραλίας). Αρχικά επρόκειτο για ένα τουρνουά μόνο για άνδρες. Οι γυναίκες έκαναν την εμφάνισή τους το 1922. Η διοργάνωση άλλαζε συχνά τόπους διεξαγωγής. Από το 1905 διοργανώθηκε 111 φορές σε πέντε πόλεις της Αυστραλίας: Μελβούρνη (67 φορές), Σίδνεϊ (17 φορές), Αδελαΐδα (15 φορές), Μπρισμπέιν (7 φορές), Περθ (3 φορές) και δύο πόλεις της Νέας Ζηλανδίας: Κράιστσερτς (1906) και Χέιστινγκς (1912). Από το 1972 το τουρνουά μονιμοποιήθηκε στη Μελβούρνη, ενώ μόλις το 1969 επετράπη να αγωνίζονται επαγγελματίες τενίστες. Το μεγάλο πρόβλημα για πολλά χρόνια ήταν η απροθυμία ξένων παικτών να πάρουν μέρος στο τουρνουά. Στη δεκαετία του 1920 το ταξίδι με πλοίο από την Ευρώπη στην Αυστραλία διαρκούσε περίπου 45 ημέρες. Ακόμη και εντός της Αυστραλίας το ταξίδι δεν ήταν εύκολο. Όταν το τουρνουά διεξήχθη στο Περθ, οι τενίστες από τη Βικτόρια ή τη Νέα Νότια Ουαλία αρνήθηκαν να διασχίσουν μια απόσταση περίπου 3.000 χιλιομέτρων. Η ανάπτυξη των συγκοινωνιών έδωσε τη λύση και η εξέλιξη των αερομεταφορών ήταν αυτή που έσωσε το τουρνουά όταν κινδύνευσε να γίνει μια εγχώρια διοργάνωση.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"