Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αλλάζει. Μεγαλώνει. ∆ιευρύνεται.

Επίσηµα, πλέον, το Μουντιάλ του 2026 θα διεξαχθεί µε όρους διαφορετικούς από ό,τι είχαµε µάθει έως τώρα. Και δεν αποκλείεται, σε επτά χρόνια από τώρα, να ζήσουµε τη διοργάνωση και από κοντά. Με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί αυτές τις ηµέρες ξανά στις συζητήσεις για τη διοργάνωση του 2030. Ας πάρουµε, όµως, τα πράγµατα από την αρχή.

Η διεύρυνση Οπως αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε επίσηµα από τη FIFA, στο Συνέδριο της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι, όπου επανεξελέγη πρόεδρος ο Τζιάνι Ινφαντίνο, το Παγκόσµιο Κύπελλο 2026, το οποίο θα φιλοξενήσουν ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό, θα περιλαµβάνει 104 αγώνες, αντί των 64 που διεξάγονταν έως και τη διοργάνωση του ΚατάρΜια αύξηση που έρχεται ως αποτέλεσµα της αύξησης των οµάδων που εφεξής θα λαµβάνουν µέρος στη µεγαλύτερη γιορτή του παγκόσµιου ποδοσφαίρου κατά 16 χώρες, από 32 σε 48!

Αρχικά οι όµιλοι επρόκειτο να αποτελούνται από τρεις οµάδες, αλλά, δεδοµένης της έντασης και του ενδιαφέροντος στη διοργάνωση του Κατάρ µε το αποτέλεσµα της τελευταίας αγωνιστικής όλων των οµίλων, η FIFA αποφάσισε να διατηρήσει τη δοµή, παρά τη διεύρυνση του αριθµού των οµάδων και των οµίλων. Ως εκ τούτου, θα υπάρχουν 12 όµιλοι των τεσσάρων οµάδων, ενώ αρχικά είχαν προγραµματιστεί 16 των τριών. Οι δύο πρώτες από κάθε όµιλο, καθώς και οι οκτώ καλύτερες τρίτες οµάδες θα προκριθούν στους «32». Ως αποτέλεσµα, οι φιναλίστ της κορυφαίας διοργάνωσης το 2026 θα δώσουν οκτώ παιχνίδια, αντί για επτά που ίσχυε έως τώρα. Με βάση το νέο ηµερολόγιο αγώνων που εγκρίθηκε από το Συµβούλιο της FIFA, ο τελικός του Παγκόσµιου Κυπέλλου FIFA 2026 θα διεξαχθεί την Κυριακή 19 Ιουλίου 2026.

Τα 100 χρόνια 

Στη διάρκεια των εργασιών του Συµβουλίου της FIFA έγιναν συζητήσεις και... ανακοινώσεις αναφορικά µε τις χώρες που θα διεκδικήσουν τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030. Ηδη εδώ και καιρό Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και Χιλή έχουν ανακοινώσει επίσηµα ότι θα διεκδικήσουν την επετειακή διοργάνωση, καθώς συµπληρώνονται 100 χρόνια Παγκόσµιων Κυπέλλων από το 1930 και το πρώτο Μουντιάλ, το οποίο είχε φιλοξενήσει η Ουρουγουάη. Στη διάρκεια της περασµένης εβδοµάδας, ο βασιλιάς Μοχάµεντ ΣΤ’ του Μαρόκου επίσης ανακοίνωσε ότι η χώρα του, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκόσµιου Κυπέλλου του 2030. Το ίδιο φαίνεται ότι θα κάνει και η Αγγλία, µε µια πιο διευρυµένη σύνθεση χωρών, καθώς προβλέπεται να κινηθεί ως Ηνωµένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία).

Στη διάρκεια του Συνεδρίου της FIFA προέκυψε ως «είδηση» από τα µεγαλύτερα µέσα ενηµέρωσης του πλανήτη πως Σαουδική Αραβία, Ελλάδα και Αίγυπτος επίσης ενηµέρωσαν ανεπίσηµα ότι θα διεκδικήσουν το χρίσµα για τη διεξαγωγή του Παγκόσµιου Κυπέλλου του 2030. Μάλιστα, υπήρξαν και δηµοσιεύµατα αναφορικά µε την οικονοµική στήριξη του εγχειρήµατος από τους Σαουδάραβες. Εντούτοις, σχεδόν αµέσως το υφυπουργείο Αθλητισµού διέψευσε την είδηση, επισηµαίνοντας πως «δεν υπάρχει επίσηµη (ή ανεπίσηµη ή οποιασδήποτε άλλης µορφής) κατάθεση στη FIFA συνυποψηφιότητας της χώρας µας -µαζί µε τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο- για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030».

∆ιάλογος

Τι πραγµατικά ισχύει; Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν ανοίξει εδώ και καιρό διάλογο σχετικά µε το ενδεχόµενο διεκδίκησης της διοργάνωσης.

Εντούτοις, προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση µε όσα είχε αναφέρει στις 8 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Αθλητισµού, Λευτέρης Αυγενάκης, περί «επαφών µεταξύ των τριών χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε πρώιµο στάδιο διερεύνησης των δυνατοτήτων για την κατάθεση υποψηφιότητας». Κατ' αρχάς πρέπει να τονιστεί ότι η FIFA δεν έχει ανοίξει ακόµη τον φάκελο του Μουντιάλ 2030. Αρα, δεν µπορεί να υπάρξει καµία «επίσηµη» υποψηφιότητα. Επιπλέον, από αυτή την εβδοµάδα επισηµοποιήθηκε ότι το νέο Μουντιάλ των 48 οµάδων είναι µια τελείως διαφορετική διοργάνωση. Αρα, όποια συζήτηση υπήρχε στο τραπέζι πρέπει να διαµορφωθεί αναφορικά µε τις παραµέτρους και τις λεπτοµέρειες. Αλλο 64 αγώνες, άλλο 104. Αλλες ανάγκες, άλλος προγραµµατισµός, τελείως.

Επίσης, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει µε την Ελλάδα, τη δεδοµένη στιγµή δεν µπορεί να προκύψει κάποια σοβαρή συζήτηση για το θέµα, καθώς, ακόµα κι αν έχει ήδη αποφασίσει να είναι µέλος της σύµπραξης για το Παγκόσµιο Κύπελλο του 2030, ο φάκελος θα πρέπει να κατατεθεί προς το τέλος του 2023 και η απόφαση θα ληφθεί από τη FIFA µέσα στο 2024. Με τη χώρα να οδεύει προς εκλογές σε εβδοµάδες/µήνες, δεν µπορεί η τωρινή κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις. Αρα, όλα θα αποφασιστούν οριστικά µετά τις εκλογές. Και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα αναλάβει να τρέξει το πρότζεκτ. Με τις πληροφορίες, βεβαίως, να είναι σαφείς και να αναφέρουν πως η ιδέα της συνδιοργάνωσης ενός Μουντιάλ µε τη συµµετοχή της Ελλάδας δεν αφήνει ασυγκίνητη την κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας. Τουναντίον.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 18/3