Με θάμπος παρακολούθησαν οι επαΐοντες της ρυθµικής γυµναστικής την εθνική οµάδα να κατακτά το χρυσό µετάλλιο στις 10 κορύνες, στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα της Οσάκα, στην Ιαπωνία.

Η δόµηση του αθλήµατος, που άρχισε όταν µετακόµισε η Μαρίνα Φατέεβα από τη Μόσχα στην Αθήνα, το 1996 -και που, παρεµπιπτόντως, άφησε τη Ρωσία στη δίνη της Ουζµπέκας Ιρίνα Βίνερ- έφερε πολύ γρήγορα αποτέλεσµα. Το ηµερολόγιο έγραφε 3 Οκτωβρίου του 1999 και, σχεδόν µία πενταετία πριν από τον αντικειµενικό στόχο, δηλαδή τους Ολυµπιακούς του 2004, η Εθνική έπινε ποτό από θεϊκά, κολονάτα ποτήρια. Εναν χρόνο µετά θα έφτανε και στον Ολυµπο, µε το χάλκινο µετάλλιο στο οµαδικό.

Μέλος της μεγάλης ομάδας

Η Ειρήνη Αϊνδιλή, µέλος εκείνης της όµορφης οµάδας, που στάθηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο γυµναστήριο του Σίδνεϊ, αποφεύγει να παίξει λούπα στο κεφάλι της εκείνες τις στιγµές. Πρώτον, επειδή σε αυτές περιλαµβάνεται η φωτεινή παρουσία της Αννας Πολλάτου, ο θάνατος της οποίας το 2014 κλόνισε συθέµελα τα έγκατα της ρυθµικής γυµναστικής. ∆εύτερον, διότι... φρέσκα φρούτα.

Είναι ο τρόπος που κινούνται η ίδια και η «µάµατσκα» Φατέεβα, η µανούλα όλων των κοριτσιών της Εθνικής τα τελευταία 25 χρόνια, της οποίας «έφτιαχνα το βιογραφικό τις προάλλες και έχει πάνω από 35 µετάλλια σε µεγάλες διοργανώσεις», όπως είπε στο «S» η νυν πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής του αγωνίσµατος. Και συνέχισε: «Είναι πολύ απαιτητική και πολύ αγχωµένη. Η δική της απαίτηση είναι να πάµε στους Ολυµπιακούς Αγώνες».

Το χάλκινο

Οι σπουδαίοι αθλητές σκέφτονται σε παροντικό χρόνο - και η Αϊνδιλή δεν αποτελεί εξαίρεση. Το χάλκινο µετάλλιο στο πρόγραµµα µε τις τρεις κορδέλες και τις δύο µπάλες που έκανε το ανσάµπλ την τελευταία Κυριακή, µε τη χειµερινή ώρα, στο κλειστό του Φαλήρου, ήρθε παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη. Οι Ελπίδα Εγγλέζου, Καλοµοίρα Καρόκη, Ειρήνη Κονιστή, Χριστίνα Ρήγα και Μαριέττα Τοπολλάι κινήθηκαν µεθοδικά στη µελωδία του «Blizzard» από τους Audiomachine. Το χάλκινο, πίσω από την Ιταλία και το Ισραήλ, έχει τη σηµασία του «τόσο, όσο».

«Ρωτήσαµε τους κριτές ποια είναι κάποια από τα στοιχεία που πρέπει να αλλάξουµε και την επόµενη µέρα κάναµε σύσκεψη, προκειµένου να κάνουµε αυτές τις αλλαγές», τόνισε η Αϊνδιλή. Ο στόχος δεν είναι τα µετάλλια στο Παγκόσµιο, ούτε βέβαια στο Μπακού, στα τέλη Απριλίου, και τον Ιούλιο στο Μιλάνο. Αυτοί οι αγώνες της σειράς του Παγκόσµιου Κυπέλλου δεν δίνουν πρόκριση το 2023. Ο στόχος είναι να επιστρέψει στους Ολυµπιακούς Αγώνες, από τους οποίους το ανσάµπλ έλειψε το 2021 στο Τόκιο. Μετά το 2004 και την 5η θέση στην Αθήνα, η οµάδα βρισκόταν εκεί, αν και κάποια σηµάδια γίνονταν φανερά µε το πλασάρισµα: 9η στο Πεκίνο το 2008 και στο Λονδίνο το 2012, 13η στο Ρίο το 2016.

Ενθαρρυντικό

Το Φάληρο, πάντως, ήταν ενθαρρυντικό δείγµα. Το φόβητρο «Ισπανία», που έχει πάρει ήδη την πρόκριση, και το Αζερµπαϊτζάν «ήταν οι µόνες οµάδες που δεν βρίσκονταν εκεί. Η Ελλάδα, για να βρεθεί σε αυτό το σηµείο, έπρεπε να κάνει αλµατώδη προσπάθεια. Εχουµε ξεκινήσει κάποιες αλλαγές τόσο στο ανσάµπλ όσο και στο ατοµικό, βλέπουµε τα λάθη και θα τα διορθώσουµε», όπως λέει η πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι πανέτοιµη, σε πρώτο στάδιο, στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα, που είναι προγραµµατισµένο από τις 23 έως τις 27 Αυγούστου στη Βαλένθια. Φυσικά, κινείται µε βάση τα στοιχεία που ενυπάρχουν στον κώδικα της FIG, δηλαδή της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας, για τη βαθµολόγηση, τα οποία, λες και έγκεινται στο πλαίσιο ενός πειράµατος, αλλάζουν δραστικά σε κάθε ολυµπιακό κύκλο.

Πέντε εισιτήρια

Σε αυτήν τη διοργάνωση, πέντε είναι τα εισιτήρια πρόκρισης για τους Ολυµπιακούς, που σηµαίνει ότι µπορεί και οµάδες που έχουν ένα πλασάρισµα µέχρι την 8η θέση -εφόσον στην πεντάδα βρίσκονται η Ισπανία, η Ιταλία και το Ισραήλ, που έχουν ήδη προκριθεί- να κλείσουν εισιτήριο για το Παρίσι και το γυµναστήριο του Μπερσί.

Το σίγουρο είναι ότι η Εθνική δεν θέλει να φτάσει να παλεύει στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, που είναι προγραµµατισµένο για τον επόµενο Μάιο (22- 24), για εισιτήριο, αλλά δεν γίνεται να αποκλειστεί. Αλλωστε, όπως λέει η Αϊνδιλή, πρόκειται για νέα οµάδα. Γι’ αυτό και η επιστροφή στους πέντε κύκλους θα λογίζεται ως µεγάλη επιτυχία αυτόφωτα. Από το πρώτο ανσάµπλ σε Ολυµπιακούς και για πέντε διαδοχικές διοργανώσεις η Ελλάδα ουδέποτε είχε λείψει. Τώρα πρέπει το Τόκιο να χαρακτηριστεί ατύχηµα και αυτό θα γίνει µόνο µε ένα ταξίδι στο Παρίσι.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret την 1η Απριλίου 2023.