Την τρομερή οκταετία των αγγλικών ομάδων στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, από το 1977 έως το 1984, με τέσσερις κατακτήσεις από τη Λίβερπουλ (1977, 1978, 1981, 1984), δύο από τη Νότιγχαμ Φόρεστ (1979, 1980) και μία από την Άστον Βίλα (1982), διέπει μια εξαίρεση. Ο τελικός του 1983, ο οποίος έγινε στο νεόδμητο, τελειωμένο λίγοτερο από ένα χρόνο πριν, Ολυμπιακό Στάδιο. 

Στις 25 Μαΐου, το Αμβούργο αντιμετώπισε τη Γιουβέντους του Τζιοβάνι Τραπατόνι, η οποία ήταν η μισή πρωταθλήτρια κόσμου του 1982 εθνική Ιταλίας και είχε δίδυμο ξένων τον Γάλλο Μισέλ Πλατινί και τον Πολωνό Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ. Φαβορί από τα λίγα και με πείνα για το πρώτο τρόπαιό της με τα μεγάλα αυτιά. 

Ωστόσο, ο Αυστριακός Ερνστ Χάπελ, με φόρμα στο Στάδιο, πήρε τακτικά το σκαλπ του «Τραπ» και έγινε ο πρώτος προπονητής στην Ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που κατέκτησε το τρόπαιο ως τεχνικός δύο διαφορετικών ομάδων, αφού τα είχε καταφέρει και με την ολλανδική Φέγενορντ το 1970. Ο μέσος Φέλιξ Μάγκατ (ο οποίος απεικονίζεται στη βασική φωτογραφία από εκείνο το βράδυ στην Αθήνα με τον επιθετικό-θωρηκτό του Αμβούργου, Χορστ Χρούμπες) πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης νωρίς, στο 9', με οβίδα. 

Ο Μάγκατ ήταν τρία από τα μέλη εκείνης της ομάδας που βρέθηκαν στις κερκίδες του ΟΑΚΑ, στη μέση της φωτογραφίας, με τον Μπερντ Βέμεγερ αριστερά του και τον Μάνφρεντ Καλτς δεξιά του, 40 χρόνια μετά την κατάκτηση του τροπαίου. 



Στο λογαριασμό του αθλητικού κέντρου έγινε ανάρτηση στο facebook, στην οποία αναφερόταν: Μπερντ Βέμεγιερ, Μάνφρεντ Καλτς και ο σκόρερ Φέλιξ Μάγκατ, οι τρεις ποδοσφαιριστές του Αμβούργου στο ΟΑΚΑ, εκεί που πριν από 40 χρόνια (25 Μαϊου 1983) σήκωσαν την κούπα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών!


Οι Γερμανοί, με προπονητή τον Ερνστ Χάπελ, είχαν νικήσει 1-0 τη Γιουβέντους του Τζιοβάνι Τραπατόνι: τους Ιταλούς που διέθεταν στη σύνθεσή τους και τους Μισέλ Πλατινί, Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ και μόλις πριν από 10 μήνες είχαν κατακτήσει το Μουντιάλ με 3-1 επί των Γερμανών!

Ήταν ο πρώτος κορυφαίος ποδοσφαιρικός τελικός για την Ελλάδα και το νεότευκτο Ολυμπιακό Στάδιο, που μερικούς μήνες νωρίτερα (Σεπτέμβριος 1982) είχε εγκαινιαστεί φιλοξενώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

Ακολούθησαν και οι τελικοί Άγιαξ - Λοκομοτίβ Λειψίας (Κυπελλούχων 1987), Μίλαν - Μπαρτσελόνα (Champions League 1994) και Μίλαν - Λίβερπουλ (Champions League 2007).

Τα προγραμματισμένα και σε εξέλιξη έργα ολικής αναβάθμισης του Ολυμπιακού μας Συγκροτήματος στοχεύουν και πάλι στη φιλοξενία στο άμεσο μέλλον διοργανώσεων παγκόσμιας εμβέλειας!