«Πάει, χάλασε ο κόσμος», πρέπει να σκέφτηκαν οι φίλαθλοι που παρακολουθούσαν το βράδυ της Πέμπτης το δεύτερο ημιτελικό της Σεβίλλης με τη Γιουβέντους για το Europa League. Οι Ιταλοί προηγήθηκαν 1-0 με το γκολ του Ντούσαν Βλάχοβιτς στο 65' και, με το 1-1 του πρώτου παιχνιδιού στο Τορίνο, έπαιρναν εκείνη την ώρα την πρόκριση επί των Ισπανών, που απλώς δεν χάνουν στο Europa League. 

Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε πολύ. Η Σεβίλλη ισοφάρισε με τον Σούσο στο 71' και ο Λαμέλα, στο πέμπτο λεπτό της παράτασης, της χάρισε τη νίκη και την πρόκριση. Η ισπανική ομάδα θα διεκδικήσει το έβδομο Europa League της στη «Φέρεντς Πούσκας Αρένα» στη Βουδαπέστη, στον τελικό της 31ης Μαΐου, απέναντι στην... αλεπού.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο, νικητής του θεσμού με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2017, κάτοχος δύο Champions League με την Πόρτο το 2004 και την Ίντερ το 2010, αλλά και κατακτητής του Conference League πέρυσι με τους Ρωμαίους, έβαλε τη Ρόμα στην «Μπαϊαρίνα» προκειμένου να πάρει το... 0-0 με τη Λεβερκούζεν και να προκριθεί στον τελικό... όπερ και εγένετο. Οι «τζιαλορόσι» προκρίθηκαν σε δεύτερο διαδοχικό τελικό και θα παίξουν για το... δεύτερο Europa League στην Ιστορία τους. 

Κατέκτησαν το πρώτο, όταν λεγόταν Κύπελλο Εκθέσεων (αργότερα Κύπελλο UEFA), την περίοδο 1960-61. 

Σε ό,τι αφορά το Conference League, μόνο ο ένας ημιτελικός ήταν λογικός. Η Γουέστ Χαμ νίκησε 1-0 εκτός έδρας την Άλκμααρ με γκολ του Φορνάλς στο 90+4' και, μετά τη νίκη της στο πρώτο ματς, στο Λονδίνο, προκρίθηκε στον τελικό που θα γίνει στη «Φορτούνα Αρένα» της Πράγας, στις 7 Ιουνίου. 

Αντίπαλός της, για να ολοκληρώσει, μάλιστα, την τριπλέτα των ιταλικών ομάδων που φτάνουν σε ευρωπαϊκούς τελικούς, θα είναι η Φιορεντίνα, που πέτυχε ένα μικρό μιράκολο, όπως λένε και στο «Ουφίτσι» της Φλωρεντίας. Οι Ιταλοί είχαν ηττηθεί 2-1 από τη Βασιλεία στην έδρα τους, αλλά κατάφεραν να επικρατήσουν με το ίδιο σκορ στην Ελβετία, χάρη στα γκολ του Νίκολας Γκονζάλες στο 35' και το 72'. 

Ενδιαμέσως, στο 55', ισοφάρισε ο Ζεκί Αμντουνί. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, διακόπηκε, μάλιστα, για ένα επεισόδιο με την υγεία ενός από τους οπαδούς της Φιορεντίνα, και στο 120+9' (!), λίγο πριν φτάσει το παιχνίδι στη διαδικασία των πέναλτι, ο Αντόνιν Μπαράκ χάρισε στους «βιόλα» την πρόκριση. 

Αν το Conference League είναι το αισθητικό ισοδύναμο του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Κυπελλούχων, μίας διοργάνωσης που καταργήθηκε το 1999, τότε Φιορεντίνα και Γουέστ Χαμ είναι ταιριαστές, αφού το έχουν κατακτήσει: οι Ιταλοί νίκησαν το 1961, οι Λονδρέζοι, το 1965. 


Σεβίλλη-Γιουβέντους 2-1












Λεβερκούζεν-Ρόμα 0-0











Βασιλεία-Φιορεντίνα 1-3















Άλκμααρ-Γουέστ Χαμ 0-1