Η Euroleague χθες μας χάρισε μια μαγική βραδιά, μια βραδιά αγωνίας, μια βραδιά από αυτές που όταν είσαι πιτσιρικάς, ονειρεύεσαι να είσαι πρωταγωνιστής. Μπορεί για τον Ολυμπιακό η κατάληξη να μην ήταν αυτή που ονειρεύτηκε πηγαίνοντας στο Κάουνας, αλλά δεν παύει να είναι ένα στιγμιότυπο που θα μείνει στην ιστορία, μαζί με κάποια ακόμα, που στη μακρά ιστορία της διοργάνωσης, έμειναν ανεξήτιλα Πάμε να θυμηθούμε μερικά «The Shot» που έγραψαν ιστορία.

1971-72 - Bαρέζε – Γιουγκοπλάστικα 70-69

Ήταν το πρώτο τρόπαιο που κατακτήθηκε στην ουσία...at the buzzer! Ήταν η μεγάλη Βαρέζε του Άτσα Νίκολιτς, με ηγέτη τον τεράστιο Ντίνο Μενεγκίν που επικράτησε της τρομερής Γιουγκοπλάστικα, του Πέταρ Σκάνσι. Δεν ήταν ο Μενεγκίν αυτός που έδωσε τη νίκη, αλλά ο μεξικάνος γκαρντ, Μανόλο Ράγκα, που σκόραρε στο φινάλε, ανεβάζοντας στην κορυφή της Ευρώπης του Ιταλούς, οι οποίοι το επανέλαβαν την επόμενη σεζόν!



1980-81 – Μπολόνια – Μακάμπι Τελ Αβίβ 79-80

Συγκλονιστικό ματς, που θύμισε σε μεγάλο βαθμό το ματς του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ στο Κάουνας, αφού δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, η Μακάμπι μετά από επαναφορά και ασίστ του Αροέστι, ο θρυλικός Μίκι Μπέρκοβιτς, σκόραρε βάζοντας μπροστά την «ομάδα του λαού», αφήνοντας λίγα δευτερόλεπτα στους Ιταλούς να αντιδράσουν. Στην επίθεση που εκδηλώθηκε, το σουτ βρήκε στη στεφάνη και όλα τα άλλα είναι ιστορία...

Δείτε τα κρίσιμα δευτερόλεπτα μετά το 01:30:00



1982-83 – Kαντού – Μιλάνο 69-68

Το πολύ μεγάλο ματς, ανάμεσα σε δύο ομάδες με μεγάλη αντιπαλότητα εκείνη την εποχή, εντός και εκτός συνόρων, έλαβε χώρα στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και σφραγίστηκε από την τελευταία φάση του ματς. Τώρα είναι το τελευταίο σουτ που δεν μπήκε! Η τάπα του Τζιμ Μρούερ, στον Τζον Τζιανέλι έμεινε στην ιστορία χαρίζοντας στην Καντού του μεγάλου Ρίβα και του εξαιρετικού Μπράιαντ, την κορυφή της Ευρώπης.

Δείτε την ιστορική τάπα από το 01:23:00



1991-92 - Μπανταλόνα - Παρτίζαν 70-71

Αν το ματς του 1981 που αναφέραμε παραπάνω ήταν σε μεγάλο βαθμό όμοιο με αυτό του Ολυμπιακού, αυτό είναι αυτό που θα ήθελαν άπαντες στις τάξεις των ερυθρολεύκων. Δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του τελικού, η Μπανταλόνα με καλάθι του Χοφρέσα πήρε κεφάλι στο σκορ, αλλά ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Έκανε το coast to coast, πάτησε, σηκώθηκε για τρεις και at the buzzer, έδωσε την κούπα στους Σέρβους! Ένα buzzer, που έβαζε ο Σλούκας, θα έγραφε διαφορετικά την ιστορία!



2011-12 – Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Όπως του έμελλε να το βρει, ο Ολυμπιακός με παρόμοιο τρόπο είχε «σκοτώσει» την τρομακτική ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ένα ματς που ήταν το μεγάλο underdog. Αν και πάλεψε σκληρά σε όλο το ματς, χρειάστηκαν οι χαμένες βολές της ΤΣΣΚΑ στο φινάλε και το επικό πλέον «πεταχτάρι» του Γιώργου Πρίντεζη που έριξε στο «καναβάτσο» την «ομάδα του στρατού» που είχε τριπλάσιο τότε μπάτζετ.



2022-23 – Oλυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 78-79

Ο Ολυμπιακός έπιασε πολύ ψηλά στάνταρ μπάσκετ φέτος. Ήταν κατά γενική ομολογία η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, δίκαια τερμάτισε πρώτος, εμφατικά σάρωσε τη Μονακό στα ημιτελικά και πανάξια θα κέρδιζε τη Ρεάλ, σε ένα ματς που ήταν δικό του για 39 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα. Τότε ήταν που ο Γιούλ, πήρε σκριν από τον Ταβάρες, πήγε στην αλλαγή ο Φαλ και σήκωσε τα 220 εκατοστά του μπροστά στο «γερόλυκο» της Ρεάλ. Εκείνος με ένα σουτ...καντήλι πέρασε τη μπάλα πάνω από τεράστια χέρια του και την έβαλε στο καλάθι. Στα δεύτερα που απέμεναν, ο Σλούκας πήγε να το κάνει όπως και τόσες άλλες φορές. Είναι τα «the shot» που μπαίνουν και αυτά που μένουν «what if»...