Η Αυστραλία είναι μια χώρα άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα. Χιλιάδες ομογενείς ζουν, εργάζονται και σκέφτονται τη μαμά πατρίδα από τη μακρινή χώρα των καγκουρό. Ανάμεσά τους και ο Άγγελος Ποστέκογλου, ο οποίος πλέον είναι στην πρώτη γραμμή των αθλητικών ειδήσεων στην Αγγλία.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο 57χρονος πλέον προπονητής ανέλαβε το τιμόνι της Τότεναμ. Μιας από τις πλέον διάσημες και ιστορικές ομάδες στην Αγγλία και όχι μόνο. Πού να το φανταζόταν από τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έμενε με τους γονείς του, Δημήτρη και Βούλα, ότι θα έφτανε κάποτε στην Premier League και στο Λονδίνο.

Βέβαια τα όνειρά του για το ποδόσφαιρο πήραν σάρκα και οστά στην Αυστραλία. Εκεί αποφάσισαν να πάνε οι γονείς του όταν ο ίδιος ήταν 5 ετών. Για να βρουν μια καλύτερη ζωή, αν και η Ελλάδα παρέμεινε στην καρδιά τους. Του έδωσαν όλα τα κατάλληλα εφόδια και εκείνος πλέον έγινε ο πρώτος Ελληνοαυστραλός που θα κοουτσάρει ομάδα της Premier League. Η Αγγλία θα γίνει ο τρίτος ευρωπαϊκός σταθμός στην καριέρα του.

Η Παναχαϊκή

Ο πρώτος σταθμός του ήταν η Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2008 ο επίσης Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας Κώστας Μακρής, ιδιοκτήτης τότε της Παναχαϊκής, τον ανακοινώνει για την πατρινή ομάδα. Μέχρι τότε ο Ποστέκογλου έκανε το… αγροτικό του στις μικρές εθνικές της Αυστραλίας.

Η συνεργασία του με την Παναχαϊκή κράτησε έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Μπορεί να μην ήταν και το καλύτερο δυνατό πέρασμα, αλλά για τον ίδιο ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Δηλαδή να γυρίσει στην πατρίδα και να εργαστεί ως προπονητής. Σε μία από τις συνεντεύξεις που έχει δώσει αναφέρθηκε σε αυτό που έζησε, κάνοντας λόγο για μία ευχάριστη ανάμνηση. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να κόψει τους ελληνικούς ποδοσφαιρικούς δεσμούς, καθώς έχει υπογραμμίσει ότι θέλει κάποια στιγμή να αναλάβει την Εθνική Ελλάδας. Αυτό παραμένει το μεγάλο όνειρό του.

Άρωμα Ελλάδας

Για την ώρα, θα έχει την υποστήριξη των Ελλήνων αλλά και των Αυστραλών που περιμένουν να δουν πώς θα πάει στο τοπ επίπεδο. Εκεί όπου υπάρχει και η επίσης «ελληνική» Νότιγχαμ. Ιδιοκτήτης της είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με την ιστορική ομάδα όχι μόνο να ανεβαίνει ξανά στα «μεγάλα σαλόνια» αλλά και να κρατιέται σε αυτά έπειτα από περιπετειώδη σεζόν.

Όσο για τον Άγγελο Ποστέκογλου, ετοιμάζεται να ζήσει ακόμα ένα μεγάλο όνειρο. Η Τότεναμ τον προσέγγισε πριν από καιρό, έχοντας διαβάσει το βιογραφικό του και κυρίως των δύο τελευταίων ετών στη Σέλτικ, με την οποία κατέκτησε τους πέντε από τους συνολικά έξι εγχώριους τίτλους που διεκδίκησε. Κατέκτησε δύο σερί σεζόν το πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ, ενώ φέτος πήρε και το Κύπελλο Σκωτίας. Στην προπονητική καριέρα του στέφθηκε επίσης τέσσερις φορές πρωταθλητής Αυστραλίας (με Μπρισμπέιν Ρόαρ και Σάουθ Μέλμπουρν), αλλά και Ιαπωνίας (με Γιοκοχάμα Μαρίνος).

Η συμφωνία

Γνωρίζοντας καλά από πρωταθλητισμό, θα κοιτάξει να πετύχει και στην Τότεναμ. Με τους Λονδρέζους υπέγραψε συμβόλαιο τεσσάρων ετών, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα πλήρη οικονομικά δεδομένα.

Με βάση όσα αναφέρουν στην Αγγλία, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τις 46.000 ευρώ ανά εβδομάδα που φημολογείται ότι έπαιρνε στη Σέλτικ. Υπήρξαν αναφορές ότι πιθανότατα να φτάνει και τις 180.000 ευρώ την εβδομάδα. Δηλαδή κοντά στις 720.000 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα η Τότεναμ πλήρωσε και κοντά στα 5.800.000 ευρώ στη Σέλτικ για να τον αφήσει ελεύθερο, αφού είχε ακόμα έναν χρόνο συμβολαίου. Κάνοντας τον συνολικό υπολογισμό χρημάτων που θα πάρει σε αυτά τα τέσσερα χρόνια από την Τότεναμ, μαζί με αυτά που πληρώθηκαν στη Σέλτικ, το κόστος φτάνει τα 40.360.000 ευρώ.

Ποσά που βεβαίως δεν έχουν επιβεβαιωθεί και είναι κατά προσέγγιση, αφού δεν είχαν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του συμβολαίου. Πάντως, ο Αντόνιο Κόντε, που αποχώρησε τον Μάρτιο, έπαιρνε περίπου 336.000 ευρώ την εβδομάδα! Τα ποσά μπορεί να ζαλίζουν, αλλά οι τιμές στην Αγγλία ακόμα και για προπονητές είναι πολύ υψηλές.

Tου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο

Η Μεγάλη Βρετανία βούιξε με τη μετακίνηση του Άγγελου Ποστέκογλου από τη Σέλτικ στην Τότεναμ. Μια κίνηση που ήταν λίγο-πολύ γνωστή ότι θα γίνει τις τελευταίες ημέρες. Και στο νησί προσπαθούν να τον φιλοσοφήσουν καλύτερα ως προπονητή.

Κατά βάση είναι ένας τεχνικός που αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Κάνει συχνά εναλλαγές από το σύστημα 4-2-3-1 στο 4-3-3. Θα φανεί αν αυτό θα ακολουθήσει και στην Τότεναμ, καθώς τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν.

Για τον ίδιο πάντως το ποδόσφαιρο εσωκλείεται σε μία από τις ατάκες που «έγραψαν» στη Σκωτία ύστερα από ένα εντός έδρας ματς της Σέλτικ. «Το ποδόσφαιρο είναι για τον απλό κόσμο. Περίπου 60.000 φίλαθλοι έρχονται να δουν την ομάδα και να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματά τους. Αυτό θέλω να κάνουμε ως ομάδα στα ενενήντα λεπτά, συν τις καθυστερήσεις, που διαρκεί ένα παιχνίδι», είχε πει.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή