Καλώς ήλθατε στον μαγικό κόσμο της Αμερικής, στη γη των ευκαιριών, όπου το… δολάριο παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Το «Αμερικάνικο όνειρο» το… είδαν πολλοί, το δοκίμασαν περισσότεροι, αλλά δεν πέτυχαν όλοι. Πρέπει να έχεις και την τύχη με το μέρος σου. Να γίνει η αρχή, αλλά να έχεις κι ένα δυνατό marketing. Η τελευταία είναι η λέξη-κλειδί για τον αθλητικό κόσμο, καθώς οι μπίζνες είναι χοντρές και τα χρήματα που προσφέρουν, τεράστια. Εδώ μπαίνει και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατάλαβε πως μπορεί να «πουλήσει» το όνομά του. Ο Άγγλος άσος έχει βγάλει έναν… σκασμό χρήματα, από μια… σέντρα και μια εκτέλεση φάουλ. Το δεξί του πόδι ήταν μαγικό στα στημένα. Δεν είχε κάτι άλλο. Ωστόσο βασίστηκε σε αυτό για να «χτίσει» μια μεγάλη καριέρα, που του απέφερε πολλά χρήματα, αλλά συνεχίζει να βγάζει, ίσως ακόμα περισσότερα.

Ο Μπέκαμ και η ομάδα του είχαν καταλάβει πως στην Αμερική, με το δυνατό marketing που είχαν, θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλα πράγματα. Κι έτσι πήγε στους Λος Άντζελες Γκάλαξι, το καλοκαίρι του 2007. Ο πρώτος μεγάλος αστέρας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο οποίος πήρε την απόφαση να πάει στο αμερικάνικο πρωτάθλημα, το λεγόμενο MLS, που ήταν σχετικά νεοσύστατο (10 χρόνια ζωής είχε συμπληρώσει) και κανείς δεν του έδινε βάση. Ήξερε όμως τι θα γίνονταν πολλά χρόνια μετά.

Το απίθανο συμβόλαιο

Γι’ αυτό και τότε είχε υπογράψει ένα ιδιαίτερο συμβόλαιο. Πιο συγκεκριμένα, οι εφάπαξ ετήσιες απολαβές του, εκείνη την εποχή, ήταν κοντά στα 6.400.000 ευρώ. Περίπου το 1/3 των απολαβών που είχε στις ευρωπαϊκές ομάδες όπου αγωνίστηκε. Όμως αποκαλύφθηκε πως είχε κάνει κι άλλες συμφωνίες που συνολικά, όσο αγωνίστηκε στους Γκάλαξι του Λος Άντζελες, του απέφεραν περισσότερα από 250.000.000 ευρώ. Τουλάχιστον με βάση υπολογισμούς που είχαν γίνει από διάφορους αμερικάνικους οικονομικούς οίκους. Τι ακριβώς έπραξε ο δαιμόνιος Άγγλος; Η συμφωνία περιελάμβανε και ποσοστά για κάθε εμπορική δραστηριότητα του συλλόγου, όσο ο παίκτης θα αγωνιζόταν στην ομάδα. Ο Μπέκαμ δηλαδή εισέπραττε ποσοστά απ’ όλα τα έσοδα των Γκάλαξι.

Από τις πωλήσεις εισιτηρίων, μέχρι τις πωλήσεις προϊόντων της ομάδας στα καταστήματα. Όπως αναφέρει ο Πομπλιάνο, «ο Ντέιβιντ εισέπραττε χρήματα ακόμη και από τα χοτ ντογκ που πωλούνταν στο γήπεδο». Επίσης, στο συμβόλαιο που υπέγραψε τότε οι υπεύθυνοι του MLS του έδιναν το δικαίωμα να αγοράσει ομάδα στο πλαίσιο ενδεχόμενης μελλοντικής επέκτασης της λίγκας έναντι του ποσού των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, που με βάση τη σημερινή ισοτιμία σε ευρώ, είναι κοντά στα 18.660.000 ευρώ.

Εκείνη την περίοδο η συγκεκριμένη συναλλαγή έμοιαζε ιδιαίτερα συμφέρουσα για το MLS, καθώς το Τορόντο (μία από τις ισχυρότερες ομάδες της λίγκας) είχε μόλις ενταχθεί στη διοργάνωση καταβάλλοντας ποσόν που δεν ξεπερνούσε τα 8 εκατομμύρια! Εδώ λοιπόν έρχεται η Ίντερ Μαϊάμι. Ο Μπέκαμ δεν έβγαλε ποτέ την προοπτική αγοράς ομάδας. Και από το 2012 και μετά έκανε τις κινήσεις για να μπορέσει να δώσει σάρκα και οστά στη συμφωνία που προϋπήρχε για την αγορά συλλόγου.

Η ίδρυση

Ύστερα από πολλές διαπραγματεύσεις, στις 25 Ιανουαρίου του 2018 ο Μπέκαμ ανακοίνωσε επίσημα πως έναντι 18.660.000 ευρώ το franchise της πόλης του ήλιου και της ζέστης, το Μαϊάμι δηλαδή, κατέληξε σε εκείνον και την ομάδα του. Η Ίντερ Μαϊάμι θα ξεκινούσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις με την έναρξη της σεζόν του 2020 ως ένα από τα δύο μέλη της επέκτασης του MLS. Έπειτα από αυτό ξεκίνησε την προσέλκυση αστεριών, για να φτάσει στον Λιονέλ Μέσι, τον οποίο φέρνει σε μια νεοσύστατη ομάδα, χωρίς αγωνιστική δυναμική. Ο Αργεντινός σταρ θα παίρνει περίπου 40.000.000 ευρώ ανά σεζόν, καθώς και μέρος κερδών των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, αλλά και μέρος των κερδών από την «Αdidas». Επίσης θα μπορεί να αγοράσει μελλοντικά, αν το ήθελε, σύλλογο στο αμερικάνικο πρωτάθλημα. Κάτι ανάλογο με τον Μπέκαμ…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9/6