Ο Δημήτρης Ιτούδης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Ντίνος Μήτογλου και τα άλλα παιδιά της Εθνικής Ελλάδας ζουν σε ρυθμούς Μουντομπάσκετ. Όπως και οι Φιλιππίνες, μία από τις τρεις χώρες που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση, με τη συγκεκριμένη να φιλοξενεί και την Εθνική Ελλάδας, μία εκ των 16 ομάδων που στην πρώτη φάση θα αγωνιστούν σε αυτή την όμορφη -αλλά και με τόσα προβλήματα- νησιωτική χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία με τα 7.641 νησιά.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αν τα καταφέρει θα στρογγυλοκαθίσει στην πρωτεύουσα Μανίλα μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένος ο τελικός. Θα παίξει στο πολυτελές και υπερσύγχρονο Mall of Asia Arena, το κλειστό που βρίσκεται στη μητροπολιτική περιοχή της Μανίλα.

Άλλαξαν έδρα

Η τελική φάση και ο τελικός επρόκειτο να διεξαχθούν αρχικά στο μεγαλύτερο κλειστό στον κόσμο, την τεράστια Philippine Arena των 55.000 θέσεων. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο γήπεδο απέχει αρκετά από τα περισσότερα ξενοδοχεία, δεν διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή και, το κυριότερο, εξαιτίας συγκοινωνιακών λόγων ανάγκασαν τους διοργανωτές να αλλάξουν τον αρχικό προγραμματισμό.

Το «παλάτι»

Τυχερή η Εθνική, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα παίξει σε ένα γήπεδο για το οποίο έχουν λόγους να καμαρώνουν οι Φιλιππινέζοι. Ένα κλειστό «παλάτι» σε έκταση μεγαλύτερη των 64.000 τετραγωνικών μέτρων, το Mall of Asia Arena, είναι εξοπλισμένο με τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα του χώρου. Το εξωτερικό του είναι διαμορφωμένο σε σχήμα ματιού με μια τεράστια γυάλινη πρόσοψη, που στηρίζεται σε μια κεκλιμένη βάση εξέδρας. Μπορεί να φιλοξενήσει 15.000 θεατές αν πρόκειται για αγώνες και 20.000 θεατές για συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις.

Ένας χώρος πέντε επιπέδων με  τις προαπαιτούμενες από τη FIBA και το NBA εγκαταστάσεις. Μεταξύ αυτών τα δάπεδα Robbins, πίνακες οκτώ όψεων, στο κέντρο του παρκέ, το οποίο αλλάζει ανάλογα με το άθλημα. Άλλο για βόλεϊ, άλλο για ποδόσφαιρο σάλας, άλλο για μπάντμιντον.

Θεωρείται ιδιαίτερα φιλικό στο διαδίκτυο, γιατί διαθέτει καλωδίωση οπτικών ινών plug-and-play. Για τη μέγιστη εξυπηρέτηση των θεατών είναι εξοπλισμένο με 11 ανελκυστήρες και 28 κυλιόμενες σκάλες. Διαθέτει χώρο για καπνιστές,  ενώ έχει βραβευθεί ως χώρος εκδηλώσεων φιλικός προς τα ΑμεΑ με τις πολλές λωρίδες ειδικής πρόσβασης και σημεία ειδικών καθισμάτων στο γήπεδο.

Έξω από το κλειστό παρέχονται 2.000 θέσεις στάθμευσης και επιπλέον 1.400 θέσεις είναι διαθέσιμες στο γειτονικό οκταώροφο Mall of Asia Arena Annex, κτίριο που κατασκευάστηκε, καθώς λόγω του υψηλού υδροφόρου ορίζοντα η κατασκευή υπόγειων επιπέδων στάθμευσης ήταν αδύνατη.
Το γήπεδο διαθέτει και πολυτελείς χώρους, συγκεκριμένα 41 σουίτες. Κάθε σουίτα διαθέτει μπάτλερ και ιδιωτικό σαλόνι, μίνι μπαρ, τουαλέτα, οθόνες τηλεόρασης και εξωτερικά καθίσματα κινηματογράφου. Ένα ιδιωτικό εστιατόριο, το Premiere Café + Lounge, είναι αυτό που εξυπηρετεί τους VIP θεατές.

Το μεγάλο πρόβλημα που αγχώνει τους διοργανωτές

Μια χώρα με μπασκετική κουλτούρα θα φιλοξενήσει -μαζί με την Ινδονησία και την Ιαπωνία- το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ. Οι Φιλιππίνες συνδιοργανώνουν το Μουντομπάσκετ 2023 από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Η αγάπη των Φιλιππινέζων για το μπάσκετ είναι πραγματικά άνευ ορίων. Δεν είναι το εθνικό τους άθλημα -αυτό είναι η πολεμική τέχνη arnis-, αλλά το πιο πολυπαιγμένο στη χώρα. Για τους Φιλιππινέζους το μπάσκετ είναι μέρος του πολιτισμού τους.
Τον τελευταίο καιρό η οργανωτική επιτροπή ψάχνει να βρει λύση στο τεράστιο πρόβλημα στις Φιλιππίνες, που είναι το κυκλοφοριακό. Η Μανίλα έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη πόλη για να οδηγεί κάποιος. Είναι πυκνοκατοικημένη -50.000 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο- και η εικόνα με μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένη.

Πρόβες

Το πρόβλημα στη μητροπολιτική περιοχή της Μανίλα, περιοχή αποκαλούμενη ως Μετρό Μανίλα, εκεί όπου θα παίξει η Εθνική δηλαδή, είναι ιδιαίτερα έντονο και τους τελευταίους μήνες διοργανώνονται συναυλίες στα τρία γήπεδα που προαναφέρθηκαν, κυρίως στη Philippine Arena, για να γίνουν οι απαραίτητες πρόβες. Το πρόβλημα έχει δύο πτυχές. Το ένα αφορά τη μετακίνηση των ομάδων και των άλλο των οπαδών. Όσον αφορά τις ομάδες, η FIBA έχει ορίσει το χρονικό όριο των 45 λεπτών προκειμένου να μεταφερθούν οι ομάδες από το πολυτελές «Grand Hyatt Hotel» στο Taguig στη Philippine Arena. Μόνο που σε καμία πρόβα μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ο χρόνος ξεπερνά τη μία ώρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού πρόκειται να ζητήσει να κηρυχθεί η 25η Αυγούστου, ημέρα έναρξης των αγώνων, αργία για να ανακουφιστεί η κυκλοφορία.

Η μεγάλη πρόβα στη Philippine Arena είναι προγραμματισμένη στις 13 Αυγούστου, οπότε θα φιλοξενηθεί μια συναυλία-αφιέρωμα στην κορεατική μουσική. Μόλις 12 ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων χαρακτηρίζεται ως εκδήλωση προσομοίωσης. Οι κάτοχοι των εισιτηρίων για τη συναυλία θα μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν με τα 400 λεωφορεία που θα αναχωρούν από τους μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους.

Η ζωή σε παραγκουπόλεις και σκουπίδια

Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις πιο όμορφες νησιωτικές χώρες στον κόσμο. Ένας παράδεισος με απίστευτες παραλίες, σμαραγδένια νερά, τροπική βλάστηση και ατελείωτους ορυζώνες. Πολλές φορές όμως τα πολυώροφα και πολυτελή ξενοδοχεία, σε πόλεις όπως η πρωτεύουσα Μανίλα ή το Κουεζόν, κρύβουν την πραγματικότητα για κάποια εκατομμύρια Φιλιππινέζους που ζουν στις μεγάλες παραγκουπόλεις.

Οι αυτοσχέδιες παράγκες που κατασκευάζουν στις Φιλιππίνες ονομάζονται barong-barong και χτίζονται σε καταπατημένες εκτάσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τη Μανίλα, στην οποία, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή των Φιλιππίνων, ζουν 3.000.000 άστεγοι από τα 4.500.000 που υπολογίζονται σε ολόκληρη τη χώρα. Ο πληθυσμός στη Μανίλα είναι περίπου 11.500.000 άνθρωποι. Οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως είναι το νερό, η αποχέτευση και η υγειονομική περίθαλψη.

Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων στη Μανίλα ζει κυριολεκτικά από τα σκουπίδια. Άνθρωποι που μαζεύουν τα απόβλητα και πωλούν ό,τι μπορούν στα καταστήματα ανακύκλωσης της περιοχής. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που έχει παγκοσμίως το μεγαλύτερο μερίδιο πλαστικών σκουπιδιών που απορρίπτονται στον ωκεανό. Το 2019 η χώρα ήταν υπεύθυνη για το 36,38% των παγκόσμιων ωκεανικών πλαστικών απορριμμάτων με δεύτερη την Ινδία με 12%. Οι Φιλιππίνες έχουν λοιπόν μια πρωτιά για την οποία δεν μπορούν να καμαρώνουν.

Τρώγοντας και πουλώντας «pagpag» στη Happyland

Ενδεχομένως περνώντας από ένα φτωχικό σπίτι της ελληνικής επαρχίας να ακούσετε την προτροπή «κοπιάστε». Πολύ πιθανό να ακούσετε κάτι ανάλογο, αν περνάτε έξω από μια παράγκα στη Μανίλα. Οι συνήθως χαμογελαστοί και φιλικοί Φιλιππινέζοι μπορεί να σας προσκαλέσουν. Το θέμα είναι ότι δεν θα σας φιλέψουν κάτι από τον μικρό μπαξέ τους, όπως συνήθως συμβαίνει στα ελληνικά χωριά. Το πιο πιθανό είναι να σας προσφέρουν «pagpag», το οποίο πουλάνε και σε αυτοσχέδιους πάγκους. Πρόκειται για «έδεσμα», του οποίου βάση είναι τα αποφάγια των εστιατορίων. Συνήθως είναι κοτόπουλο, που μαζεύουν οι τροφοσυλλέκτες στις χωματερές, το πλένουν και το ξαναμαγειρεύουν. Η μετάφραση του «pagpag» είναι «ξεφορτώνομαι τη βρομιά». Η πιο γνωστή παραγκούπολη στη Μανίλα ονομάζεται -μάλλον για να διασκεδάσουν τα προβλήματά τους οι κάτοικοι- Happyland και εκεί «όλοι τρώνε «pagpag». Άλλα μέρη το φτιάχνουν καλύτερα και άλλα χειρότερα, αλλά γενικά αρέσει σε όλους», λέει ο Τζέι Κάριλε, κάτοικος της συγκεκριμένης παραγκούπολης, ενώ η Έβελιν Μπλασόρτσα, ανακατεύοντας το τηγάνι πίσω από τον πάγκο της, είπε σε ντοκιμαντέρ του BBC: «Είμαι χαρούμενη, γιατί η δουλειά έχει ανοίξει».

Αγώνες στο «Κολοσσαίο» και σε τεράστιο κλειστό

Εκτός από το Mall of Asia Arena, στο οποίο θα παίξει η Εθνική, σε άλλα δύο γήπεδα στις Φιλιππίνες θα διεξαχθούν αγώνες. Τα δύο πρώτα ματς που θα δούμε είναι το Αργεντινή - Ιταλία και η αναμέτρηση των Φιλιππίνων με τη Δομινικανή Δημοκρατία. Οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν στις 25 Αυγούστου στην τεράστια Philippine Arena, με την πραγματικά απίθανη χωρητικότητα των 55.000 θεατών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κλειστό στον κόσμο,  στην περιοχή Μπουλακάν, περίπου 35 χιλιόμετρα βόρεια της Μανίλα. Δεν θα γίνουν άλλοι αγώνες σε αυτό το γήπεδο, καθώς τα υπόλοιπα ματς στις Φιλιππίνες θα διεξαχθούν στο γήπεδο που θα παίξει η Εθνική και στο Araneta Coliseum.

Η Philippine Arena εγκαινιάστηκε το 2014. Δίνει τη δυνατότητα σε 55.000 θεατές να βρεθούν στο κλειστό και τουλάχιστον 50.000 άτομα να συγκεντρωθούν έξω από το γήπεδο για να συμμετάσχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις. Υπάρχουν δύο διαζώματα των 25.000 θέσεων, με το άνω διάζωμα να διαχωρίζεται από το κάτω με κουρτίνες με ακουστικές και θερμικές ιδιότητες.

Η διάταξη των καθισμάτων της αρένας είναι διαφορετική από τη συνηθισμένη. Μοιάζει με το αρχαιοελληνικό αμφιθέατρο, με τα καθίσματα να τοποθετούνται σε ημικύκλιο. Η αρένα έχει τέσσερα επίπεδα και είναι χτισμένη σε 99.200 τετραγωνικά μέτρα. Ο θόλος της ξεπερνά τα 9.000 τετραγωνικά μέτρα και το ύψος ανέρχεται σε 65 μέτρα.

Το Araneta Coliseum

Όσον αφορά το Araneta Coliseum, είναι στην περιοχή Κουμπάο της Κουεζόν, της πολυπληθέστερης πόλης στις Φιλιππίνες, που απέχει από τη Μανίλα 9 χιλιόμετρα. Οι ντόπιοι αποκαλούν συνήθως το γήπεδο Τhe Big Dome, δηλαδή «ο μεγάλος θόλος». Ο τρούλος του έχει μήκος περίπου 108 μέτρα. Ήταν ο μεγαλύτερος θόλος στην Ασία από το 1961, οπότε κατασκευάστηκε, έως το 2001, όταν τον ξεπέρασε το Οita Stadium με θόλο 274 μέτρων. Είναι το κλειστό που συνήθως χρησιμοποιεί η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης των Φιλιππίνων, ενώ έχει μείνει στην ιστορία και ως «Κολοσσαίο των Φιλιππίνων», όπως είχε μετονομαστεί για τον αγώνα πυγμαχίας του Μοχάμεντ Άλι με τον Τζο Φρέιζερ το 1975, το περιβόητο «Θρίλερ στη Μανίλα».

Κώστας Μπέλιας / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή