Η μεταγραφή του Ορμπελίν Πινέδα στην ΑΕΚ δεν δικαιώνει απλώς τον Ματίας Αλμέιδα, αλλά δικαιολογεί για ποιο λόγο το καλοκαίρι του 2022 επέμενε για την απόκτησή του.

Το όνομα του Μεξικανού χαφ μπήκε στο μεταγραφικό τραπέζι της ΑΕΚ έπειτα από «εντολή» του Αλμέιδα. «Θέλω τον Πινέδα. Είναι ένας παίκτης που θα λατρέψετε. Κάνει εξίσου καλά πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο», είχε πει τότε σε μία από τις συσκέψεις με τους ανθρώπους της ΑΕΚ.



Ύστερα από διαπραγματεύσεις που είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα, η Θέλτα πείστηκε να τον παραχωρήσει με τη μορφή του δανεισμού. Μάλιστα, η μεταγραφή έφτασε κάποια στιγμή στα πρόθυρα του να «χαλάσει» και η ΑΕΚ να κινηθεί για άλλον παίκτη. Δεν θέλησε να το ακούσει ο Αλμέιδα και η Ένωση εκπλήρωσε την επιθυμία του. Στον πρώτο του χρόνο λατρεύτηκε από τον κόσμο, βάζοντας μεταξύ άλλων 7 γκολ.

ΑΕΚ: Ο Ορμπελίν Πινέδα είναι η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της

Αποτέλεσε έναν εκ των πρωταγωνιστών στην πορεία της ΑΕΚ προς την κατάκτηση του νταμπλ. Έτσι το καλοκαίρι που πέρασε η Ένωση έδωσε 6.500.000 ευρώ στη Θέλτα για να τον αγοράσει. Έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της - και όχι άδικα. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που στην κυριολεξία μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά σε οποιαδήποτε θέση του ζητηθεί να αγωνιστεί. Κάτι που ο Ματίας Αλμέιδα έχει… ξηλώσει. Στο πρόσφατο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ξεκίνησε τον διεθνή άσο στα χαφ και προς το τέλος τον έβαλε να παίξει αριστερό μπακ μετά την αλλαγή του Μοχαμάντι. Μια ακόμα θέση στην ενδεκάδα της ΑΕΚ στην οποία έχει αγωνιστεί.



Μέχρι στιγμής έχει παίξει ως χαφ, ως 10άρι, ως αριστερός και δεξιός εξτρέμ, ως δεξιός και αριστερός μπακ, αλλά και δεύτερος επιθετικός! Δηλαδή, ακόμα δεν έχει παίξει ως «φουνταριστός» επιθετικός, στόπερ και τερματοφύλακας. Πέρυσι στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε και στο δεξί άκρο της άμυνας μετά την αποβολή του Ρότσα. Στις 21 Δεκεμβρίου του 2022 έπαιξε δεξιός εξτρέμ στην αναμέτρηση με τη Λαμία. Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στις 12 Μαρτίου, που η ΑΕΚ ηττήθηκε με 3-1, ο Αλμέιδα έκανε την έκπληξη χρησιμοποιώντας τον Πινέδα ως επιθετικό μαζί με τον Αραούχο. Έπειτα από έξι μέρες τού έδωσε ρόλο, κάτι ανάμεσα σε δεύτερο επιθετικό και δεκάρι, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Κι όλα αυτά ενώ βασική του θέση είναι στο κέντρο, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να παίξει και ως δεξιός εσωτερικός μέσος σε σχήμα με τρεις χαφ. Φέτος έχει παίξει ήδη ως ένας από τους δύο χαφ, τη φυσική του θέση, αλλά και ως αριστερός και δεξιός εξτρέμ.



Το… αποκορύφωμα ήρθε όταν αγωνίστηκε ως αριστερός μπακ στο πρόσφατο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (1-2), όπου μάλιστα ήταν πολύ καλός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, ενώ έβγαλε πολλές επιθέσεις, σε μια αναμέτρηση που κρίθηκε υπέρ της Ένωσης με δικό του γκολ. Πρόκειται για έναν ξεχωριστό ποδοσφαιριστή ο οποίος υπηρετεί όλους τους ρόλους που του δίνει ο Ματίας Αλμέιδα και χωρίς… μουρμούρα. Μάλιστα, πέρυσι υπήρξαν παιχνίδια στα οποία ο 27χρονος άσος έμεινε στον πάγκο κι έμπαινε αλλαγή!

Ορμπελίν Πινέδα: Ακούραστος στην ΑΕΚ και ας είχε «φορτωμένο» καλοκαίρι

Το ξεκίνημα της σεζόν είναι εξαιρετικό για τον Ορμπελίν Πινέδα, ενώ θα περίμενε κάποιος το αντίθετο, καθώς το καλοκαίρι δεν πρόλαβε να κάνει προετοιμασία. Απουσίασε λόγω διεθνών υποχρεώσεων. Συμμετείχε με το Μεξικό στο Gold Cup, το πρωτάθλημα των ομάδων Βορείου, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής. Ήταν βασικός σε όλα τα παιχνίδια, με το Μεξικό να φτάνει στον τελικό κόντρα στον Παναμά και να παίρνει τη νίκη με 1-0, πανηγυρίζοντας το τρόπαιο. Την ασίστ στο γκολ που έβαλε ο Σαντιάγο Χιμένες στο 88’ την έδωσε ο Πινέδα. Το ματς διεξήχθη στις 17 Ιουλίου και στη συνέχεια ο Πινέδα έκανε και τις διακοπές του. Γύρισε στην Ελλάδα στα τέλη Ιουλίου και στις 15 Αυγούστου η ΑΕΚ έδωσε το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν, που ήταν η αναμέτρηση με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ εκτός έδρας. Ήταν η πρώτη κόντρα των δύο ομάδων για τον 3ο προκριματικό του Champions League. Αγωνίστηκε κανονικά βασικός κι ενώ πέρασε ένα καλοκαίρι με προπονήσεις με την εθνική ομάδα της πατρίδας του αλλά και επίπονα παιχνίδια σε συνθήκες μεγάλης ζέστης.

Ωστόσο, τίποτε από αυτά τον επηρέασε και συνεχίζει με υψηλό αγωνιστικό ρυθμό. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη στο Μπράιτον, στη νίκη της ΑΕΚ 3-2, έτρεξε πολλά χιλιόμετρα σε ένα παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων. Και ήταν «φρέσκος» και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αποτελώντας μάλιστα και έναν από τους δύο κορυφαίος παίκτες, με τον άλλο να ήταν ο Στίβεν Τσούμπερ.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 28 Σεπτεμβρίου.