Πριν από περίπου έναν χρόνο, τέτοια εποχή, μια βραδιά στο Λεβερκούζεν (χωροταξικά, ακριβώς λίγο έξω από τον σταθμό), στο εργοστάσιο της Μπάγερ, σε ένα επιβλητικό οικοδόμημα στην πλάτη της πλατφόρμας των τρένων, με τις καμινάδες να καπνίζουν αδιάκοπα 24/7, έβαλαν τα δυνατά τους για να παρασκευάσουν και να λανσάρουν στην ποδοσφαιρική αγορά ένα «νέο προϊόν». Δεν προοριζόταν για τον... πονοκέφαλο των άλλων αλλά για τον... δικό τους... Το καμάρι της πόλης έπρεπε πάση θυσία να συνέλθει. Η περσινή σεζόν είχε ξεκινήσει με τον ταπεινωτικό αποκλεισμό στο Κύπελλο από την... Έλβερσμπεργκ (Γ΄ κατηγορίας) και αν συμπεριληφθεί και το Champions League, οι ήττες στα 12 πρώτα παιχνίδια της σεζόν ήταν 8.

Cool τύπος

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, γνωρίζοντας τη συντριβή από την Μπάγερν στο Μόναχο με 4-0, η Λεβερκούζεν έπεφτε στη 17η θέση της Bundesliga με απολογισμό 1-2-5 στις 8 πρώτες αγωνιστικές. Σε εκείνη την -με σπασμένα τα φρένα- κατρακύλα της Μπάγερ, τελευταία «χασούρα» για τον Ελβετό τεχνικό Γκεράρντο Σεοάν ήταν στο Πόρτο (2-0) στον όμιλο του Champions League. Την επομένη, στις 5/10/22, ανακοινώθηκε η απόλυσή του και παράλληλα η πρόσληψη του Τσάμπι Αλόνσο. Η είδηση περνάει ψιλοαδιάφορα στα περισσότερα Μέσα. Το όνομα καθόλου άγνωστο. Ένας από τους πιο cool τύπους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ένας από τους καλύτερους χαφ των τελευταίων πολλών ετών αναλαμβάνει τις «ασπιρίνες».

Τα «ιερά τέρατα»

Κίνηση που εκείνη τη στιγμή εμπεριείχε θεωρητικά μπόλικο ρίσκο, μια και ο 41χρονος Ισπανός τεχνικός ήταν «rookie» με όλη τη σημασία της λέξης. Η πείρα του περιοριζόταν στους Νέους της Ρεάλ Μαδρίτης και στη Β΄ ομάδα της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Για έναν νεόκοπο τεχνικό όμως, που είχε θητεύσει υπό τις οδηγίες των Γκουαρντιόλα, Αντσελότι, Μουρίνιο, Μπενίτεθ και είχε παίξει πλάι σε μυθικούς μέσους σαν τον Τσάβι, τον Ινιέστα, τον Κακά, το ρίσκο αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο στα χαρτιά.

«Σπασμένα φρένα»

Ο Τσάμπι παρέλαβε μία ομάδα που στην αρχή της χρονιάς ήταν στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και... την πήγε τρένο! Την έφτασε να «φλερτάρει» με το τρόπαιο του Europa League (αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Ρόμα) και να τερματίσει έκτη στην Bundesliga. Στη γραμμή εκκίνησης της τρέχουσας σεζόν η Λεβερκούζεν ξεκίνησε με φιλοδοξίες, οι οποίες φαίνεται να επαληθεύονται. Το καλοκαίρι προχώρησε σε σημαντικές προσθήκες, με κορυφαίες αυτές των Γκράνιτ Τσάκα, Νέιθαν Τέλα και Βίκτορ Μπονιφάς, διατηρώντας (παρά τις αποχωρήσεις ορισμένων «ενδεκαδάτων») ανανεωμένο, εν ολίγοις, τον βασικό κορμό του περσινού δυναμικού.

Αήττητη και τρομακτική

Μετά την 8η αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος η Λεβερκούζεν φιγουράρει στην κορυφή με 7 νίκες και 1 ισοπαλία (και αυτή με την Μπάγερν στην Alianz Arena)! Σε τέσσερα ματς έχει βάλει 3 γκολ, σε ένα έχει βάλει 4 και σε ακόμα ένα 5, όλα με εμφανίσεις που... σκορπούν τρόμο. Έχει ενεργητικό 25 γκολ και παθητικό μόλις 7! Πέρυσι έπειτα από 8 αγωνιστικές βρισκόταν στην προτελευταία θέση με 5 βαθμούς και 5 ήττες, ενώ φέτος, πάλι ύστερα από 8 αγωνιστικές, βρίσκεται στην πρώτη θέση με 22 βαθμούς!

Αριστοκράτης με στυλ από... Χόλιγουντ

Κέρδισε τα πάντα στην καριέρα του. Πρωταθλήματα, Champions League, Παγκόσμιο Κύπελλο με την Ισπανία. Ο Τσάμπι Αλόνσο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της γενιάς του. Έτρεχε, πάσαρε και στεκόταν στο γήπεδο με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το έκανε. Ένας ηγέτης που δεν χρειαζόταν να υψώσει τον τόνο της φωνής του για να υπακούσουν οι συμπαίκτες του, ένας αναγνωρισμένος μαέστρος με ανώτερη ποδοσφαιρική γνώση και συνέπεια. Τον Μάιο του 2017 έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με την Μπάγερν. «Το έζησα. Το αγάπησα. Αντίο, όμορφο παιχνίδι». Τρεις φράσεις και μία ασπρόμαυρη φωτογραφία. Με υψωμένο το χέρι, πλάτη στον φωτογράφο και τις τάπες των παπουτσιών να θυμίζουν ότι ήταν ποδοσφαιριστής. Έτσι ανακοίνωσε ότι σταματάει το ποδόσφαιρο. Με στυλ. Γιατί το στυλ ήταν και είναι συνώνυμο του πιο «χολιγουντιανού» χαρακτήρα που έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Η μεγάλη διαφορά του Τσάμπι Αλόνσο από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές θα έλεγε κανείς πως είναι ότι σκεφτόταν και συμπεριφερόταν διαφορετικά. Η στάση του δεν είχε το βαρετό και κοίλο των υπολοίπων, ανάμεσά τους ήταν σαν αριστοκράτης. Δεν άκουγε την ίδια μουσική, δεν έκανε τις ίδιες σπατάλες για να επιδείξει τα χρήματά του, δεν έβγαινε ραντεβού με celebrities και «ρηχές μοντέλες», δεν είχε τους ίδιους νεόπλουτους κύκλους των άλλων. Δεν έμοιαζε με ποδοσφαιριστή ακόμα και όταν έφτανε στο γήπεδο με την αποστολή. Κομψός, συνήθως με επίσημο αλλά χαλαρό κοστούμι, γυαλιά ηλίου που έδειχναν σχεδιασμένα για το πρόσωπό του και έναν καφέ στο χέρι. Στυλάτος και cool. Για τον Τσάμπι Αλόνσο το ποδόσφαιρο ήταν το επάγγελμά του, ο χώρος στον οποίο μπορούσαν να εκφραστούν το ταλέντο και οι δεξιότητές του. Δεν επέτρεψε στον χώρο να τον διαβρώσει, γιατί διαθέτει παιδεία και προσωπικότητα. Αυτά τα στοιχεία, που τον έκαναν να ξεχωρίζει ως επαγγελματίας, άνθρωπος και προσωπικότητα των γηπέδων, ενδεχομένως να αποτελέσουν και το σταθερό bottom line της επιτυχίας του και στην προπονητική.

Από το Σαν Σεμπαστιάν

Αυτή άρχισε εν ολίγοις από το Σαν Σεμπαστιάν, όπου και οι ρίζες του. Όλη η παιδική του ηλικία ήταν γύρω από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ο πατέρας του, Περίκο, ήταν παίκτης, αργότερα ήταν προπονητής, είχε πάντα πολύ ισχυρή σύνδεση με τον σύλλογο. Προϊόν των ακαδημιών της Σοσιεδάδ, φόρεσε τη φανέλα των Βάσκων 124 φορές, πριν μετακομίσει στη Λίβερπουλ το 2004. Έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα ως προπονητής στην Κ14 της Ρεάλ Μαδρίτης, τον ξανάφερε (προπονητικά πλέον) το πεπρωμένο στα «άγια χώματα» της γενέτειρας, καθώς ανέλαβε το καλοκαίρι του 2019 τη Ρεάλ Σοσιεδάδ Β που συμμετέχει στη Σεκούντα Ντιβιζιόν του ισπανικού ποδοσφαίρου. Και από εκεί τον «ξετρύπωσε» η Μπάγερ Λεβερκούζεν... Για να γεννήσουν μαζί το επαναστατικό φάρμακο της ποδοσφαιρικής δόξας της ή του προπονητικού ταλέντου του; Πιθανώς και τα δύο μαζί!

Τσάμπι Αλόνσο: «Μετρονόμος», νικητής, φαινόμενο των πάγκων

Ο Τσάμπι Αλόνσο υπήρξε πανέξυπνος ποδοσφαιριστής. Με ζυγισμένες, ψύχραιμες, δομημένες, εγκεφαλικές κινήσεις στο τερέν. «Όταν ήταν παίκτης, οι συμπαίκτες του γίνονταν καλύτεροι γύρω του...». Έτσι είχε πει ο (εκ των προπονητών του κάποτε) Τζον Τόσακ. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, που τον είχε παίκτη στη Ρεάλ, σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της FIFA πριν από 13 χρόνια είχε προβλέψει τις προπονητικές επιδόσεις του: «Έχει την ποιότητα ενός μετρονόμου. Είμαι σίγουρος ότι όταν κρεμάσει τα παπούτσια του θα γίνει μεγάλος προπονητής. Μου θυμίζει τον Πεπ Γκουαρντιόλα, όταν τον είχα ποδοσφαιριστή. Από τότε ήταν προπονητής μέσα στο γήπεδο». Το 3-4-3 του Τσάμπι με έναν συνδυασμό... «τίκι τάκα»-Πεπ και φαρμακερών αντεπιθέσεων κάνει θραύση στο ξεκίνημα της Bundesliga. Στην Μπάγερ υπάρχει μια κοινή αίσθηση για τη δουλειά και τη φιλοσοφία του, που εκφράστηκε από τον τεχνικό διευθυντή Σιμόν Ρόλφες στο Sky Sports: «Υπάρχει σοβαρότητα και ωριμότητα στο ποδόσφαιρο που παίζουμε και αντικατοπτρίζει τον Τσάμπι ως άνθρωπο. Είναι από τη φύση του ανταγωνιστικός και νικητής. Έχει ενσταλάξει στην ομάδα το μαχητικό πνεύμα που είχε ο ίδιος ως παίκτης και τη νοοτροπία άρνησης στην ήττα». Θαυματοποιός, ασφαλώς όχι. Μάγος; Επίσης... αρνητικό. Μετρονόμος (σύμφωνα με τον «Special One»); Στη μουσική αποκαλείται το μικρό όργανο σε σχήμα πυραμίδας, εφοδιασμένο με ένα εκκρεμές που κρατά το μέτρο, δείχνει την ταχύτητα με την οποία πρέπει να παιχτεί ένα μουσικό κομμάτι. Ο Πορτογάλος κόουτς τον αποκάλεσε «μετρονόμο» ορμώμενος από την ακρίβεια της σκέψης του, της προσήλωσής του στο μεγάλο κάδρο (γήπεδο) και της ιδιοφυούς μεγάλης μπαλιάς του. Ο «Κάλε» Ρουμενίγκε, πάλι, έχει σχολιάσει με βεβαιότητα για τον Τσάμπι Αλόνσο: «Είναι πολύ πειθαρχημένος και αφοσιωμένος, απίθανο να μην πετύχει». Άραγε η σοβαρότητα, η εξυπνάδα και η πειθαρχία που τον διέπουν, το «τετραγωνισμένο» ποδοσφαιρικό μυαλό του, η αφοσίωση στο άθλημα που υπεραγαπά θα αρκούσαν για να τον αναδείξουν στον εντυπωσιακό βαθμό που ξεπηδά από τη δουλειά στη Λεβερκούζεν η νέα καριέρα του, μέσα σε μόλις έναν χρόνο; Ή επειδή κάποιοι παρατηρούν «Βάσκοι προπονητές ίσον εγγύηση», βλέποντας Έμερι, Λοπετέγκι, Αρτέτα και τώρα τον Τσάμπι Αλόνσο.

Φεύγει ό,τι ώρα θέλει

Μπα, όλα τα παραπάνω και... τίποτα από αυτά δεν δίνουν την εξήγηση με σαφήνεια ή ακρίβεια για την εκτόξευση των μετοχών ενός τόσο νέου προπονητή, που, σύμφωνα με το γερμανικό μέσο ενημέρωσης «Sport Bild», υπάρχει μυστική συμφωνία με την Μπάγερ Λεβερκούζεν που του επιτρέπει να αποχωρήσει από τον σύλλογο όποτε επιθυμεί και η Λίβερπουλ ενδιαφέρεται έντονα για την περίπτωσή του, αν και έχει ενεργό συμβόλαιο μέχρι το 2026. Ο ίδιος λέει: «Δεν με ανησυχεί τίποτα. Ήμουν τυχερός που είχα δίπλα μου τους καλύτερους στην ποδοσφαιρική διαδρομή μου. Με βοήθησαν πολύ, αλλά πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Δεν μπορείς να έχεις μόνο ένα στυλ, πρέπει να τα ανακατεύεις. Η φιλοσοφία μου είναι ότι πρέπει η ομάδα μου να καταλαβαίνει ακριβώς τη στρατηγική. Θέλω να κυριαρχούμε και να παίζουμε με ένταση. Ήμουν χαφ και ήθελα να ελέγχω τα παιχνίδια». Ο Τσάμπι Αλόνσο βρίσκεται ψηλά στη λίστα των «reds». Όπως και της Ρεάλ, καθώς φέρεται από καιρό ως πιθανός διάδοχος του Κάρλο Αντσελότι που θα αποχωρήσει σε μερικούς μήνες για να αναλάβει την Εθνική Βραζιλίας. Αλλά ο «πολύς», έμπειρος Γερμανός συνάδελφός του, Ότμαρ Χίτσφελντ, του συνιστά υπομονή: «Είναι δύσκολο να πεις “όχι” στη Ρεάλ όταν σου κάνει πρόταση, αλλά η συμβουλή μου είναι να μείνει στη Λεβερκούζεν μέχρι το 2025. Είναι ακόμα νέος και μπορεί να αποκτήσει μεγάλη εμπειρία εδώ, αφήνοντας πίσω του κάτι μεγάλο...».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»