Με οκτώ παιχνίδια να απομένουν στην Bundesliga, η Μπάγερ Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο έχει περισσότερους 20 πόντους από την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Η παραπάνω κύρια πρόταση μοιάζει να αντιτίθεται στις προσδοκώμενες βλέψεις μίας ομάδας που, στην πραγματικότητα, ψάχνει 14 πόντους στα επόμενα παιχνίδια της στο πρωτάθλημα για να εξασφαλίσει το πιάτο, για πρώτη φορά στην Ιστορία της. Ωστόσο, ο αληθινός στόχος είναι οι πέντε βαθμοί που θα της επιτρέψουν να βρίσκεται σίγουρα στο Champions League της περιόδου 2024-25.

Το κριτήριο για την παραμονή του σπουδαίου… οβερόλ Ισπανού, ο οποίος σε μια διετία έχει καταστήσει εαυτόν το πλέον καίριο όνομα για τους πάγκους των ομάδων με ειδικό βάρος και πακτωλό χρημάτων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, άλλωστε, αυτό είναι.

Xabi Alonso set to STAY at Bayer Leverkusen! 🚨

Ο Τσάμπι ανέλαβε την Μπάγερ Λεβερκούζεν με μηδέν προπονητική εμπειρία από πρώτες ομάδες, αντικατέστησε τον Γκεράρντο Σεοάν, νυν τεχνικό της Γκλάντμπαχ, στις 5 Οκτωβρίου του 2022. Η Λεβερκούζεν δεν έδωσε απλώς μία ευκαιρία στον Τσάμπι: του έδωσε τα δύο πιο σημαντικά αγαθά που γίνεται να προσφερθούν σε έναν προπονητή: χώρο και χρόνο.

Μετρούσε, φυσικά, το αποτέλεσμα, αλλά η φυσιογνωμία ήταν εκεί και για την ίδια την πόλη περιποιούσε υψηλή τιμή που ένας ποδοσφαιράνθρωπος με απίθανη πορεία ως ποδοσφαιριστής και επίπεδα σαγήνης πέραν του μέσου όρου υπήρξε ένοικος στην πόλη του. Τα αποτελέσματα του Τσάμπι φάνηκαν μονομιάς: η Λεβερκούζεν του υποβιβασμού έγινε η ομάδα που πήρε από την Bundesliga το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο και έφτασε στα ημιτελικά του Europa League.

You can get High just by watching Xabi alonso's Passing 🚬

Τσάμπι Αλόνσο: Η χρονιά της απογείωσης

Περίπου… δύο λεπτά μετά την ανακοίνωση του Γιούργκεν Κλοπ που σόκαρε την ποδοσφαιρική κοινωνία και όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το όνομα του Τσάμπι Αλόνσο γράφτηκε ως επικρατέστερου αντικαταστάτη του για τη Λίβερπουλ.

Αυτό δεν έγινε επειδή υπήρχε όντως ρεπορτάζ πως η Λίβερπουλ είχε πλησιάσει τον Βάσκο, αλλά διότι κατευθείαν το μυαλό πήγε στο πιο οικείο όνομα, το οποίο κιόλας διέγραψε στους “κόκκινους” τη δική του πολύ σημαντική πορεία. Στο Λίβερπουλ θεωρούν ότι η αναπόφευκτη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2009 και η σχεδόν ρακοσυλλεκτική αντικατάστασή του με τον Ιταλό μέσο Αλμπέρτο Ακουϊλάνι πήγαν την ομάδα πίσω και εκ των υστέρων, μοιάζει ακριβές.

Λίγο αργότερα, με την Μπάγερν Μονάχου να απομακρύνεται του στόχου του πρωταθλήματος, τα ρεπορτάζ για την αποπομπή του Τόμας Τούχελ, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του βαυαρικού συγκροτήματος να υπερασπιστεί τον προπονητή, έδιναν και έπαιρναν. Ο Τσάμπι Αλόνσο δεν έγινε ο νούμερο ένα στόχος για την Μπάγερν: έγινε ο μόνος στόχος.

Στην ούγια παρέμενε, όμως, η ίδια η Λεβερκούζεν. Η γερμανική ομάδα που κρατούσε ένα σπάνιο χαρτάκι για το άλμπουμ των σύγχρονων ποδοσφαιρικών καιρών. Ο Τσάμπι δεν ασχολούνταν με το μέλλον του και αυτό καθιστούσε σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Και αυτή είναι η διαφορά που έχει μια υπέροχη ποδοσφαιρική φυσιογνωμία με έναν επαγγελματία προπονητή, ο οποίος αγχώνεται για τη συνέχιση της καριέρας του: το εννοούσε.

Στην “Μπαϊαρίνα” δήλωναν ευτυχισμένοι με τον Τσάμπι Αλόνσο σε κάθε ευκαιρία. Δεν έβαλαν ρήτρα στο συμβόλαιό του για να του δώσουν την ευκαιρία να φύγει όποτε θέλει εκείνος. Ο Ισπανός, που έχει την ομάδα του αήττητη για 38 διαδοχικά παιχνίδια -και της απομένουν πέντε για να φτάσει το μεγαλύτερο σερί του 21ου αιώνα στο ποδόσφαιρο, εκείνο των 43 της Γιουβέντους τη σεζόν 2012-13- αποδείχθηκε πιο χορτάτος από ό,τι θα περίμενε κάποιος: αποφάσισε να παραμείνει στην πόλη και τον πάγκο της Μπάγερ έως και το καλοκαίρι του 2025.

Xabi Alonso's Invincibles - Wirtz, Xhaka, Grimaldo & Co. - Europe's only Unbeaten Team

Τσάμπι Αλόνσο: Η σημασία του ταξιδιού

Η παραμονή του Αλόνσο δεν εξέπληξε τους πάντες: η παραμονή του στη Λεβερκούζεν δεν ήταν μια φήμη που λαμβανόταν ανάλαφρα ή που θεωρείτο απιθανότητα. Ο Τσάμπι έχει μπροστά του ένα δέλεαρ το οποίο περιέχει συστατικά από την εποχή του ρομαντισμού: θέλει να ολοκληρώσει τον κύκλο του με την Μπάγερ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο παίζοντας στο Champions League -και ανεξαρτήτως αν θα καταφέρει να κάνει ένα απίθανο τρεμπλ, με Bundesliga, DFB Pokal και Europa League.

Η απόφαση του Τσάμπι Αλόνσο είναι η επιτομή στην αξιοπρέπεια που στηρίζεται στα θεμέλια μιας σχέσης και όχι στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά. Και γι’ αυτό, το να παραμείνει στην Μπάγερ Λεβερκούζεν για να ολοκληρώσει το ταξίδι του, παρ’ ότι φυσικά δεν θα το κάνει τζάμπα, είναι μια πράξη υψηλής γενναιοδωρίας.