Αν ένα σημάδι δείχνει ασφάλεια για έναν παίκτη, αυτό είναι να τελειώνει το κρίσιμο παιχνίδι, όπως έκανε ο Σάσα Βεζένκοφ με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, στη νίκη των Σακραμέντο Κινγκς με σκορ 124-123 στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια, που τους εξασφάλισε μια θέση στο in-season tournament στο NBA. Πολλοί προπονητές συντείνουν δημοσίως σε αυτήν την άποψη, άλλωστε αυτό ευαγγελιζόταν με το παροιμιώδες αγαστό πάθος του ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Μάλιστα, ο 28χρονος πρώην παίκτης του Ολυμπιακού έπαιξε 15 λεπτά, αλλά ο προπονητής του, Μάικ Μπράουν, τον εμπιστεύτηκε για όλο το τέταρτο 12λεπτο.  

Εξαρχής, άμα τη μεταβιβάσει του πλησίον του πλανήτη Χόλιγουντ, η γλώσσα του σώματος του Βεζένκοφ δεν αναδείκνυε οποιοδήποτε σημάδι αμφιβολίας. Ο Βούλγαρος πάουερ φόργουορντ κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στη Euroleague, υπήρξε ο MVP της τη σεζόν 2022-23 και δεν έφυγε για το υπερατλαντικό ταξίδι -μια φράση που κρατά την αίγλη της παρότι, πια, μπορείς να βρίσκεσαι στο Λος Άντζελες πριν η μέρα διανύσει το ένα τρίτο της- ως πρωταθλητής Ευρώπης εξαιτίας ενός… μανταρινιού, δηλαδή του σουτ του Σέρχιο Γιουλ στον τελικό της 21ης Μαΐου με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Κάουνας.

Ο Βεζένκοφ έφυγε με τις ευλογίες φίλων και γνωστών, που αντιλαμβάνονταν και χαιρέτιζαν την επιθυμία να απολαύει το ηλικιακό σφρίγος του, σωματικά και πνευματικά, παίζοντας σε ένα πρωτάθλημα που, τουλάχιστον πριν την επέκταση των παιχνιδιών της Euroleague, ήταν ένας διαφορετικός κόσμος - και, όπως επαναλάμβανε ο μακαρίτης ο Φίλιππος Συρίγος, παιζόταν ένα… άλλο άθλημα. Ο Βούλγαρος, που ειρήσθω εν παρόδω έκανε έναν εκπληκτικό τελικό στο Κάουνας, με 29 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ, και που μόνο το αποτέλεσμα, προερχόμενο και από μια σχετική «ερυθρόλευκη» αφέλεια, η οποία υπήρξε καθοριστική ώστε πρωτίστως να χαθεί η πνευματική μάχη απέναντι σε αυτήν την αγέλη… Οδυσσέων της Μαδρίτης, κράτησε την εμφάνισή του έξω από τη... μυθολογία, το γράμμα σε έναν καταραμένο ποιητή του μπάσκετ, που θέλει τον Ολυμπιακό να έχει ηττηθεί στους δύο τελικούς την 21η ημέρα των δύο μηνών της άνοιξης, Απρίλιο και Μάιο, θα έφευγε πολύ πιο εύκολα αν σήκωνε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Η απόφασή του θα γινόταν απλούστερη εφόσον έφευγε με ένα τρεμπλ κεκτημένο, αλλά το ευτυχισμένο τέλος βρίσκεται στα παραμύθια και η ζωή επιλέγει, τις περισσότερες φορές, να μην εναρμονίζεται με ό,τι είναι μια πλήρης ιστορία που οι ήρωες χαμογελούν στο τέλος.

Ο Βεζένκοφ μπορεί να μεταφέρθηκε στην Καλιφόρνια, αλλά η χώρα που άφησε φωλιάζει μέσα του και αναδεικνύεται σε διάφορες περιπτώσεις. Αυτόπτες, το κοινό, δεν γίνεται να είναι σε όλες, παρ’ όλα αυτά η μία δημιουργεί ένα αίσθημα ψυχαγωγίας και είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός κρυπτού κωδικού, που ο Βεζένκοφ έχει δημιουργήσει με το περιβάλλον που άφησε - και σίγουρα θα θελήσει να επιστρέψει.

 

NBA: Τι είπε ο Βεζένκοφ μετά το πρώτο εύστοχο τρίποντό του

Ο 28χρονος Βούλγαρος έκανε… παπάδες με τους Γουόριορς και υπήρξε κομβικός σε άμυνα και επίθεση. Η άμυνα στον Στέφεν Κάρι και η τάπα έχει γίνει viral, όχι μόνο εξαιτίας του αντιπάλου του, αλλά και διότι ο πρώην συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό, αυτή η μορφή με το ονοματεπώνυμο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, έκανε ένα άκρως επιτυχημένο λογοπαίγνιο, τονίζοντας ότι μπορεί να τάπωσε τον Κάρι, αλλά όχι τον… Λάρι.

Η φάση αυτή περνά σε δεύτερη μοίρα το ελληνικότατο μπινελίκι που έριξε ύστερα από το πρώτο τρίποντο από τα δύο που σημείωσε, τους τρεις από τους οκτώ πόντους του. Ο Βεζένκοφ έριξε τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο, 106-98, με 11’20’’ να απομένουν για τη λήξη και γυρίζοντας προς την άμυνα, έριξε ένα… βλέφαρο προς τους Γουόριορς και αναφώνησε «γ… την π… μου».

Το πρώτο πράγμα που κάνει ο θεατής είναι να ξαναδεί τη φάση για να δει αν κατάλαβε καλά. Εκείνος, δε, που έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο, μπορεί να φιλοσοφήσει την έννοια της βρισιάς, η οποία γίνεται αντιληπτή από τον τρόπο που το στόμα κινείται, αν και είναι ασαφής η έννοιά της. Άλλωστε, η πιο γνωστή ελληνική βρισιά παγκοσμίως είναι μία λέξη, η οποία αναγνωρίζεται στα… πέρατα της οικουμένης, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να γίνει αντιληπτό και η ποικιλία στην έννοια.

Όχι πως αυτό που είπε ο Βεζένκοφ έχει μεγάλη διαφορά. Συνάγεται ότι το ξεστόμισε επειδή τελείωσε με αυτό το εύστοχο σουτ ένα διάστημα κακοδαιμονίας, ωστόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση ενός γλεντιού, από κάποιον ή κάποια που χορεύει ένα ζεϊμπέκικο ή σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να βάλει κάποιος μια βίδα σε έναν τοίχο με ένα σφυρί.

Ο Βεζένκοφ υπάρχει η αίσθηση ότι διέβη τον Ρουβίκωνα τα ξημερώματα της Τετάρτης, 29 Νοεμβρίου, και η σημειολογία ότι αυτό το προσπέρασμα συνοδεύτηκε από ένα ελληνικό μπινελίκι σε τηλεοπτικό ματς του NBA δεν γίνεται παρά να δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας τόσο στους Έλληνες μπασκετόφιλους όσο και στις ελληνικές κοινότητες των ΗΠΑ.