Η Βιγιαρεάλ νίκησε 3-2 εντός έδρας τον Παναθηναϊκό για την 5η αγωνιστική των ομίλων στο Europa League, αλλά όχι χωρίς να αγχωθεί. Ο Παναθηναϊκός έχασε το τρένο της πρόκρισης για την επόμενη φάση της διοργάνωσης, αλλά διατηρεί πολλές πιθανότητες για τη συνέχιση της πορείας του στο Conference League. 

Οι ισορροπίες στο "Θεράμικα" θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει πολύ νωρίτερα από το 80’, όταν ο γενικώς φοβερός και τρομερός Φώτης Ιωαννίδης έφυγε από την άμυνα της Βιγιαρεάλ και πλάσαρε για να μειώσει το σκορ με την ισπανική ομάδα σε 3-2. Ο Αϊτόρ, του οποίου γκολ λίγο πριν είχε ακυρωθεί αφού βρέθηκε ελάχιστα οφσάιντ, είχε μια σημαντική ευκαιρία, ένα σουτ με το δεξί μέσα στη μεγάλη περιοχή, στο 70’, τρία λεπτά αφού οι πράσινοι (φάνηκε αρχικά ότι) μάζεψαν το ματς με τον Σεμπαστιάν Παλάσιος, που πήρε το ριμπάουντ από το χαμένο πέναλτι του Έλληνα σέντερ φορ. Ο Ιωαννίδης έβαλε σκοπό να κάνει το αδύνατο δυνατό στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, αλλά κόπηκε τελευταία στιγμή. 

Το παιχνίδι για την 5η αγωνιστική του έκτου ομίλου στο Europa League έμοιαζε να εξελίσσεται σε πάρτι για τη Βιγιαρεάλ, ωστόσο ο Παναθηναϊκός έβγαλε χαρακτήρα και μπόρεσε να λειάνει, όχι μόνο την επερχόμενη ήττα, αλλά και τις πληγές που δέχθηκε το ηθικό του από τα τρία γκολ που του έβαλαν οι Ισπανοί, στο 29’ με τον Μπαένα να σκάβει τον Μπρινιόλι. Μόλις επτά λεπτά μετά το γκολ, ο Κομεσάνια ντρίμπλαρε τον Αϊτόρ και βρήκε τον τρόπο να σκοράρει, με τον Ιταλό πορτιέρε του Παναθηναϊκού να μην έχει καλό οπτικό πεδίο με τα σώματα μπροστά του.

Η Βιγιαρεάλ σκόραρε δις σε έξι λεπτά κόντρα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του παιχνιδιού, αφού ο Παναθηναϊκός έμοιαζε η πιο σίγουρη ομάδα στο γήπεδο. Αυτό συνοδεύτηκε και από την ψυχρολουσία του τρίτου γκολ, στο 47’, όταν το build up στράβωσε και ο Αράο έχασε την μπάλα από τον Μπαένα. Ο τελευταίος τροφοδότησε τον Μοράλες ο οποίος άνοιξε ακόμα περισσότερο τη διαφορά στο σκορ.

Εκεί αντέδρασαν οι «πράσινοι» και δεν παράτησαν το παιχνίδι, παρ’ ότι το σκορ έμοιαζε απαγορευτικό για οποιαδήποτε διεκδίκηση. Η Βιγιαρεάλ ήταν επικίνδυνη και στις αντεπιθέσεις, αλλά ο Μπρινιόλι έκανε σπουδαία εμφάνιση, με αποκορύφωμα την εκπληκτική τριπλή επέμβαση στο 90+1’, που κράτησε τους παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη διεκδίκηση του βαθμού.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην ισοφάρισε, αλλά στο ψυχολογικό κομμάτι η συγκεκριμένη εμφάνιση, ειδικά στο κομμάτι της αντίδρασης, ήταν σημαντικό ψυχολογικό boost. Η Βιγιαρεάλ προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Europa League, αφού έφτασε τους 9 βαθμούς, ενώ η Ρεν, που έχει 12, πέρασε… αέρας από την «Puskas Arena» της Βουδαπέστης, νικώντας 3-0 την τύποις γηπεδούχο Μακάμπι Χάιφα.

Αυτό το αποτέλεσμα βολεύει τους «πράσινους», που έχουν το προβάδισμα προς το παρόν για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας τους στο Conference League. Το σενάριο θα υλοποιηθεί εφόσον η Βιγιαρεάλ νικήσει τη Μακάμπι Χάιφα στο παιχνίδι του «Estadio de la Ceramica» την 6η Δεκεμβρίου, το εξ αναβολής παιχνίδι για τον έκτο όμιλο, που δεν έγινε την 26η Οκτωβρίου, όταν και ήταν προγραμματισμένο, λόγω του πολέμου στο Ισραήλ. Αν η Βιγιαρεάλ νικήσει ή φέρει ισοπαλία, τότε ο Παναθηναϊκός πρέπει να μη χάσει από τη Μακάμπι στη Λεωφόρο, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στις 19:45. Αν η Μακάμπι νικήσει, θα εξαρτηθεί από τη διαφορά στο σκορ η περίπτωση να περνά ο Παναθηναϊκός με ισοπαλία. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δύο γκολ στη Βαλένθια μπορεί να κάνουν τη διαφορά, αφού έχει ενεργητικό 6-8, ενώ η Μακάμπι, 1-8.

Το πανόραμα του έκτου ομίλου του Europa League

Τα αποτελέσματα (5η αγωνιστική)

Βιγιαρεάλ-Παναθηναϊκός 3-2, Μακάμπι Χάιφα-Ρεν 0-3.

Η βαθμολογία (σε πέντε παιχνίδια)

Ρεν 12 (11-3), Βιγιαρεάλ* 9 (6-5), Παναθηναϊκός 4 (6-8), Μακάμπι Χάιφα* 1 (1-8).

Έχουν από ένα παιχνίδι λιγότερο. Το παιχνίδι Βιγιαρεάλ-Μακάμπι Χάιφα είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, στις 22:00. 

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου (19:45) Παναθηναϊκός-Μακάμπι Χάιφα, Ρεν-Βιγιαρεάλ.