Χαρά, λύπη, θαυμασμός, αγωνία. Τα συναισθήματα από την φάση των ομίλων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι έντονα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό πάρτι που παίζεται τρεις μέρες σχεδόν σε όλη την ήπειρο. Το τριήμερο που ξεκινάει από σήμερα, ωστόσο, θα είναι το τελευταίο. Καθώς θα διεξαχθεί η τελευταία αγωνιστική. Θα είναι και ιστορική καθώς θα είναι και η τελευταία με βάση και το ισχύον σύστημα, αφού από του χρόνου και οι τρεις διοργανώσεις αλλάζουν, σχετικά με την φάση των ομίλων.

Γιατί πλέον θα είναι ένας όμιλος με 36 ομάδες (από 32 μετέχουν τώρα) και θα δώσουν από 8 παιχνίδια (όχι έξι που ισχύει μέχρι και φέτος). Όσο για το τριήμερο πάρτι που ξεκινάει από σήμερα με το Champions League, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Ειδικότερα το ενδιαφέρον πέφτει στον πρώτο όμιλο, όπου η Μπάγερν προκρίθηκε αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιεντ με τις Κοπεγχάγη, Γαλατασαράι είναι στο κόλπο για την 2η αλλά και την 3η θέση του ομίλου.

Ο χαμός στον  6ο όμιλο

Μύλος και στον 6ο όμιλο, όπου η Ντόρτμουντ έχει πάρει εισιτήριο για τους «16» της διοργάνωσης και από εκεί και πέρα οι Παρί Σεν Ζερμέν, Νιούκαστλ, Μίλαν θα τα δώσουν όλα! Γενικότερα μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί ως νικητές ομίλου οι: Μπάγερν, Άρσεναλ, Ρεάλ, Μάντσεστερ Σίτι και ως δεύτεροι ομίλου οι: Αϊντχόφεν, Λειψία. Προκρίθηκαν και περιμένουν κατάταξη οι: Νάπολι, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ίντερ, Ατλέτικο, Λάτσιο, Ντόρτμουντ, Μπαρτσελόνα. Εξασφάλισαν Europa League και έχουν ελπίδες πρόκρισης στο Champions League οι: Μπράγκα, Παρί, Πόρτο, Σαχτάρ. Συνεχίζουν στο Europa League οι: Φέγενορντ, Γιουνγκ Μπόις. Μπορούν να συνεχίσουν μόνο στο Europa League οι: Λανς, Σεβίλλη, Ζάλτσμπουργκ, Μπενφίκα. Όλα ανοιχτά για: Γαλατάσαραϊ, Κοπεγχάγη, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νιούκαστλ, Μίλαν. Αποκλείστηκαν οι: Ουνιόν, Σέλτικ, Ερυθρός Αστέρας, Άντβερπ.


Τι γίνεται στο Europa League

Σχετικά με το Europa League, όπου υπάρχει και το τριπλό ελληνικό ενδιαφέρον, 12 ομάδες έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση τους στην φάση των «16». Σε αυτές προστίθενται οι Φέγενορντ και Γιουνγκ Μπόις που θα «υποβιβαστούν» από το Champions League, ώστε να αρχίσει να συμπληρώνεται το παζλ. Πιο συγκεκριμένα την πρόκριση στην φάση των «16» έχουν πάρει οι: Αταλάντα, Λίβερπουλ, Λεβερκούζεν και η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας για τα playoffs της διοργάνωσης. Εξασφάλισαν πρόκριση και περιμένουν κατάταξη οι: Γουέστ Χαμ, Φράιμπουργκ, Μαρσέιγ, Μπράιτον, Ρεν, Βιγιαρεάλ, Σλάβια, Ρόμα. Η Σερβέτ έχει σφραγίσει εισιτήριο για τα playoffs του Europa Conference League. Εξασφάλισαν τα playoffs Europa Conference League, αλλά έχουν ελπίδες συνέχειας στο Europa League oi: Μαρσέιγ, Μπέτις, Τουλούζ, Σλάβια, Ρόμα, Καράμπαγκ, Μόλντε.  Έχουν ελπίδες μόνο για το Europa Conference League οι: Ολυμπιακός, Μπάτσκα Τόπολα, ΑΕΚ, Στουρμ, Ράκοβ, Άγιαξ, Παναθηναϊκός, Μακάμπι Χάιφα. Αποκλείστηκαν οι: Άρης Λεμεσού, Σέριφ, Χάκεν.



Τα σενάρια στο Conference League

Σε ό,τι έχει να κάνει με το Conference League ο ΠΑΟΚ και η Πλζεν έχουν προκριθεί στην φάση των «16». Την πρόκριση στα playoffs έχει εξασφαλίσει η Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Επίσης εξασφάλισαν πρόκριση και περιμένουν κατάταξη οι: Λιλ, Σλόβαν, Γάνδη, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μπριζ, Μπόντο Γκλιμτ, Άστον Βίλα, Φιορεντίνα.  Αποκλείστηκαν οι: Κλάκσβικ, Ολίμπια, Ζόρια, Μπρέινταμπλικ, Λουγκάνο, Μπεσίκτας, Ζρίνσκι, Τσουκαρίτσκι, Αμπερντίν, Ελσίνκι, Σπάρτακ Τρνάβα.