Ο Ολυμπιακός θα είναι στη Νιόν τη Δευτέρα. Και θα μάθει τον επόμενο αντίπαλό του, στη νοκ άουτ φάση των play offs του Europa Conference League. Η ευρεία νίκη επί της Μπάτσκα Τόπολα και το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξαν οι Ερυθρόλευκοι ήταν ένα σαφές μήνυμα για το τι έρχεται. Διότι μπορεί ο προηγούμενος ένας μήνας να περιλάμβανε δύσκολες στιγμές, κακές ήττες και εσωστρέφεια, αλλά μέσα σε έναν μήνα από... χθες, οι Ερυθρόλευκοι αναμένεται να έχουν αλλάξει.

O κανονικός Ολυμπιακός και οι μεγάλοι στόχοι στο Conference League

Οι στόχοι που έχει θέσει ο Ολυμπιακός δεν είναι χαμηλοί. Είναι στόχοι που φτάνουν όσο πιο μακριά γίνεται. Οι αυτονόητοι, η κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Έως το μεγάλο όραμα, την ευρωπαϊκή καταξίωση. Η οποία σε επίπεδο Conference League δεν είναι ανεδαφική. Ούτε ουτοπική. Ο... κανονικός Ολυμπιακός, μπορεί να κοιτάζει έως το τέλος του δρόμου. Διότι, ναι, σε μια κανονική κατάσταση, τίποτε δεν είναι απίθανο.

Πολλοί ξεχνούν τα δεδομένα. Οι Ερυθρόλευκοι κατέκτησαν 7 βαθμούς στον όμιλό τους, με αντιπάλους την περσινή κάτοχο του Conference League, Γουέστ Χαμ και τη γερμανική Φράιμπουργκ. Αλλά επί της ουσίας αδικούνται κατάφορα από τη συγκεκριμένη συγκομιδή. Εάν υπήρχε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, ο Ολυμπιακός μπορούσε/έπρεπε να έχουν κλείσει την πορεία του στους ομίλους του Europa League με 11 ή 12 βαθμούς. Τόσους άξιζε με βάση την εικόνα του.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια κακή συνήθεια να μένουμε διαρκώς στην «τελευταία εντύπωση». Ναι, ο Ολυμπιακός δέχθηκε πέντε γκολ από τη Φράιμπουργκ, αλλά με εξαίρεση εκείνο το παιχνίδι στο Europa-Park Stadion, δεν υπήρχε παιχνίδι το οποίο άξιζε να χάσει. Το αντίθετο, άξιζε να έχει νικήσει τη Φράιμπουργκ στο Φάληρο. Αξιζε τη νίκη στην Τόπολα. Αξιζε έναν βαθμό στην Αγγλία. Γενικώς, ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με μεγάλη αξία. Και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Πέρυσι, μετά την απώλεια του πρωταθλήματος, είχε καταγράψει τη δεδομένη απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να αλλάξει... τα πάντα στον Ολυμπιακό. Αυτό συνέβη. Το καλοκαίρι αποκτήθηκαν 16 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές. Και τώρα που παρέρχεται το πρώτο εξάμηνο, θα γίνουν και οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Ή καλύτερα, οι ποιοτικές «ενέσεις» που χρειάζεται το ρόστερ για να ανέβει επίπεδο.

Οι μεταγραφές του Ολυμπιακού τον Ιανουάριο και οι τρεις αλλαγές στη λίστα του Conference League

Δεν είναι μυστικό ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην αγορά για την απόκτηση δύο κεντρικών αμυντικών, ενός ή δύο χαφ, ενός σέντερ φορ και πιθανότατα ενός εξτρέμ. Και αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται αψήφιστα ή επειδή ο σύλλογος θέλει απλά να κάνει μεταγραφές. Γίνεται διότι η διοίκηση, ο προπονητής και ο νέος αθλητικός διευθυντής έχουν αποφασίσει πως πρέπει να γίνουν προσθήκες παικτών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και υψηλού επιπέδου, για να αλλάξει η εικόνα του συνόλου. Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αμυντική λειτουργία.

Ο Ολυμπιακός θα κάνει και τις τρεις αλλαγές που δικαιούται στην ευρωπαϊκή λίστα τον Ιανουάριο. Θα κλείνει τις μεταγραφές του και στο φινάλε θα αποφασίσει ποιους θα βάλει στο κόλπο για τη διεκδίκηση του ονείρου. Διότι όσο κι αν σε κάποιους φαντάζει μακρινό ίσως και υπερβολικό, ο Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάζει εκεί που θέλει να πάει. Αλλιώς θα πάει εκεί που κοιτάζει. Κι αν αυτό είναι πιο χαμηλά, θα σκοντάψει. Για αυτόν, λοιπόν, στόχος πρέπει να είναι η... Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί που θα διεξαχθεί ο τελικός του Conference League, στις 29 Μαΐου 2024.

Δεν σημαίνει ότι θα επιτευχθεί. Αλλά αυτό το αμερικανικό «think big», είναι πάντα ο δρόμος που οδηγεί στην επιτυχία. Και τον Ιανουάριο ο Ολυμπιακός θα είναι μια ομάδα που θα προκαλέσει σοβαρές εκπλήξεις στους ανταγωνιστές του. Εκπλήξεις, που τότε, ίσως κάνουν αυτές τις γραμμές να φαντάζουν πιο ρεαλιστικές...