Ήρθαν στην Ελλάδα οι Ισραηλινοί της Μακάμπι Χάιφα και όπως θα έλεγε παραφρασμένη η λατινική ρήση, άναψαν τα καπνογόνα τους και νίκησαν τον Παναθηναϊκό. Έτσι, συνεχίζουν την ευρωπαϊκή πορεία τους με το πρώτο διπλό τους μέσα στη σεζόν.

Φαίνεται έμπρακτα ότι η Ελλάδα ταιριάζει στην πρωταθλήτρια του Ισραήλ, διότι για άλλη μια φορά παίρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα στα μέρη μας. Κάποιοι αποδίδουν τον αποκλεισμό του «τριφυλλιού» στο λάθος του Γίρι Λοντίγκιν, άλλοι στις χαμένες ευκαιρίες. Η αλήθεια για τα πραγματικά αίτια, όμως, κρύβεται πολλά χρόνια πίσω. Ακριβώς... 21!

Η νηστεία και ο εξαγνισμός του Μάκη Ψωμιάδη

Ναι, εκεί έπρεπε να αναζητήσουν ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το σύστημα για να εξουδετερώσουν τη Μακάμπι.

Το copy right του σχεδίου, δηλαδή, τα πνευματικά δικαιώματα ανήκαν στον Μάκη Ψωμιάδη. Όπως ο Χελένιο Χερέρα λάνσαρε το κατενάτσιο, έτσι και ο επονομαζόμενος Big Mac εφηύρε το αλάνθαστο πλάνο πρόκρισης επί της Μακάμπι, το λιβάνισμα. Αλλά στο Κορωπί και τη Λεωφόρο το θεώρησαν παρωχημένο και το προσπέρασαν. Με τα γνωστά, απογοητευτικά αποτελέσματα.

Είναι εύλογη η απορία τι δεν έκαναν στον Παναθηναϊκό, παρά το επιτυχές εγχείρημα του Ψωμιάδη. Ο Μάκαρος, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, είχε στενή σχέση με τη θρησκεία. Ο πατέρας του ήταν παπάς και διατήρησε κάποιες από τις παραδόσεις έως το φινάλε της ζωής του. Όπως, για παράδειγμα, τη νηστεία καθ' όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Οι εχθροί του, βέβαια, έλεγαν ότι αποτελούσε ο Ψωμιάδης την απόλυτη αποτύπωση των φράσεων που θέλει από το ρόδο να βγαίνει αγκάθι ή ότι του παπά το παιδί είναι διαβόλου εγγόνι. Βαριές εκφράσεις, για μακαρίτη, οπότε δεν υιοθετούμε ούτε τη μία, ούτε την άλλη εκδοχή. Ό,τι και αν έκανε στη ζωή του ο Μάκης, άλλωστε, με την αυστηρή νηστεία θεωρούσε ότι εξαγνιζόταν.

Ο Μάκης Ψωμιάδης, οι Ισραηλινοί και τα κακά πνεύματα

Ενίοτε, όμως, χρησιμοποιούσε και το λιβάνι για να διώξει τα κακά πνεύματα. Το έκανε στην αρχή κάθε σεζόν, αλλά και όταν έμπαινε στα αποδυτήρια της ΑΕΚ ή των άλλων ομάδων του, κάποιος νέος παίκτης. Το... λιβάνισμα ήταν η πρώτη ανάμνηση του Κώστα Κατσουράνη από την άφιξή του.

Το λιβάνισμα ήταν και το μυστικό της πρόκρισης που πήρε η «Ένωση» από τη Μακάμπι Χάιφα, τον Νοέμβριο του 2002.

Η κλήρωση είχε φέρει τους Ισραηλινούς στον δρόμο του Ψωμιάδη. Με βάση την εικόνα που είχε την προηγούμενη σεζόν η Μακάμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, φάνταζε ένας εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος για την ΑΕΚ.

Την παραμονή του πρώτου ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια και αφού ολοκληρώθηκε η προπόνηση των φιλοξενούμενων, ο Ψωμιάδης έδωσε εντολή να λιβανιστεί κάθε χώρος, στον οποίο υπήρξε παρουσία Ισραηλινών. Συμμετείχε και ο ίδιος στην προσπάθεια να διώξουν... τα δαιμόνια. Έτσι, αποκαλούσε τους παίκτες της Μακάμπι.

Κι αφού γέμισε με λιβάνι όλο το «Νίκος Γκούμας» την παραμονή του ματς, λίγη ώρα πριν από τη σέντρα, επανέλαβε το λιβάνισμα. Αυτή τη φορά σε περιορισμένους χώρους, για να μην τον αντιληφθούν οι Ισραηλινοί και οι αξιωματούχοι της UEFA.

Όσοι βρέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων, ακόμα θυμούνται το χαμόγελο του Ψωμιάδη όταν στο 10' ο Γιακούμπου Αγιεκμπένι εκτέλεσε πέναλτι στο... δοκάρι. Ήταν η σιγουριά του ότι το σύστημά του είχε ήδη πιάσει τόπο. Ήρθαν έπειτα και τα τέσσερα γκολ μέσα σε 23 λεπτά, από το 13' έως το 36' με τους Γεωργάτο, Νικολαϊδη, Πέτκοφ και Ζαγοράκη (4-0) που απέδειξαν τη χρησιμότητα και το... αλάνθαστο του λιβανίσματος σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Ιούνιος Βερν

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME"