Ο Ολυμπιακός δεν φοβάται. Ούτε ισχυρούς αντιπάλους. Ούτε προκλήσεις. Ούτε αλλαγές. Και αυτό το έχει αποδείξει. Για την ακρίβεια, ο σύλλογος πάντα βρίσκει κίνητρο από τις δυσκολίες. Όσο υψηλότερα τα εμπόδια τόσο ισχυρότερο το κίνητρο. Τα παραδείγματα πολλά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έμεινε άπραγος. Όποτε διαπίστωσε ότι η ομάδα του είχε ανάγκη, άλλαξε ό,τι δεν πήγαινε καλά. Το ίδιο συνέβη και τώρα.

Η απόλυση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, η πρόσληψη του Κάρλος Καρβαλιάλ και η άφιξη του Πέδρο Αλβες στο κουμάντο του ποδοσφαιρικού τμήματος, ήταν κινήσεις κομβικές για να αλλάξουν τα πράγματα. Και να επιστρέψει η ομάδα του Πειραιά στις σωστές ράγες. Ράγες, που έχουν προορισμό την επίτευξη των στόχων του συλλόγου. Σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το πρώτο, είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο Ολυμπιακός, άλλωστε, δεν έχει στόχο την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Είναι στη φύση του η κορυφή. Άρα, αυτονόητη η διεκδίκηση/κατάκτηση.

Ο Ολυμπιακός και το μεγάλο όνειρο της ευρωπαϊκής διάκρισης

Το δεύτερο, η Ευρώπη, είναι το μεγάλο όνειρο. Το απωθημένο. Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πολλάκις πως αποτελεί σοβαρό «παίκτη» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Και θέλει να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση του Conference League, ως μια μεγάλη ευκαιρία.

Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε για 11η φορά (στις 13) την παρουσία του στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σκηνή, στο δεύτερο μισό της σεζόν. Θα παίξει Φλεβάρη, ίσως και Μάρτη, 11η φορά. Περισσότερες από όσους έχουν στο αντίστοιχο διάστημα όλοι οι αντίπαλοί του μαζί. Αλλά και με τη γνώση, πλέον, πως τίποτε δεν κερδίζεται στα λόγια.

Η παρουσία στα playoffs για τη φάση των 16 του Europa Conference League δεν κερδήθηκε με λόγια, αλλά με καλό ποδόσφαιρο, παρά τις ατυχίες, στους ομίλους του Europa League. Και αυτά στοιχεία θέλει να αναδείξει και κόντρα στη Φερεντσβάρος. Έναν αντίπαλο σκληρό, έμπειρο και... δικτυωμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Φερεντσβάρος, ο… Ολυμπιακός της Βουδαπέστης

Ποια είναι η Φερεντσβάρος; Ενας... Ολυμπιακός. Η πιο επιτυχημένη και λαοφιλέστερη ομάδα του ουγγρικού ποδοσφαίρου. Μια ομάδα με 67 τρόπαια, μεταξύ των οποίων το Κύπελλο Εκθέσεων (πρόγονος του Κυπέλλου UEFA και νυν Europa League) του 1965, αλλά και ακόμη δύο ευρωπαϊκούς τελικούς (1968, 1975). Υποβιβάστηκε το 2006 για χρέη, αλλά αμέσως επανήλθε στην πρώτη κατηγορία. Και σταδιακά ανέκτησε τα σκήπτρα του ουγγρικού ποδοσφαίρου.

Ο πανίσχυρος Γκάμπορ Κουμπάτοφ «ευνοούμενος» του προέδρου Βίκτορ Ορμπαν, κατέλαβε (κυριολεκτικά) την προεδρία το 2011, εξωθώντας σε αποχώρηση τον Αγγλο επιχειρηματία Κέβιν Μακέιμπ, και ο σύλλογος άρχισε γίνεται ακόμη πιο ισχυρός. Παντού. Το 2014, με τις «πλάτες» της κυβέρνησης της Ουγγαρίας εγκαινίασε το νέο σπίτι της ομάδας (Ferencváros Stadion), το 2015 πήρε το κύπελλο, το 2016 επανήλθε στην εγχώρια κορυφή με νταμπλ και από το 2019 είναι η μόνιμη πρωταθλήτρια με πέντε διαδοχικές πρωτιές στην NB1.

Προπονητής, ένας ποδοσφαιρικός θρύλος. Ο πολύς Ντέγιαν Στάνκοβιτς, μετά την εξαιρετική δουλειά στον Ερυθρό Αστέρα και τη μάχη που έδωσε με τη Σαμπντόρια, αποδέχθηκε να «τρέξει» το πρότζεκτ της «Φράντι». Η ομάδα του είναι 2η στο πρωτάθλημα, αλλά με μόλις έναν βαθμό διαφορά από την πρωτοπόρο Πακς και ο τίτλος θεωρείται πάλι... πράσινη υπόθεση. Ο Σέρβος οδήγησε την ομάδα του σε αήττητη πρόκριση από τον όμιλο του Conference, με δύο ισοπαλίες κόντρα στη Φιορεντίνα και αφήνοντας στην 3η θέση την Γκενκ, την οποία είχε αποκλείσει το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός!

Ολυμπιακός και Φερεντσβάρος κοντράρονται ξανά μετά 27 ολόκληρα χρόνια! Σε δύο παιχνίδια διαφορετικά από εκείνα του 1996, στα οποία οι Πειραιώτες είχαν αποκλειστεί με τρόπο τραυματικό (3-1 στη Βουδαπέστη, 2-2 στο Καραϊσκάκη). Δύο παιχνίδια στα οποία οι Ερυθρόλευκοι θέλουν να επιβεβαιώσουν πως έχουν δίψα για να κάνουν αυτό το κάτι παραπάνω που αξίζουν.

Οι οδηγίες του Μπάλας Μέγιερι για τις μονομαχίες Ολυμπιακού - Φερεντσβάρος

Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να προκριθεί; Ο Μπάλας Μέγιερι, νυν ποδοσφαιριστής της ουγγρικής Ντέμπρετσεν, εξηγεί στα «Π» ποιο είναι το αδύναμο σημείο της: «Η Φερεντσβάρος έχει σίγουρα μεγάλη ποιότητα, όμως δεν της αρέσει καθόλου όταν ο αντίπαλος έχει την μπάλα και την κυριαρχία. Δεν τους βολεύει όταν ο αντίπαλος έχει την κατοχή της μπάλας, τους προκαλεί εκνευρισμό. Είναι μια ομάδα που της αρέσει να κυριαρχεί, να δημιουργεί ευκαιρίες και να επιτίθεται. Επιπλέον, είναι η πιο δυνατή στην Ουγγαρία επομένως δεν είναι συνηθισμένη στο να την πιέζουν ψηλά. Αυτό της δημιουργεί ανασφάλεια».

Παίκτης που αναδείχθηκε από τις ακαδημίες της Φερεντσβάρος, αλλά έζησε τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του στον Ολυμπιακό, ο Μέγιερι εφιστά την προσοχή σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές: «Ο ηγέτης της ομάδας είναι ο Ντένες Ντίμπουζ, ο τερματοφύλακας και αρχηγός της. Πολύ καλός και πολύ έμπειρος. Στην άμυνα, ο Σάμι Μάε είναι πολύ σημαντικός, ενώ στη μεσαία  ο παίκτης-κλειδί είναι ο Μοχάμεντ Άμπου Φάνι. Ολο το παιχνίδι περνάει από τα πόδια του, δίνει ασίστ, σκοράρει, καλός στις στημένες φάσεις. Αυτός, μαζί με τον Μαρκίνιος και τον Λίσζτες, που είναι μόλις 18 χρονών, είναι οι πιο σημαντικοί στην επίθες. Πολύ επικίνδυνος είναι και ο σέντερ φορ ο Βάργκας. Πολύ δυνατός στον αέρα και πολύ καλός σκόρερ».

Ο Μέγιερι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις. Ούτε να πει πού ανήκει η καρδιά του, ποδοσφαιρικά. «Στη Φερεντσβάρος μεγάλωσα, έγινα ποδοσφαιριστής, αλλά στον Ολυμπιακό πέρασα τα καλύτερα χρόνια της καριέρας μου και τον αγαπώ». Αλλά όπως λέει με νόημα, «ο Ολυμπιακός αξίζει μια μεγάλη διάκριση στην Ευρώπη. Είναι ομάδα της ελίτ και κάποια στιγμή θα τα καταφέρει».

Ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει τη Φερεντσβάρος στο Γεώργιος Καραϊσκάκης στις 15 Φεβρουαρίου, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι, ενώ ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί 7 ημέρες μετά, στη Βουδαπέστη, με τον νικητή να παίρνει το εισιτήριο για τους «16» της διργάνωσης.

Για την ιστορία, ο τελικός του UEFA Europa Conference League θα έχει ελληνικό χρώμα φέτος. Η OPAP Arena, το γήπεδο της ΑΕΚ θα έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει το τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης, στις 29 Μαΐου. Μια ημερομηνία που όσοι συμμετέχουν στη διοργάνωση, την έχουν σημαδέψει. Όλοι, ανεξαιρέτως...

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο "Secret" των "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ"