Ο Ολυμπιακός φρόντισε να κάνει ένα «δώρο» πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους φίλους της ομάδας, με την μεταγραφή του Ζέλσον Μαρτίνς.

Ο 28χρονος εξτρέμ που γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήριο και σε ηλικία 8 ετών βρέθηκε στην Πορτογαλία, για να αποκτήσει πλέον και την συγκεκριμένη υπηκοότητα. Οι «ερυθρόλευκοι» επιχείρησαν να τον πάρουν το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο δεν τα κατάφεραν για να οδηγηθούν στον Όλα Σολμπάκεν.

Έξι μήνες μετά τον έφεραν στον Πειραιά, με τον Σολμπάκεν να αναμένεται να αποχωρήσει. Ο Ζέλσον Μαρτίνς ήρθε με ελεύθερη μεταγραφή από την Μονακό, είπε το ναι σε συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2026, ενώ η ομάδα του Πριγκιπάτου διατηρεί το 10% των δικαιωμάτων του, για μια πιθανή μεταπώληση.

Αφετηρία το Πράσινο Ακρωτήριο για τον Ζέλσον Μαρτίνς


Στα δύσκολα παιδικά του χρόνια, στο Πράσινο Ακρωτήριο, ο Ζέλσον Μαρτίνς το έριχνε στην μπάλα. Έπαιζε ποδόσφαιρο στις φτωχογειτονιές της Πράια και ξεχώριζε για την ταχύτητα του και την ντρίπλα του.

Οι γονείς του δεν έβλεπαν αυτά καθώς μετανάστευσαν στην Πορτογαλία και πιο συγκεκριμένα στην Αμαδόρα, για μια καλύτερη ζωή. Έτσι από τα 4 έως τα 8 έτη του ήταν με τους θείους του και όσοι τον θυμούνται από τότε είχαν να λένε για ένα ντροπαλό παιδί, που άλλαζε μόλις ακουμπούσε την μπάλα με τα πόδια του και γίνονταν ένας ποδοσφαιριστής που έδειχνε πως θα έχει μέλλον.



Είδωλο του ήταν ο Ρομπίνιο, τον οποίο έβλεπε να «κεντούσε» με την μπάλα, ήταν στην Σάντος.

Κάτι που γίνονταν επειδή στο Πράσινο Ακρωτήριο μεταδίδονταν τα παιχνίδια του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος. «Προσπάθησα να μιμηθώ κάθε του κίνηση καθώς και κάθε του πανηγυρισμό στα γκολ που έβαζε. Ήμουν γρήγορος όπως και αυτός. Ήμουν εξαιρετικός στην ντρίπλα και απέφευγα ακόμα και τις πέτρες που έβρισκα μπροστά μου στις γειτονιές που παίζαμε ποδόσφαιρο», θα πει σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις του.

Ο Ζέλσον Μαρτίνς και οι Μπενφίκα. Σπόρτινγκ Λισαβόνας


Σε ηλικία 8 ετών κάνει το ταξίδι για την Πορτογαλία, μαζί με τον, μεγαλύτερο κατά 6 χρόνια, αδερφό του, για να βρουν του γονείς τους, οι οποίοι είχαν στρωμένη δουλειά και πλέον μπορούσαν να είναι μαζί με τα παιδιά τους σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον.

Βάση ήταν η Αμαδόρα (προάστιο στα βορειοδυτικά της Λισαβόνας) όπου άρχισε επίσης να παίζει μπάλα στις γειτονιές, αλλά μόνο όταν είχε κάνει τα μαθήματα του. Ακολουθούσε πιστά τους κανόνες που είχαν «επιβάλει» οι γονείς του, αναφορικά με το σχολείο, που ήταν προτεραιότητα. Η μητέρα του ήθελε να τον στρέψει προς τον στίβο κι έφτασε να κάνει προπονήσεις για αγώνες μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Ωστόσο ένας φίλος της οικογένειας που τον είδε να παίζει μπάλα, τον πήγε στην ακαδημία της Μπενφίκα.

Πέρασε τις πόρτες της διάσημης ακαδημίας των «αετών» σε ηλικία 12 ετών. «Απέφευγε όλα τα παιδιά με χαρακτηριστική ευκολία, ενώ η ταχύτητα του ήταν τέτοια που δύσκολα συναντούσες κάτι ανάλογο, σε παιδιά ίδιας ηλικίας», θα πει ο Τιάγκο Κορέιρα, που ήταν ο πρώτος του προπονητής.



Η Μπενφίκα δεν έκρινε σωστά τα προσόντα του με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας να τον «κλέβει» βλέποντας τον σε κάποια από τα μεταξύ τους ματς, ενώ του έδινε και πολλά χρήματα. Από το 2012 σε ηλικία 17 ετών βρίσκεται στην Σπόρτινγκ, παίρνοντας 1000 ευρώ τον μήνα, βάζοντας και μπόνους που θα του απέφεραν κι άλλα 32.000 ευρώ. Με τον Αμπέλ Φερέιρα να του διαμορφώνει τον ποδοσφαιρικό του χαρακτήρα πλέον, αφού τον είχε στην Κ19 και την Κ21 της Σπόρτινγκ, όταν ήταν στην ακαδημία της, εκτοξεύθηκε. Για τον Αμπέλ Φερέιρα, ο Ζέλσον Μαρτίνς, έχει πει πως ήταν ο προπονητής που τον «σημάδεψε», όπως και ο Ζόρζε Ζέσους.

Ο Ολυμπιακός και η αξία του Ζέλσον Μαρτίνς


Καθώς το 2015 τον «ανεβάζει» στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ, κερδίζοντας νέο επαγγελματικό συμβόλαιο με καλές αμοιβές, ενώ η τιμή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο εκτοξεύθηκε στα 35.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2018. Μόλις είχε τελειώσει την καλύτερη σεζόν με τα «Λιοντάρια» βάζοντας 13 γκολ σε 52 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα είχε παίξει και δύο ματς κόντρα στον Ολυμπιακό για τους ομίλους του Champions League (ηττήθηκαν 3-1 και 3-2 οι «ερυθρόλευκοι»), πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις.

Ήταν ήδη και εκ των βασικών παικτών στην Εθνική Πορτογαλίας, με τον Φερνάντο Σάντος να τον καλεί για πρώτη φορά στην ανδρική ομάδα τον Οκτώβριο του 2016 όπου έκανε και το ντεμπούτο του. Φυσικά ήταν βασικό στέλεχος σχεδόν όλων των μικρών Εθνικών ομάδων της Πορτογαλίας, πριν έρθει και η άνοδος του στην ανδρική ομάδα.

Οι Ατλέτικο Μαδρίτης, Μονακό και ο Ποντένσε


Τα χρόνια στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας, πέραν του ότι έγινε γνωστός στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα απέκτησε και δυνατές φιλίες. Μια από αυτές, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει, ήταν αυτή με τον Ρούμπεν Σεμέδο. Ο τελευταίος πέρασε από τον Ολυμπιακό, αλλά η εξωγηπεδική του ζωή δεν τον άφησε να προσφέρει βάση της αξίας του.

Παράλληλα η αποχώρηση του από την διάσημη Πορτογαλική ομάδα, το καλοκαίρι του 2018 έγινε λόγω των σοβαρών επεισοδίων που είχαν σημειωθεί στο προπονητικό κέντρο της Σπόρτινγκ, από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της. Υπήρξε σχετικός όρος που του έδινε το δικαίωμα να φύγει ως ελεύθερος κι ας είχε ακόμα συμβόλαιο έως το 2019 με ρήτρα πώλησης στα 100.000.000 ευρώ. Κάτι ανάλογο έγινε και με τον Ντάνιελ Ποντένσε, ο οποίος κατέληξε στον Ολυμπιακό. Κοινή συνισταμένη πως και οι δύο είχαν μάνατζερ τον διάσημο Ζόρζε Μέντες.



Ο Ζέλσον Μαρτίνς, εκείνο το καλοκαίρι πήγε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Βέβαια η Σπόρτινγκ, στην πορεία προσέφυγε στην FIFA, αφού είχαν αποχωρήσει κι άλλα αστέρια, για να δικαιωθεί εν μέρει και πήρε χρήματα από όσους αποχώρησαν. Η Ατλέτικο Μαδρίτης έδωσε 22.500.000 ευρώ, ενώ ο Ολυμπιακός, με την σειρά του, έδωσε 7.500.000 ευρώ για τον Ποντένσε. Οι δυο τους γνωρίζονται καλά από την κοινή τους παρουσία στην Σπόρτινγκ. 

Στην Ατλέτικο ο Ζέλσον Μαρτίνς δεν βρήκε την κατάλληλη χημεία με τον Ντιέγκο Σιμεόνε και δόθηκε στην Μονακό. Αρχικά με δανεισμό και στην συνέχεια με ελεύθερη μεταγραφή, όπου η ομάδα του Πριγκιπάτου έδωσε 30.000.000 ευρώ για να τον πάρει το καλοκαίρι του 2019. Τώρα ανοίγει νέο κεφάλαιο καθώς ο Ολυμοιακός τον έφερε στην Ελλάδα.




*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"