Η μεταγραφική άγνοια σε σχέση με τον Κιλιάν Εμπαπέ εντείνει το κληροδότημα που πρόκειται να αφήσει στο παγκόσμιιο και κυρίως το γαλλικό ποδόσφαιρο. Από την 1η Ιανουαρίου του 2024, ο 25χρονος, πια, Γάλλος είναι ελεύθερος να υπογράψει σε ομάδα της αρεσκείας του. Τρίτη και καλή (ή κακή) του ώρα, που λένε. Ο Εμπαπέ δεν έφυγε το καλοκαίρι του 2021, παρ’ ότι τον Ιανουάριο του 2022 θα έμενε ελεύθερος, δεν έφυγε το καλοκαίρι του 2022, αντιθέτως ανανέωσε με την Παρί Σεν Ζερμέν και τώρα, ύστερα από ένα τρίτο επεισοδιακό καλοκαίρι, είναι πάλι ελεύθερος.

Με το που μπήκε ο νέος χρόνος, τα ΜΜΕ αποφάσισαν να υπενθυμίσουν ότι ένας από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου είναι ξανά έτοιμος να υπογράψει στην ομάδα που θέλει, με τη Λίβερπουλ να προστίθεται στην εξίσωση. Οι “κόκκινοι” έχουν ήδη χάσει τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, τον οποίο ήθελαν διακαώς, άλλωστε ο αστικός μύθος ανέφερε ότι στο περιθώριο του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2022, στο Κατάρ, ο Γιούργκεν Κλοπ έστειλε τους Τζόρνταν Χέντερσον και Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ να γίνουν φίλοι του τότε 18χρονου ποδοσφαιριστή, προκειμένου να τον πείσουν ότι οι “κόκκινοι” είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Η Λίβερπουλ τότε δεν είχε τύχη, καθώς είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ομάδες που μπορούν να καλύψουν το συμβόλαιο ενός εκκολαπτόμενου σούπερ σταρ -στην περίπτωση του Μπέλιγχαμ, κάποιου που είναι... βεβαίον ότι θα μεγαλώσει- και της ομάδας του δίχως να προβληματίζονται ιδιαιτέρως. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μία εξ αυτών και ο Μπέλιγχαμ την προτίμησε από τη Μάντσεστερ Σίτι, διότι στο τέλος της βραδιάς το ειδικό βάρος μετρά περισσότερο από την έστω μικρή απόσταση στην οικονομική ευμάρεια.



Η υπόθεση του Εμπαπέ των 52 γκολ το 2023 είναι κατατί διαφορετική, αφού η Λίβερπουλ θα συνδιαλλαγεί μόνο με τον ποδοσφαιριστή, καθώς φυλάσσει ως κόρη οφθαλμού την εντιμότητά της στο FFP. Ο Γάλλος, φυσικά, απασχολεί τη Ρεάλ εδώ και τουλάχιστον μια τετραετία, αλλά θα ήταν πάρα πολύ να δώσει εντολή ο Φλορεντίνο Πέρεθ να γίνει πρόταση στην Παρί Σεν Ζερμέν και τον Εμπαπέ προκειμένου να πωληθεί τώρα ο παίκτης και να πάρει αντίτιμο και η γαλλική ομάδα ώστε να τον έχει μόνο για τη Liga, Ακόμα και το εμπορικό κέρδος από μια τέτοια μεταγραφή δεν θα ήταν το ίδιο σε σχέση με την αποκόμισή του το καλοκαίρι. Επιπροσθέτως, η Ρεάλ μοιάζει να ασκεί πίεση στον Εμπαπέ με έναν παράδοξο τρόπο, χρησιμοποιώντας μια διπλωματική τακτική που είναι δύσκολο να κρύψει ότι σχεδόν τον ικετεύει να πάει στη Μαδρίτη.



Κιλιάν Εμπαπέ: Έχει στο χέρι τη Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Κιλιάν Εμπαπέ φυσικά και θα έπαιζε το ρόλο της Σφίγγας, αφού προσέμενε και δικαίως να γίνει αμέσως ντόρος με το όνομά του από τις 00:01 της 1ης Ιανουαρίου 2024. Ο 25χρονος στράικερ άκουσε μέχρι και τον Ζινεντίν Ζιντάν να λέει ότι πρέπει να προσέξει να μην εξοβελίσει τις προοπτικές του και την καριέρα του, αλλά δεν αποκλείεται να σκέφτηκε ότι ο σπουδαίος Γαλλοαλγερινός, το πρότυπο όλων των ποδοσφαιριστών με ρίζες από την Αφρική, που θα μπορούσαν, δυνητικά, να συμμετέχουν σε κάθε ταινία του Ματιέ Κασοβίτς -δίπλα στον αληθινό πρωταγωνιστή τους, Βενσάν Κασέλ- ενεργεί ως εκπρόσωπος των “μερένχες” και δεν αποκλείεται να έχει δίκιο.

Ο Ζιντάν έμοιαζε να ανησυχεί πραγματικά, όμως ο Εμπαπέ, με τα βήματα που έχει κάνει, μοιάζει “γρίφος τυλιγμένος σε μυστήριο, κρυμμένος σε αίνιγμα”, όπως είχε αποκαλέσει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ τη Σοβιετική Ένωση. Διεγείρει πάθη, μετριέται ως κακομαθημένος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ήδη ένας θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου, που από τα 23 του ήδη έχει καταφέρει ό,τι ο Ζιντάν σε όλη την καριέρα του σε Παγκόσμιο Κύπελλο και κάτι... ακόμα περισσότερο: ένα κεκτημένο ως έφηβος και σκόρερ στο 4-2 επί της Κροατίας στον τελικό της Μόσχας, το 2018, ένα χαμένο στη μεγάλη μάχη του “Λουσαΐλ”, στις 18 Δεκεμβρίου του 2022, με τον ίδιο να κάνει χατ τρικ και, επιπροσθέτως, να βάζει τρία πέναλτι στον wanted, στα γήπεδα του Κατάρ, Εμιλιάνο Μαρτίνες. Ο πύρινος λόγος του στα αποδυτήρια, κατά την ανάπαυλα του τελικού με την Αργεντινή ενώ η Γαλλία ήταν πίσω στο σκορ 2-0, δείχνει την αρχηγική τάση του, κάτι που εκτίμησε ο Ντεσάμπ και τον έκανε αρχηγό, αμέσως μετά την αποχώρηση των Ουγκό Γιορίς και Ολιβιέ Ζιρού.



Μόνο ο Αντουάν Γκριεζμάν έχει μείνει να θυμίζει τη Γαλλία που ονειρεύονται οι ΛεΠέν, ένα όχι ακριβώς ενδεικτικό προόδου, μια και είναι... τσακωμένοι μεταξύ τους. Χωρίς τον Γάλλο από το Μακόν, ο Εμπαπέ θα θυμίζει τον αρχηγό μιας συμμορίας από τα γκέτο, κάτι που ενδεχομένως να τον χαροποιεί, διότι ο ίδιος μπορεί να μεγάλωσε σε καλές συνθήκες στο Παρίσι και να έγινε μάστορας του φλάουτου, αλλά η προγονική μνήμη δεν γίνεται να εκληφθεί επιπόλαια -πρέπει να έπαιξε, κιόλας, ρόλο στην πολύ ισχυρή φιλία του με τον Μαροκινό Ασράφ Χακίμι, ο οποίος, από τη μεριά του, δεν είναι απίθανο να υπήρξε κομβικός προκειμένου ο Εμπαπέ να επιστρέψει στην Παρί το φθινόπωρο, όταν υποχώρησε στη λήψη της ρήτρας καλής διαγωγής, της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ.



Αυτό που του απομένει για να πιάσει τον Ζιντάν, είναι το Euro, το οποίο καλομελέτα κι έρχεται στα γήπεδα της Γερμανίας. Μπορεί να μην έχει κατακτήσει ακόμη το Champions League αλλά η Γαλλία τον αγαπάει: είναι ήδη ο τρίτος σκόρερ στην Ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, αλλά έχει χρειαστεί 75 παιχνίδια για να βάλει 46 γκολ, την ώρα που ο Τιερί Ανρί έπαιξε 123 φορές για να σκοράρει 51 και ο πρώτος στην κατηγορία, Ζιρού, 129 για να βάλει 56.



Συν τοις άλλοις, δεν είναι αφύσικο να νιώθει ότι έχει στο χέρι τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η ανανέωση του συμβολαίου του με την Παρί, την άνοιξη του 2022, σκανδαλώδης καθώς ήταν -με όρους που τον έκαναν και παράγοντα της ομάδας, ασχέτως αν δεν τηρήθηκαν- δεν γίνεται να μην έγινε και επειδή η ομάδα του αποκλείστηκε στη φάση των “16” του Champions League, με τον τρόπο που έγινε στο “Μπερναμπέου”. Ο Εμπαπέ τίμησε, υπό μία έννοια, την Παρί καθώς δεν πήγε στο θύτη της, ενώ αρνήθηκε ακόμα και να συζητήσει τη μετακόμισή του στη Μαδρίτη το καλοκαίρι, ασχέτως αν σε αυτό έπαιξε ρόλο η αλλαγή ρότας στη συμπεριφορά του Νασέρ αλ Κελαΐφι προς το πρόσωπό του. Επιπλέον, είδε τον καστιγιάνικο Τύπο να γράφει ότι η Ρεάλ αποσύρεται της διεκδίκησής του, μόνο και μόνο για να επανέλθει με νέα δημοσιεύματα, ακόμα και από τη γαλλική "Le Parisien" που θέλουν τον Πέρεθ, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει τη φήμη εκείνου που παίρνει πάντα αυτό που θέλει, να κάνει πρόταση στον ποδοσφαιριστή, με διορία για απάντηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Ο Εμπαπέ θα μπορούσε κιόλας να μην απαντήσει, τονίζοντας ότι δεν εκβιάζεται, μόνο και μόνο για να διαπιστώσει τι θα γίνει.

Δηλαδή τι; Ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου μένει ελεύθερος και η Ρεάλ δεν θα τον προσεγγίσει ξανά επειδή... δεν απάντησε στην πρώτη πρόταση που του έκανε; Αυτή η υποχώρηση, βεβαίως, αν ισχύει στο βάθος αυτού του εξαμήνου, θα παίξει ρόλο στη συμπεριφορά του Εμπαπέ (ότ)αν πάει στη Μαδρίτη. Διότι ο ίδιος θα αναγνωρίζει τον εαυτό του ως χρυσοποίκιλτο, στην παρουσία του οποίου το πιο σημαντικό κλαμπ στον κόσμο δεν μπορεί να αντισταθεί. Όχι, ακριβώς, το συστατικό για μια ιδανική συνεργασία η τροφή στον εγωτισμό του.