«Έχουμε τεράστιες προοπτικές ως ομάδας, αρκεί να είμαστε ενωμένοι κάθε μέρα». Με αυτά τα λόγια επιχείρησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας να ντοπάρει ψυχολογικά τους παίκτες του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια του ΣΕΦ λίγα λεπτά μετά το τέλος της αγχωτικής, πλην όμως πολύτιμης νίκης επί της Αρμάνι το βράδυ της Τρίτης.

Λίγο αργότερα, ο στενός συνεργάτης του Έλληνα τεχνικού, ο Γιώργος Μποζίκας χρησιμοποιούσε στον τηλεοπτικό «αέρα» της Nova παραπλήσιες φράσεις για να καταγράψει το ταβάνι των δυνατοτήτων του φετινού Ολυμπιακού: «Δεν μου αρέσει να γίνονται συγκρίσεις, δεν μου αρέσει να συγκρίνεται η οποιαδήποτε ομάδα με την περσινή, αλλά εγώ σας λέω ότι αυτή η ομάδα έχει περισσότερες δυνατότητες από την περσινή. Έχουμε περισσότερο ταλέντο, έχουμε πιο βαθύ ρόστερ, έχουμε μέγεθος και το μόνο που μένει είναι να έχουμε υγεία και να δουλέψουμε μαζί».

Ο Ολυμπιακός, η μεταγραφή Σλούκα και η "πίεση του πρέπει"

Η αλήθεια είναι ότι η… μετακόμιση του Κώστα Σλούκα από τον Πειραιά στο ΟΑΚΑ αύξησε το βαθμό πίεσης στα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια και μεγιστοποίησε τους δείκτες σύγκρισης του «φέτος» με το «πέρσι».
Κι αυτή η πίεση του «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι, απ’ ότι ήμασταν με τον Κώστα στο ρόστερ μας» μοιάζει πολλές φορές να προσθέτει ένα επιπλέον… βαρίδι στα πόδια των παικτών του Ολυμπιακού.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο όλα τα μέλη του τεχνικού επιτελείου των πρωταθλητών Ελλάδος εκφέρουν δημόσια πλέον την άποψή τους για το πόσο πολύ μπορεί να εξελιχθεί και να βελτιωθεί στη συνέχεια της σεζόν η φετινή έκδοση του πιο πετυχημένου project στο ευρωπαϊκό μπάσκετ την τελευταία διετία.

Ο Μπαρτζώκας, ο Μποζίκας και όλος ο οργανισμός του Ολυμπιακού μοιάζει να έχει εστιάσει περισσότερο σε μια προσπάθεια να «πειστούν» οι ίδιοι οι παίκτες για το τι μπορούν να πετύχουν όλοι μαζί. Να ξεχάσουν τον Σλούκα, τον Βεζένκοφ, το Κάουνας, και να εστιάσουν στον Φαλ, τον Μιλουτίνοφ, τον Πίτερς, τον Κάνααν, τον Γουίλιαμς Γκος και όλα τα ιδιαίτερα κομμάτια που συνθέτουν ένα από τα πιο γεμάτα ρόστερ που έχουν εμφανίσει ποτέ οι «ερυθρόλευκοι» σε όλα τα χρόνια παρουσίας τους στην Euroleague.

Γιατί το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Μονακό είναι "τελικός"

Γιατί μετά τις προσθήκες Πετρούσεφ και Μήτρου Λονγκ, το βάθος του ρόστερ του Ολυμπιακού είναι πλέον ζηλευτό σε όλες τις θέσεις και το μόνο ερωτηματικό που πλανάται στον αέρα είναι κατά πόσο έπρεπε να αποκτηθεί ένας διαφορετικός παίκτης (τύπου Ναν, να μπορεί να «ξεκλειδώνει» τις αντίπαλες άμυνες με προσωπικές ενέργειες) από τον Μπρζαντέικις.

Όσο στον Πειραιά συνεχίζεται το σερί νικών, όσο η ομάδα χτίζει αυτοπεποίθηση και πιστεύει περισσότερο στις δυνατότητές της και όσο κερδίζει «κλειστά» παιχνίδια στο φινάλε τους (όπως συνέβη με την Αρμάνι), τόσο θα μπορούμε όλοι μας να προχωρήσουμε σε πιο ασφαλή αξιολόγηση των μεγάλων προσδοκιών που έχει, πάνω απ’ όλους, ο ίδιος ο Γιώργος Μπαρτζώκας για το φετινό «αρχιτεκτονικό» του δημιούργημα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, όμως, κάθε «πισωγύρισμα» από εδώ και στο εξής μοιάζει απαγορευτικό. Το αποψινό παιχνίδι με την Μονακό μέσα στο «Ειρήνης και Φιλίας» φαντάζει με… τελικό χαρακτήρα για τους Πειραιώτες. Ο Ολυμπιακός δεν έχει καταγράψει ποτέ κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν τέταρτη διαδοχική νίκη στην Euroleague. Μέχρι τρεις έχει φτάσει το κοντέρ.

Αν, λοιπόν, οι «ερυθρόλευκοι» νικήσουν μια από τις πιο σημαντικές διεκδικήτριες ενός εισιτηρίου για το Final Four του Βερολίνου, η αυτοπεποίθηση όλων στον Πειραιά θα εκτοξευτεί και μπορεί να οδηγήσει σε… θαύματα, ακόμη και στην ισπανική «διαβολοβδομάδα» που ακολουθεί.

Φαλ - Μιλουτίνοφ: Το «δίδυμο του τρόμου» βρυχάται!

Η αναμέτρηση με την Αρμάνι αποτέλεσε και ένα πρώτο «καθρέφτη» όσων είχε στο μυαλό του ο Γιώργος Μπαρτζώκας όταν προσέθετε τον Μιλουτίνοφ στο πλευρό του Φαλ. Στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν ουσιαστικά δεν καταφέραμε να δούμε τους δύο «Κύκλωπες» να συνυπάρχουν στο παρκέ βρισκόμενοι και οι δύο σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

Στην αρχή ο Γάλλος ταλαιπωρείτο από τραυματισμούς και ο Σέρβος οργίαζε, όσο κυλούσαν οι εβδομάδες ο «Μίλου» βρέθηκε στα πιτς και έχασε έδαφος «λαβωμένος», ενώ ο Φαλ εκτόξευσε το δικό του παιχνίδι σε υψηλά επίπεδα… ανάλογα με το μπόι του.

Τι θα συμβεί, όμως, αν και οι δύο βρεθούν ταυτόχρονα στην καλύτερη τους κατάσταση; Την απάντηση ενδεχομένως να τη δούμε στα προσεχή παιχνίδια του Ολυμπιακού, γιατί τα σημάδια βελτίωσης του Μιλουτίνοφ στην αναμέτρηση με την Αρμάνι ήταν εμφανή, μετά από ένα «μουδιασμένο» ξεκίνημα.  

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"