Η ιστορία των ντέρμπι στο ελληνικό ποδόσφαιρο μας διδάσκει ότι ο όρος “φαβορί” πριν από τη σέντρα μιας αναμέτρησης ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνος.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ένα παιχνίδι δεν διεξάγεται με ιδανικές προϋποθέσεις για έναν εκ των δύο αντιπάλων. Γιατί αυτό ακριβώς ισχύει για την “Ένωση” το βράδυ της Κυριακής στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”. Ο Ματίας Αλμέιδα και οι παίκτες του έχουν μια μοναδική ευκαιρία να «ξεμπερδέψουν» μια και καλή με τον έναν εκ των τριών διεκδικητών του στέμματος που φορούν από πέρσι στα κεφάλια τους. Γιατί δεν χρειάζεται να είσαι… μετρ της ανάλυσης και της στατιστικής για να αντιληφθείς ότι στην κατάσταση που βρίσκεται ο Ολυμπιακός πιθανή ήττα από την ΑΕΚ θα τον θέσει ουσιαστικά πρόωρα νοκ άουτ από το κυνήγι του φετινού τίτλου της Super League.

Οι ιδανικές συνθήκες για την ΑΕΚ πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Ποιες είναι αυτές οι ιδανικές συνθήκες; Πρώτη και κυριότερη η άθλια αγωνιστική κατάσταση στους Πειραιώτες. Στους “ερυθρόλευκους” συμβαίνει το εξής παράδοξο: Όταν μια ομάδα αλλάζει προπονητή, συνήθως τα αντανακλαστικά και η επαγρύπνηση των παικτών τη βοηθούν να εμφανίσει μια καλύτερη εικόνα στο χορτάρι, τουλάχιστον στα πρώτα παιχνίδια με νέο τεχνικό στον πάγκο.

Ε, στου Ρέντη ο Κάρλος Καρβαλιάλ και οι παίκτες του κατάφεραν να πετάξουν στα σκουπίδια ακόμη και παραδοσιακά “δόγματα” του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μετά την αποχώρηση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ ο Ολυμπιακός εμφανίζεται κάθε παιχνίδι και χειρότερος με αποκορύφωμα την άθλια εμφάνιση στο «Αθανάσιος Διάκος» της Λαμίας.

Δεύτερον, το άδειο Καραϊσκάκη. Ενδεχομένως αν το παιχνίδι… στραβώσει για τον Ολυμπιακό στην εξέλιξή του η απουσία του κόσμου μπορεί και να αποδειχτεί χρήσιμη για τους “ερυθρόλευκους”. Γιατί δεδομένα οι οπαδοί τους βρίσκονται… στα κάγκελα.
Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, ωστόσο, το άδειο γήπεδο λειτουργεί πάντα προς όφελος των φιλοξενούμενων που δεν χρειάζεται να διαχειριστούν την ασφυκτική πίεση που ασκεί στα πρώτα λεπτά ενός αγώνα μια “σκληρή” έδρα όπως το «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Η αφόρητη πίεση στον Ολυμπιακό και το... επικίνδυνο "πρέπει" της ΑΕΚ

Τρίτον, οι παίκτες του Ολυμπιακού βρίσκονται σε καθεστώς αφόρητης πίεσης και αμφισβήτησης. Με τις αναφορές σε μεταγραφικούς στόχους και… σκούπες να πολλαπλασιάζονται καθημερινά στα media αρκετοί «ερυθρόλευκοι» δεν πρέπει να αισθάνονται καν σίγουροι ότι θα βρίσκονται στου Ρέντη μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα συνθέτουν ένα τεράστιο «πρέπει» για την ΑΕΚ. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ο Ολυμπιακός μπαίνοντας στη μάχη των playoffs. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα έχει ενισχυθεί το ρόστερ του, πόσο θα έχει “δέσει” ως σύνολο, τι δυναμική μπορεί να αποκτήσει αν για παράδειγμα κερδίσει ένα ντέρμπι όπως το αποψινό που τον βρίσκει στα… Τάρταρα.

Είναι σπάνια ευνοϊκές οι προϋποθέσεις που καλείται να διαχειριστεί η “Ένωση” σε λίγες ώρες στο Φάληρο και ενδεχομένως αυτό το «πρέπει να τελειώσουμε απόψε τον Ολυμπιακό» να μεγιστοποιεί τους κινδύνους για τον Αλμέιδα και τους παίκτες του.

Έχει πάντως μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιο στοιχείο θα επικρατήσει στο χορτάρι του “Γεώργιος Καραϊσκάκης”. To… φιλότιμο που επικαλέστηκε ο Κάρλος Καρβαλιάλ στην τελευταία προπόνηση του Ολυμπιακού στου Ρέντη, ή το “φονικό ένστικτο” του Ματίας Αλμέιδα που ξέρει ότι ευκαιρία να ξεμπερδέψει με τους “ερυθρόλευκους” δεν θα ξαναβρεί σαν την αποψινή!