Διαβάζοντας κανείς την ιστορία του Γιούρι Λοντίγκιν θα κουραστεί πολύ εύκολα με τα όσα έχουν συμβεί στην καριέρα του, γιατί είναι πάρα πολλά.

Μεγάλα τα σκαμπανεβάσματα του, αφού την μία ήταν βασικός στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης με προπονητή τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, παίρνοντας κλήση από τον Φάμπιο Καπέλο για την Εθνική Ρωσίας και την άλλη μένει χωρίς ομάδα για 6 μήνες, υπογράφοντας στην συνέχεια στον ΠΑΣ Γιάννινα!

Η απίθανη ποδοσφαιρική του ιστορία βγήκε ξανά στην επιφάνεια καθώς το βράδυ της Τετάρτης έγινε ο ήρωας για τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, στην πρόκριση που πήρε στα προημιτελικά του κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό.

Έβγαλε την μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα με εννέα ράμματα στο κεφάλι, μετά από χτύπημα που είχε και στην διαδικασία των πέναλτι έπιασε το πέναλτι του Καρβάλιο, ο οποίος αν το έβαζε θα έδινε την πρόκριση στον Ολυμπιακό.

Ο 33χρονος τερματοφύλακας, ωστόσο, απέκρουσε το πέναλτι του Πορτογάλου, κράτησε τους «πράσινους» στο κόλπο και στην συνέχεια ήρθε η πρόκριση με το χαμένο πέναλτι του Μαντί Καμαρά.





Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας των πέναλτι, η κάμερα πιάνει τον Γιούρι Λοντίγκιν να μιλάει με τον προπονητή τερματοφυλάκων των «πρασίνων», Γιώργο Μουντάκη. Ο τελευταίος του δείχνει σε γραφήματα διάφορους παίκτες του Ολυμπιακού και τις γωνίες που επιλέγουν για να εκτελέσουν πέναλτι.

Όταν ο Λοντίγκιν έγινε mr πεναλτι με την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης


Βέβαια γνωρίζει καλά πως ο Γιούρι Λοντίγκιν είναι ένας τερματοφύλακας που έχει καλά ποσοστά σε αποκρούσεις πέναλτι. Την ικανότητα του ανέπτυξε κι έδειξε την εποχή που αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Ρωσίας με την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Σε ένα παιχνίδι με την Κρίλια είχε δύο αποκρούσεις πέναλτι.



Γενικότερα κατά την παρουσία του στην χώρα και τις εγχώριες διοργανώσεις βρέθηκε κάτω από τα γκολπόστ σε συνολικά 13 πέναλτι για να αποκρούσει τα 7 από αυτά.



Φάνηκε και από τις τοποθετήσεις που είχε στα πέναλτι που εκτέλεσαν προχθές οι παίκτες του Ολυμπιακού, αφού σε δύο από αυτά έπεσε στην σωστή πλευρά, αλλά δεν τα έβγαλε.

Η απίθανη στιγμή του Λοντίγκιν με τον Ποντένσε


Κάτι που δεν έκανε με τον Ντάνιελ Ποντένσε, με τον οποίο συνυπήρξε για ένα 6μηνο, το πρώτο του 2019, στον Ολυμπιακό,. Έτσι ο Πορτογάλος όταν του έβαλε το γκολ, πανηγύρισε κατευθυνόμενος και προς τον πεσμένο στο έδαφος Γιούρι Λοντίγκιν και κάτι του ψιθύρισε στο αυτί. Δεν αποκλείεται να του είπε ότι γνώριζε τις συνήθειες του στις εκτελέσεις και από τις προπονήσεις που έκαναν μαζί στο Ρέντη, αλλά αυτή την φορά τον νίκησε!

Ο Γιούρι Λοντίγκιν γίνεται ξανά θέμα στην Ελλάδα. Όπως το 2013 όταν η πανίσχυρη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έδωσε κοντά στο 1.000.000 ευρώ στην Ξάνθη για να τον αποκτήσει. Θα πει κανείς από πού τον είχε τσεκάρει; Το επίθετο του έκανε γκελ όταν άρχισε να ξεχωρίζει στις μικρές ηλικίες για να φτάσει σε σημείο να ασχοληθούν οι ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός μαζί του.

Ο Ρώσος πατέρας του Γιούρι Λοντίγκιν


Μετρούσε και συμμετοχές στις μικρές Εθνικές της Ελλάδας. Ο πατέρας του είναι Ρώσος, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο όνομα και επίθετο, ενώ η μητέρα του είναι Ελληνίδα. Κάπως έτσι έφτιασε και στα... αυτιά της Ζενίτ.

Έχει περάσει πολλά και στα παιδικά του χρόνια, όταν η βάση του ήταν το Νευροκόπι, όπου κατάγεται η μητέρα του, αλλά χρειάστηκε μερικά χρόνια να πάει στην Ρωσία. Εκεί χάθηκε από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, αφού δεν πήγε σε κάποια ακαδημία, όπως έκανε στο Νευροκόπι.

Ξαναγύρισε όμως στην Ελλάδα κι έτσι άρχισε ξετυλίγεται το κουβάρι, με βάση την Ξάνθη που τον πίστεψε, τον πήρε στην ακαδημία της και αργότερα του έδωσε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο.

Ο Γιούρι Λοντίγκιν μπορεί να έφτασε στην κορύφωση με την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, κατακτώντας πρωταθλήματα και κύπελλα, ωστόσο είχε αι γρήγορη κάμψη.

Πέρασε ένα 6μηνο στον Ολυμπιακό ως δανεικός, μετά πήγε Γκαζιαντεπσπορ, στην Άρσεναλ Τούλα, έμεινε ένα 6μηνο χωρίς ομάδα και τον Ιανουάριο του 2021 υπέγραψε στον ΠΑΣ Γιάννινα όπου ήταν εντυπωσιακός, για να μετακινηθεί στην πορεία στον Παναθηναϊκό.

Η εξήγηση που έδωσε για το… προδότης!


Ο Γιούρι Λοντίγκιν είχε χαρακτηριστεί «προδότης» επειδή στο δίλλημα Εθνική Ελλάδας ή Εθνική Ρωσίας, επέλεξε την δεύτερη, το 2013 όταν είχε κληθεί για την γαλανόλευκη από τον Φερνάντο Σάντος.

Ο ίδιος σε μια από τις συνεντεύξεις του είχε αποκαλύψει για ποιο λόγο το έκανε αυτό: «Η ρωσική λίγκα άλλαξε τον κανονισμό κι όποιος έχει διπλή υπηκοότητα πρέπει να επιλέξει. Είτε θα αγωνίζεται ως Ρώσος είτε ως ξένος. Έτσι, άρχισα να παίζω στη Ζενίτ κι ο κ. Φύσσας με ενημέρωσε να είμαι έτοιμος για τα ματς με Λιχτενστάιν και Λετονία στις αρχές Σεπτέμβρη. Η Ζενίτ μού είπε ότι αν δεν έπαιζα ως Ρώσος, δεν θα ήμουν βασικός.

Μεγάλο το δίλημμα, έντονος ο προβληματισμός, δύσκολη η απόφαση. Σκέφτηκα το μέλλον μου, την οικογένειά μου. Επέλεξα βασικός κι εθνική Ρωσίας καθαρά ποδοσφαιρικά, ενημερώνοντας την Ομοσπονδία για την απόφασή μου. Υπάρχουν στιγμές που με ρωτάει ακόμα ο εαυτός μου αν πήρα τη σωστή απόφαση, αλλά οι άντρες είμαστε για να παίρνουμε αποφάσεις κι επέλεξα τη Ζενίτ».

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"