Ξενομανία. Μια λέξη συνυφασμένη με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και όχι μόνο. Ειδικά στη χώρα μας, ωστόσο, κάθε ποδοσφαιριστής, από το πιο.... απίθανο μέρος του πλανήτη, στο μυαλό πολύ κόσμου, είναι καλύτερος από έναν Ελληνα. Στην πράξη, τα αποτελέσματα δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Διότι οι ομάδες που έχουν ελληνικό κορμό, που έχουν γηγενείς παίκτες που καταλαβαίνουν, νιώθουν, αγωνιούν για την ομάδα τους, είναι εκείνοι που βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα. Ο φετινός Ολυμπιακός είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας.

Εάν βάλουμε στη ζυγαριά όσα έχουν γίνει μέσα στη σεζόν, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως οι Ελληνες ποδοσφαιριστές του ρόστερ είναι εκείνοι που έχουν τραβήξει το «κάρο». Είναι εκείνοι που έχουν βγει μπροστά στα δύσκολα. Και φυσικά εκείνοι που έχουν δεχθεί την πιο σκληρή (και συχνά άδικη) κριτική. Αλλά αυτή είναι μια παθογένεια που δεν θα αλλάξει εύκολα. Διότι είναι στην κουλτούρα του Ελληνα, να μη στηρίζει τον... Ελληνα. Όσο παράλογο και ακραίο κι αν ακούγεται, στον αθλητισμό συμβαίνει.

Οι Έλληνες του Ολυμπιακού βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα

Στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό η κατάσταση είναι πολύ ξεκάθαρη. Εάν βγάλουμε από την εξίσωση τον Ροντινέι, που κάνει σπουδαία χρονιά, τον Ελ Κααμπί, που αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της ομάδας και κατά διαστήματα τους Εσε, Ποντένσε και Μαντί Καμαρά, οι Ελληνες είναι εκείνοι που έχουν κρατήσει την ομάδα.

Ο Κώστας Φορτούνης, είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής και στο πρώτο μισό ουσιαστικά «κουβαλούσε» μόνος τους Ερυθρόλευκους. Ο Μασούρας ποτέ δεν «κλέβει». Και φέτος κάνει χρονιά καριέρας. Ενώ κόντρα στον ΠΑΣ ήταν εκείνος που «έφτιαξε» τα δύο από τα τρία γκολ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyejb8htpj21)

Ο Πασχαλάκης είναι κομβικός. Ο Ρέτσος, ένας από τους δύο κορυφαίους ποδοσφαιριστές της σεζόν. Ο Αλεξανδρόπουλος, αν και δεν έχει πάρει τον χρόνο που θα έπρεπε, ήταν εκείνος που «έσωσε» την Ευρώπη και το γκολ στο Γκενκ και δείχνει ότι όσο παίζει, τόσο καλύτερος γίνεται.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cuv3dd4s6xfd)

Ακόμη και ο Ντόη, που τόσα έχει ακούσει είναι σταθερός και σημαντικός. Με το γκολ του κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα να ξεκλειδώνει το παιχνίδι.

Οι καλύτερες ομάδες του Ολυμπιακού και ο ελληνικός κορμός

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει τις καλύτερες ομάδες του έχοντας σημαντική βάση Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Οι οποίοι δεν ήταν απλά... κομπάρσοι, αλλά πρωταγωνιστές. Ακόμη και τώρα υπάρχουν τέτοιοι στο Μεγάλο Λιμάνι. Και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να παραμείνουν. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να υπάρξει μια στοχευμένη πολιτική από τους ανθρώπους που πληρώνονται για αυτή τη δουλειά, ώστε ο σύλλογος να βάλει στην πρώτη ομάδα Έλληνες παίκτες με προοπτική, ταλέντο, προσωπικότητα και δίψα να πετύχουν.

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ακαδημία του Ολυμπιακού. Μια μικρή επισήμανση, λέει πολλά, αναφορικά με τη δουλειά που γίνεται και τους παίκτες που βγαίνουν  από το Ρέντη. Ποιος ήταν κορυφαίος παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα το βράδυ της Κυριακής; Μα, φυσικά, ο κορυφαίος παίκτης του στη σεζόν. Ο Ζήσης Καραχάλιος. Ένα παιδί τις ακαδημίας των Πειραιωτών. Όπως αυτά που έρχονται. Και τα οποία ήδη έχουν προκαλέσει αίσθηση με την παρουσία τους, όχι στα τμήματα υποδομών, αλλά σε ένα σκληρό και δύσκολο πρωτάθλημα όπως η Super League2.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cylcya6gvuy1)

Οι αποφάσεις του Ολυμπιακού για την Ακαδημία του

Πού καταλήγουμε; Ο Ολυμπιακός έχει αποφασίσει να προωθήσει παίκτες από τα τμήματα υποδομής και την ομάδα Β’. Και σκοπεύει να το κάνει άμεσα. Ο Μπάμπης Κωστούλας, δεδομένα θα είναι ένας από αυτούς. Ο Ισίδωρος Κουτσίδης, επίσης. Μάλιστα, ο 19χρονος στόπερ θα μπει και στη λίστα Β’ της Ευρώπης. Ως αναγνώριση και επιβράβευση για τη βελτίωσή του. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για καλοκαιρινές προσθήκες Ελλήνων παικτών, που έχουν ξεχωρίσει, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και αυτή η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει. Και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.