Η ΑΕΚ περίμενε την τελική ευθεία των μεταγραφών για να κάνει μια ηχηρή κίνηση. Καθώς προχώρησε στην απόκτηση του Ρόμπερτ Λιούμπισιτς από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ο 24χρονος Κροάτης χαφ, μπορεί να αγωνιστεί με μεγάλη ευκολία και σαν αριστερός μπακ. Κι έτσι ο Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος έδωσε το ΟΚ για να γίνει η μεταγραφή, καλύπτει το κενό που δημιουργήθηκε με τον τραυματισμό του Νταμιάν Σιμάνσκι (θα απουσιάσει για περίπου δύο μήνες), αλλά έχει και μια ακόμα λύση για το αριστερό άκρο της άμυνας, μετά την αποχώρηση του Μιλάντ Μοχαμάντι.

Για να ολοκληρωθεί το deal, η ΑΕΚ “ξηλώθηκε”, καθώς έδωσε ένα ποσό κοντά στα 5.000.000 ευρώ. Από αυτά τα 3.500.000 ευρώ πήγαν στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Το υπόλοιπο ποσό «έφυγε» σε προμήθειες στους μάνατζερ που βοήθησαν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Παράλληλα ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς θα αμείβεται με 600.000 ευρώ για κάθε χρόνο από τους πέντε για τους οποίους συμφώνησε. Το ποσό δείχνει πως δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, ενώ η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στους οπαδούς και τη διοίκηση, επειδή πούλησε έναν εκ των κορυφαίων παικτών της, ενισχύει το γεγονός πως ο 24χρονος άσος δεν ήρθε απλά για να καλύψει κενά στην ΑΕΚ, αλλά για να γίνει ένας από τους παίκτες-κλειδιά.

Λιούμπισιτς: «Θα είμαστε οι πρωταθλητές!» | AEK F.C.

Ο ρόλος της Λάουρα στη μεταγραφή Λιούμπισιτς στην ΑΕΚ

Για τον ίδιο πάντως, το… κλειδί της συνεχόμενης αγωνιστικής του πορείας είναι η σύντροφός του, όπως φυσικά και η οικογένειά του. Η εντυπωσιακή Λάουρα δεν τον αφήνει ποτέ μόνο του. Παίζει τον ρόλο της στις αποφάσεις που παίρνει. Κάτι που έκανε και στη μεταγραφή του στην ΑΕΚ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cysxsfbbmtsp)

Βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα γραφεία της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για να “πιέσει” με τον τρόπο της να ολοκληρωθεί η συμφωνία, αφού εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ με πολλές αναταράξεις. Η εκρηκτική Λάουρα ήρθε στην Αθήνα, αφού αποτελεί ένα από τα στηρίγματά του, ενώ είχε και την πρώτη της γνωριμία με την “Opap Arena”.

Ο κροατικός… έρωτας για τον Ερυθρό Αστέρα και το όνομα του Προσινέτσκι

Το άλλο στήριγμα του Λιούμπισιτς είναι η οικογένειά του, που είναι άκρως ποδοσφαιρική. Για την ακρίβεια ο πατέρας του, Ζόραν Λιούμπισιτς, αγωνίστηκε σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά όχι σε κάποια μεγάλη ομάδα. Είχε όμως μια μεγάλη αγάπη, τον Ερυθρό Αστέρα. Τώρα πώς γίνεται ένας Κροάτης, πατριώτης κιόλας, να είναι “τρελαμένος” με μια ομάδα της Σερβίας, μόνο ο πατέρας του Ρόμπερτ Λιούμπισιτς μπορεί να το εξηγήσει. Μάλιστα το όνομα Ρόμπερτ, που έδωσε στον νέο άσο της ΑΕΚ, έχει να κάνει με τον τεράστιο Ρόμπερτ Προσινέτσκι. Ο βετεράνος άσος ήταν ένα από τα μεγάλα αστέρια του Ερυθρού Αστέρα και, για να τον τιμήσει, έδωσε το όνομά του στον έναν γιο του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cuwsul2xqnep)

Κάτι παρόμοιο έκανε και στον άλλο γιο του, τον Ντέγιαν, που του έδωσε το όνομα του μεγάλου Σαβίσεβιτς, ο οποίος επίσης έχει διαγράψει το δικό του μεγάλο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και στον Αστέρα! Κι όλα αυτά ενώ η οικογένεια Λιούμπισιτς έχει ζήσει για τα καλά στο πετσί της τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας. Αναγκάστηκε να ξενιτευτεί στην Αυστρία, το 1990, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Με καταγωγή από την Κροατία, είχε τη βάση της στο Μπούσοβατς. Μια πόλη που απέχει 67 χιλιόμετρα από το Σεράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας.

Ο Λιούμπισιτς και οι “Κροάτες της Βοσνίας”

Πρόκειται για τους λεγόμενους “Κροάτες της Βοσνίας”. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι καθολικοί και αποτελούν την τρίτη, σε πληθυσμό, μειονότητα της Βοσνίας. Με τα χρόνια τα πράγματα έχουν ηρεμήσει και πλέον έχουν αφομοιωθεί πλήρως στον κοινωνικό ιστό, και μάλιστα η συνύπαρξη όλων χαρακτηρίζεται αρμονική.

Έτσι ο πατριωτισμός είναι μια λέξη βαθιά ριζωμένη στον πατέρα του 24χρονου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. Ο οποίος μπορεί να γεννήθηκε στη Βιέννη και να έχει αυστριακή υπηκοότητα, ωστόσο έχει και αυτή της Κροατίας, με ρίζες από τη Βοσνία. Μάλιστα υπήρξε και θέμα για την εθνική ομάδα όπου θα αγωνιζόταν. Αγωνίστηκε μια φορά στην Εθνική Νέων της Αυστρίας. Στη συνέχεια έπαιξε με την αντίστοιχη της Κροατίας.

Όταν έφτασε η στιγμή να διαλέξει, φυσικά και είπε το ναι στην Κροατία. Επειδή όμως ήταν πολύ μπλεγμένη η ιστορία αναφορικά με την εθνικότητά του, το θέμα πήγε στη FIFA. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου εξέτασε όλες τις παραμέτρους με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και αποφάνθηκε πως μπορεί να αγωνιστεί με την Εθνική Ανδρών της Κροατίας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cnjcxqw4eext)

Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς είπε μεταξύ άλλων: «Με όλο τον σεβασμό στην Αυστρία και τη Βοσνία, ήθελα να παίξω στην Κροατία. Οι γονείς μου είναι Κροάτες και ήθελα να φορέσω τη φανέλα της εθνικής. Είμαι χαρούμενος επειδή λύθηκε θετικά για μένα ένα ζήτημα που ήταν πολύ σοβαρό». Πλέον έχει πάρει κλήσεις για την Εθνική Ανδρών της Κροατίας, αλλά δεν έχει καταγράψει κάποια συμμετοχή. Μια πολύ περίεργη ιστορία, από αυτές που όμοια της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν.

Η ομοιότητα με τον αδελφό του, Ρόμπερτ Λιούμπισιτς

Πολύ καλή καριέρα ποδοσφαιριστή κάνει και ο Ντέγιαν, ο αδερφός του Ρόμπερτ Λιούμπισιτς. Στην παρούσα φάση αγωνίζεται στην Κολωνία και αποτελεί έναν εκ των βασικών παικτών της. Είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος και το παράδοξο είναι πως επέλεξε να αγωνίζεται στην εθνική ομάδα της Αυστρίας, σε αντίθεση με τον αδερφό του. Μάλιστα έχει καταγράψει και εννέα συμμετοχές στην Εθνική Ανδρών.

Το άλλο αξιοσημείωτο πως η Ραπίντ Βιέννης, από την οποία έφυγε το καλοκαίρι του 2021 για να πάει στην Κολωνία, απέκτησε τον Ρόμπερτ για να καλύψει το κενό του. Γιατί και οι δύο αγωνίζονται στην ίδια θέση, αυτή του χαφ, ενώ χρησιμοποιούνται και ως μπακ. Ωστόσο το “δέσιμο” που έχουν είναι πολύ μεγάλο και, όπως έχουν εκμυστηρευτεί σε μια κοινή τους συνέντευξη, μιλούν σχεδόν καθημερινά στο τηλέφωνο. “Έχουμε κάνει διαφορετικές επιλογές, αν και αμφότεροι κάνουμε την ίδια καριέρα. Αυτό δεν λέει κάτι όμως, γιατί έχουμε εξαιρετικές σχέσεις. Το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλο είναι καθημερινό και η επικοινωνία μας είναι συχνή”, θα πει ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".