Ήταν "ντέρμπι της κρίσης" αυτό που διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής στη Λεωφόρο, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για την 21η αγωνιστική της Super League. Το γνωρίζαμε πολύ πριν σφυρίξει για πρώτη φορά ο Γερμανός Σβεν Γιαμπλόνσκι. Το φινάλε του ανάδειξε έναν μεγάλο νικητή και έναν μεγάλο χαμένο που θα κληθεί να διαχειριστεί τη... δίνη της εσωστρέφειας που θα βυθιστεί από το πρωί της Δευτέρας. 

Ο Φατίχ Τερίμ πανηγύρισε την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι... ενενηντάλεπτης διάρκειας επί ελληνικού εδάφους (καθώς είχε προηγηθεί στα πέναλτι η πρόκριση επί του Ολυμπιακού στο κύπελλο μετά από δύο ισοπαλίες) επικρατώντας κατά κράτος του Κάρλος Καρβαλιάλ στη σκακιέρα του "Απόστολος Νικολαϊδης". Ο Παναθηναϊκός έφτασε σε ένα "καθαρό" 2-0 επί του "αιώνιου" αντιπάλου του, διατηρήθηκε σε απόσταση βολής από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και περιμένει τη "μάχη της Τούμπας" ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ την ερχόμενη Κυριακή για να αναρριχηθεί ακόμη περισσότερο. 

Αντίθετα για τον Ολυμπιακό η βραδιά εξελίχθηκε καταστροφική. Έβδομη αποτυχημένη απόπειρα επίτευξης νίκης σε ντέρμπι με ομάδα του "Big 4" από το ξεκίνημα της σεζόν (σε πρωτάθλημα και κύπελλο), αύξηση της διαφοράς από την κορυφή σε σχεδόν απαγορευτικά επίπεδα ενόψει playoffs (9 βαθμοί από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ και με την επίσκεψη στην Τούμπα να πλησιάζει σε 15 μέρες), μα πάνω απ' όλα άλλη μια... άχρωμη, άγευστη και άοσμη εμφάνιση από μια ομάδα που δεν μπορεί ούτε να αμυνθεί, ούτε να επιτεθεί σωστά. Οι χαμένες ευκαιρίες μετά το 2-0, ασφαλώς δεν ωραιοποιούν τα... κακώς κείμενα που είχαν προηγηθεί για μία ώρα στο χορτάρι της Λεωφόρου. 

Η επιλογή Ρίτσαρντς δεν βγήκε σε Καρβαλιάλ και Ολυμπιακό

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ γνώριζε πριν την έναρξη της αναμέτρησης ότι για να έφευγε νικητής ο Ολυμπιακός από τη Λεωφόρο θα έπρεπε αρχικά ο ίδιος να επικρατήσει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε μονομαχία του με τον Φατίχ Τερίμ. Η επιλογή του να ξεκινήσει τον Ρίτσαρντς σε ρόλο ακραίου επιθετικού "φωτογράφιζε" μια διστακτικότητα από την πλευρά του Πορτογάλου και μια διάθεση να διασφαλίσει αρχικά τα νώτα του και στη συνέχεια να κυνηγήσει το διπλό.

Γιατί άλλο να χρησιμοποιείς έναν αμυντικό στη συγκεκριμένη θέση σε πρώτο αγώνα κυπέλλου (όταν έχεις τη ρεβάνς στο γήπεδό σου) και άλλο να το πράττεις σε παιχνίδι που η ομάδα σου "καίγεται" για την κατάκτηση τριών βαθμών. 

Η επιλογή του δεν του βγήκε στο ελάχιστο. Αμυντικά, η δεξιά πλευρά ανάπτυξης των γηπεδούχων φάνταζε εξ αρχής ως η μεγαλύτερη απειλή για την εστία του Πασχαλάκη (με τον Ορτέγκα να αντιμετωπίζει με το "καλησπέρα" της βραδιάς προβλήματα από τον Παλάσιος), ενώ επιθετικά ο Άγγλος έδειχνε έξω από τα νερά του και η διστακτικότητά του σε φάσεις που δεχόταν την μπάλα στα πόδια καθυστούσε ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως απελπιστικά αργό transition των "ερυθρόλευκων". 

Ο Φατίχ Τερίμ, αντίθετα, επένδυσε στην πετυχημένη φιλοσοφία και στα πρόσωπα που οδήγησαν το "τριφύλλι" στην πρόκριση επί του Ατρόμητου μέσα στο Περιστέρι. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην ήταν το ίδιο κυριαρχικός, ωστόσο από το πρώτο δευτερόλεπτο ήταν η ομάδα που έδειχνε να διεκδικεί με πιο ορθόδοξο πλάνο το γκολ. Θα μπορούσε να το πετύχει, μάλιστα, αν δεν σταματούσε ο Πασχαλάκης με εκτίναξη το μακρινό σουτ του Μπακασέτα. 

Με τα νεύρα να είναι τεταμένα στον αγωνιστικό χώρο από την έναρξη της αναμέτρησης και Γεντβάι με Αλεξανδρόπουλο να ανοίγουν βεντέτα από τα πρώτα λεπτά, το ελληνικό στοιχείο έδειξε να αποκτά γρήγορα πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywjgigt3bk1)

Ο Μασούρας "πετούσε", ο Μπερνάρ τον... προσγείωσε, 1-0 ο Παναθηναϊκός

Την ώρα που ο Τάσος Μπακασέτας επιχειρούσε να εκτελέσει με επιτυχία τα καθήκοντα "μαέστρου" που του έχει αναθέσει ο Τερίμ, στην αντίπερα όχθη το αντίπαλο δέος ονομαζόταν Γιώργος Μασούρας. Ο διεθνής "ερυθρόλευκος" άσος ήταν όλα τα λεφτά και σε επίπεδο δημιουργίας αγωνιζόμενος σε πιο ελεύθερο ρόλο αντικαθιστώντας και τον Κώστα Φορτούνη που παρακολουθούσε το πρώτο ημίχρονο από τον πάγκο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywjkbs02gh5)

Ο Ολυμπιακός, όμως, εξακολουθούσε να "βγάζει" λίγους παίκτες στα καρέ του Ντραγκόφσκι. Και σε μια από τις λίγες περιπτώσεις που πάτησε περιοχή παίκτης πλην του Ναβάρο, ο Ροντινέι αστόχησε από πλεονεκτική θέση. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywjqgfpfyax)

Ότι δεν έπραξε ο Βραζιλιάνος του Ολυμπιακού, το πέτυχε ένας συμπατριώτης του με πράσινη φανέλα. Για άλλη μια φορά ο Παλάσιος "τρύπησε" από τα δεξιά την άμυνα των φιλοξενούμενων (εκμεταλλευόμενος άλλο ένα λάθος του Ρίτσαρντς), τρεις συμπαίκτες του βρίσκονταν σε θέση βολής απέναντι από τον Πασχαλάκη και τελικά ο Μπερνάρ ήταν εκείνος που νίκησε τον Έλληνα κίπερ στο 25', για να "ανοίξει" το σκορ και να πανηγυρίσει το πρώτο του γκολ απέναντι στους "ερυθρόλευκους". 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywjt5blv9o9)

Το 1-0 των "πράσινων" δεν έδειξε, πάντως, να πτοεί τον Μασούρα που συνέχισε να δημιουργεί αλλεπάλληλες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, ωστόσο εκείνοι (κυρίως ο Ναβάρο) τις άφηναν να περνούν ανεκμετάλλευτες. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywk5t8namoh)

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται 1-0 και τον Ολυμπιακό να αναζητεί τη... διαφορετική πινελιά που θα του επέτρεπε να γευτεί το νέκταρ της πρώτης του νίκης σε ντέρμπι από το ξεκίνημα της σεζόν. 

Το "καθάρισε" ο Γερεμέγεφ με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου

Ενδεικτική της... στρατηγικής ανορθογραφίας το Καρβαλιάλ στο πρώτο ημίχρονο, ήταν η απόφαση του Πορτογάλου τεχνικού να προχωρήσει σε τριπλή αλλαγή με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, αλλάζοντας εξ ολοκλήρου την ευάλωτη αριστερή του πλευρά, αντικαθιστώντας Ορτέγκα και Ρίτσαρντς με Κίνι και Φορτούνη. O προπονητής του Ολυμπιακού, όμως, προχώρησε και σε άλλη μία κίνηση που έμελλε να αποδειχτεί καθοριστική για την εξέλιξη του ντέρμπι, αφαιρώντας από τη μεσαία του γραμμή τα τρεξίματα του Αλεξανδρόπουλου και επιλέγοντας να προσθέσει δεύτερο επιθετικό (τον Ελ Καμπί) στο πλευρό του Ναβάρο.  

Όπως ήταν αναμενόμενο το συγκεκριμένο ρίσκο του Καρβαλιάλ επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να βρίσκει πολύ πιο εύκολα διαδρόμους προς την εστία του Πασχαλάκη και από τον κεντρικό άξονα. Ο Τερίμ, άλλωστε, ξέρει πως να εκμεταλλεύεται "ριψοκίνδυνες επιλογές" των αντίπαλων προπονητών, καθώς ο ίδιος θεωρείται... "βασιλιάς του ρίσκου". Το δεύτερο γκολ των γηπεδούχων έμοιαζε με θέμα χρόνου. Και ήρθε στο 60' με νέο ρήγμα στην αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού και τον Γερεμέγεφ να πιστοποιεί το σπάνιο χάρισμα που διαθέτει στο σκοράρισμα και να αξιοποιεί σέντρα του Μπακασέτα (που είχε συμμετοχή και στο δεύτερο "πράσινο" γκολ). 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywksh90d6cx)

Το ένστικτο της συντήρησης του Ολυμπιακού και ο Ντραγκόφσκι

Το 2-0 του Παναθηναϊκού ουσιαστικά έδωσε πρόωρο τέλος στο σενάριο της βραδιάς, με τον Ολυμπιακό να αντιδρά περισσότερο από ένστικτο... αυτοσυντήρησης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περισώσει ό,τι σωζόταν από τη βέβαιη ήττα. Το παιχνίδι μετά το 60' έμοιαζε λίγο... με ντέρμπι αλάνας με τους Πειραιώτες να βγαίνουν μαζικά στην επίθεση, να δημιουργούν ευκαιρίες, αλλά τον Ντραγκόφσκι να φωνάζει "παρών" στις λιγοστές στιγμές που χρειάστηκε να επέμβει. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywkwnx25hgp)

Το... άναρχο παιχνίδι των Πειραιωτών έμοιαζε να μπερδεύει ακόμη και τους γηπεδούχους, με αποτέλεσμα οι "ερυθρόλευκοι" να βρεθούν ουκ ολίγες φορές... πρόσωπο με πρόσωπο με τη μείωση του σκορ. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, έπρεπε να διαμορφωθεί το 2-0 υπέρ των γηπεδούχων για να δούμε τον Ολυμπιακό να ασκεί ουσιαστική πίεση στον αντίπαλό του. Ήταν όμως πολύ αργά... 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywldftwf3cx)

Το τελευταίο σφύριγμα του Γιαμπλόνσκι (που δεν μας απασχόλησε καθόλου, καθώς διεύθυνε με άνεση το ντέρμπι) βρήκε τον Παναθηναϊκό δίκαιο θριαμβευτή έχοντας για άλλο ένα παιχνίδι (μετά το Περιστέρι) έναν Ρούμπεν Πέρεθ... από τα παλιά και έναν Ντραγκόφσκι εξαιρετικά κομβικό στο τελευταίο ημίωρο όταν ο Ολυμπιακός πίεσε να μπει ξανά στο παιχνίδι. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywl3jkdsp95)

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι, Χουάνκαρ (62' Μλαντένοβιτς), Γέβνται, Αράο, Κώτσιρας, Ρούμπεν, Τσέριν, Μπακασέτας (89' Ακαϊντίν), Μπερνάρ (89' Βιλένα), Παλάσιος (80' Μαντσίνι), Γερεμέγεφ (79' Τζούρισιτς). 
Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ντόη, Κάρμο, Ορτέγκα (46' Κίνι), Έσε (77' Όρτα), Αλεξανδρόπουλος (46' Φορτούνης), Τσικίνιο, Μασούρας, Ρίτσαρντς (46' Ελ Κααμπί), Ναβάρο (70' Ποντένσε).