Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ φθάνει σήμερα στην Αθήνα και είναι οριστικά και αμετάκλητα ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού. Δεν είναι “fancy”. Δεν είναι “μοδάτος”. Δεν είναι “σύγχρονος”. Δεν φοράει κοστούμια, αλλά φόρμες της ομάδας. Δεν του αρέσει η “κοινωνική συναναστροφή” με οποιονδήποτε δεν είναι “της ομάδας”. Δεν γουστάρει τα media. Ή καλύτερα, είναι πολύ ευθύς για να τον γουστάρουν.

Αλλά δεν έχει λιγότερα προσόντα να κάνει μεγάλα πράγματα σε μεγάλες ομάδες επειδή φοράει αθλητική φόρμα και δεν έχει ένα υπερεκτιμημένο ψευδώνυμο όπως “The Special One”. Έχει αποδείξει ότι κάποια στιγμή το κάρμα κάνει τη δουλειά του. Και φέρνει ευκαιρίες ακόμη και σε εκείνους που δεν είναι μύστες του PR, για να τις διεκδικήσουν.

Ο Ολυμπιακός, ο Μεντιλίμπαρ και οι “περίεργοι” της ζωής

Είναι εκείνη η “αντιτουριστική” κάστα προπονητών, δεν επενδύει στις δημόσιες σχέσεις, την ίντριγκα, τα “γλυκά λόγια”. Ανήκει σε εκείνους τους «περίεργους» της ζωής, που εργάζονται σκληρά και περιμένουν. Αυτό έγινε και στη Σεβίλλη.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ είναι 30 χρόνια προπονητής. Στον 29ο χρόνο του στη δουλειά του δόθηκαν τα κλειδιά μιας ομάδας από το «πάνω ράφι». Και έδειξε τι μπορεί να κάνει. Διότι η δική του Σεβίλλη, από τον υποβιβασμό και την επικείμενη καταστροφή, σώθηκε πέρυσι μέσα στα πρώτα 7 παιχνίδια που ανέλαβε (5 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα) και κυρίως, κατέκτησε το Europa League, ρίχνοντας στο καναβάτσο τον «πολύ» Ζοσέ Μουρίνιο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-ct0q533kdb2h)

Όσα έκανε ο Μεντιλίμπαρ στη Σεβίλλη, ήταν βασισμένα στις αρχές και το ποδόσφαιρό του. Στοιχεία διαφορετικά από τον παρωχημένο Λοπετέγκι, αλλά και... χιλιόμετρα μακριά από τον χαοτικό Χόρχε Σαμπάολι. Η λογική “back to the basics”, του Βάσκου τεχνικού, επικράτησε. Έκανε ό,τι αλλαγές ήθελε, απλοποίησε τα πάντα, χωρίς να ζητήσει την άδεια οποιουδήποτε. Και χωρίς να εξηγήσει γιατί και πώς. Ήταν όλα προφανή. Και όσα έκανε. Αλλά και όσα έπρεπε να αλλάξουν στην προβληματική ομάδα που ανέλαβε τον Μάρτιο του 2023.

Η ιδέα του “να παίξουμε πιο απλά” και ο Ολυμπιακός

«Η ιδέα μου είναι να παίξουμε πιο απλά. Αυτό. Τίποτε άλλο». Ήταν η δήλωσή του πριν από το πρώτο του παιχνίδι ως προπονητής της Σεβίλλης, κόντρα στην Κάντιθ. «Αν παίζεις απλά, είναι πιο δύσκολο να κάνεις λάθη», διατράνωνε. Δίκιο είχε.

Το τελικό 2-0, εκτός έδρας, ήταν το απόλυτο επιχείρημα των λόγων του. Όπως και η βελτίωση του συνόλου, που ήταν άμεση. Μάλιστα, το δεύτερο γκολ να χαρακτηρίζεται ως «ποίηση» από την Diario de Sevilla. Επειδή «συνόψιζε τέλεια, πώς είναι επίσης δυνατό να κερδίσεις με άλλο είδος ποδοσφαίρου από εκείνο που είχε μάθει να παίζει η Σεβίλλη».

Ο Λοΐκ Μπαντέ έκανε διαγώνια μπαλιά, 60 μέτρων. Ο Μπράιαν Ζιλ την κατέβασε και πάσαρε στον Εν-Νεσίρι, που έκανε σπρίντ και την έσπρωξε στα δίχτυα. Ήταν σχεδιασμένο να γίνει όπως έγινε. Το επιβεβαίωσαν οι πρωταγωνιστές. Ο Μεντιλίμπαρ, δεν μπήκε στον κόπο να το σχολιάσει.

Το old school ποδόσφαιρο του Μεντιλίμπαρ που αναγέννησε τη Σεβίλλη

Ναι, ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού δεν είναι ο τυπικός Ισπανός προπονητής. Είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι το ισπανικό ποδόσφαιρο δεν έχει να κάνει μόνο με «τίκι-τάκα» σύντομες πάσες, και παλιό ποδόσφαιρο... Μπαρτσελόνα. Με το δικό του old school ποδόσφαιρο αναγέννησε τη Σεβίλλη. Έκανε ποδοσφαιριστές που είχαν χαμηλές πτήσεις και έδειχναν μη ικανοί να βοηθήσουν, να εκτοξεύσουν την απόδοσή τους. Ακολουθώντας τις πάντα υπό πλήρη ηρεμία οδηγίες του προπονητή τους.

Για να πάρεις μέτρα στο γήπεδο, να πιέσεις τον αντίπαλο, παίξε την μπάλα μπροστά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, χρησιμοποίησε όλο το πλάτος του γηπέδου για να μεταφέρεις την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή του πέναλτι. Άμεσο ποδόσφαιρο. Χωρίς ρίσκα. Χωρίς περίπλοκες τακτικές προσεγγίσεις. Σαν αυτές που οδήγησαν στον αποκλεισμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον προημιτελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Τον αποκλεισμό της Λεβερκούζεν, αλλά και την κατάκτηση του τίτλου, κόντρα στη Ρόμα του Μουρίνιο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cs1w63egqzjt)

Η Σεβίλλη του Μεντιλίμπαρ ήταν μια εντελώς διαφορετική πρόταση για το μπερδεμένο χάος που είχε γίνει επί Σαμπάολι. Πλέον, ήξεραν όλοι πώς ήθελε ο προπονητής να παίξουν. Οι ρόλοι ήταν ξεκάθαροι. Οι οδηγίες σαφείς. Αυτό  που χρειάζεται, έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός. Μια ομάδα με τρίτο προπονητή, δεν μπορεί να «αντέξει» αλχημείες. Δύσκολα θα τις αφομοιώσει. Ακόμη και με τον καλύτερο προπονητή. Όλα πρέπει να είναι απλά. Ειδάλλως, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη...