Δεν πρόλαβε να αποτελέσει παρελθόν ο Κάρλος Καρβαλιάλ από τον πάγκο του Ολυμπιακού και ξεκίνησε η παρέλαση των υποψήφιων διαδόχων του. Το διαδίκτυο μετατράπηκε ξανά για έβδομη φορά την τελευταία διετία σε μια πελώρια… κάλπη όπου κάθε φίλος του Ολυμπιακού πρότεινε τον – κατά τη γνώμη του – ιδανικό «στρατηγό» για την αγαπημένη του ομάδα.
Ωστόσο το «ποιος» είναι η τελευταία ερώτηση που πρέπει να απασχολεί, αυτή τη στιγμή, τους «ερυθρόλευκους» φιλάθλους. Πολύ μεγαλύτερη αξία έχει η απάντηση «πως θα έρθει να δουλέψει ο νέος τεχνικός».

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, για παράδειγμα, ο οποίος σύμφωνα με τους Ισπανούς θα είναι δεδομένα ο νέος τεχνικός των Πειραιωτών, δεν είναι τυχαίος προπονητής. Θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους τεχνικούς στην Ισπανία και στο βιογραφικό του έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα γραφής και (βασικό)… μακροημέρευση σε τουλάχιστον δύο ομάδες (2006-2010 στη Βαγιαδολίδ, 2015-2021 στην Εϊμπάρ). Στοιχεία που απουσίαζαν ολοκληρωτικά από το portfolio του Κάρλος Καρβαλιάλ.

Ο Ολυμπιακός και η ανάγκη ξεκάθαρου πλάνου ανεξαρτήτως προπονητή

Το κατά πόσο θα πετύχει, όμως, στο λιμάνι ο 62χρονος τεχνικός που οδήγησε πέρσι τη Σεβίλλη στην κατάκτηση του Europa League (αν οριστικοποιηθεί και επίσημα η συμφωνία) θα εξαρτηθεί από το πόσο ξεκάθαρη θα είναι η αποστολή που θα του ανατεθεί. Αν ο ίδιος ο οργανισμός του Ολυμπιακού δεν αποκρυπτογραφήσει τη φιλοσοφία που επιθυμεί να συνοδεύει την αγωνιστική δομή της πρώτης ομάδας, ο κίνδυνος να «καεί» άλλος ένας προπονητής στου Ρέντη θα είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Δεν αναφερόμαστε τόσο σε επίπεδο στόχων (αυτή είναι προφανείς και ταυτόσημοι με το DNA που διέπει διαχρονικά το σύλλογο) όσο στη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιήσει ο νέος «στρατηγός» για να φτάσει στην υλοποίησή τους.

Η επόμενη μέρα του Ολυμπιακού και η επένδυση 50 εκατομμυρίων στην Ακαδημία

Όταν μια ομάδα προσλαμβάνει έναν «καπετάνιο», είναι επιβεβλημένο να έχει καταγεγραμμένες και ξεκάθαρες τις επιθυμίες του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, αναφερθήκαμε στην τεράστια επένδυση των 50 εκατομμυρίων που έχει πραγματοποιήσει στις ακαδημίες ο Βαγγέλης Μαρινάκης και την ίδια μέρα η απίθανη ομάδα Κ19 του Ολυμπιακού απέκλεισε την πρωτοπόρο του ιταλικού πρωταθλήματος Ίντερ παρουσιάζοντας μέρος από το «χρυσάφι» που υπάρχει στα σπλάχνα του «ερυθρόλευκου» οργανισμού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyyxnrndgkyh)

Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού θα πρέπει να γνωρίζει ότι το χτίσιμο μιας ανταγωνιστικής και διεκδικήτριας τίτλων ομάδας δεν θα πρέπει να στηρίζεται πλέον σε αλόγιστες δαπάνες και μαζικές μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών, αλλά και στην αξιοποίηση των τμημάτων υποδομής. Θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για να πάρει τη δουλειά.

Ο Ολυμπιακός, ο Μεντιλίμπαρ και ο ελληνικός κορμός

Αν ο προπονητής που συζητά με τη διοίκηση της ΠΑΕ έχει στο μυαλό του τη δημιουργία μιας ομάδας που θα στηρίζεται μόνο σε έμπειρους παίκτες, ή σχεδόν αποκλειστικά σε ποδοσφαιριστές που γνωρίζει ο ίδιος, απλά… δεν κάνει για τη συγκεκριμένη θέση. Και είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι τα πρώτα ρεπορτάζ στην Ισπανία έκαναν λόγο για “project Μεντιλίμπαρ” με έμφαση στην ανάδειξη παιδιών από τις ακαδημίες.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει περιθώριο να αλλάξει ξανά προπονητή σε λίγους μήνες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Άρα τα θεμέλια της συνεργασίας με τον διάδοχο του Καρβαλιάλ θα πρέπει να είναι πιο στέρεα από ποτέ. Και το μοντέλο που θα κληθεί να υπηρετήσει να είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ! Με έμφαση και στην αξιοποίηση των ταλέντων της «ερυθρόλευκης» ακαδημίες. Με βάρος στο χτίσιμο ενός νέου ισχυρού κορμού Ελλήνων παικτών. Γιατί κι αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τον Ολυμπιακό της επόμενος μέρας. Το «γαλανόλευκο» στοιχείο που διαχρονικά αποτελούσε το φίλτρο της δύναμής του.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".