Ο ΠΑΟΚ πέτυχε το 33ο γκολ του σε δεύτερο ημίχρονο παιχνιδιού της Super League φέτος, η ΑΕΚ για 41ο διαδοχικό παιχνίδι που προηγήθηκε δεν ηττήθηκε και οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1 στην Τούμπα, με αποτέλεσμα να χαμογελάσει ο Παναθηναϊκός, που μπήκε... σφήνα στη βαθμολογία. Ο "δικέφαλος του Βορρά" έχει 51 βαθμούς, το "τριφύλλι" 50 και η ΑΕΚ 49. 

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Πρώτο ημίχρονο τακτικής

Ο πυρετός του Γιάννη Κωνσταντέλια αναθεώρησε τα πλάνα του Ραζβάν Λουτσέσκου, που προόριζε τον Έλληνα μεσοεπιθετικό για πολιορκητικό κριό απέναντι στην ΑΕΚ. Ο Ρουμάνος προπονητής ξεκίνησε με τον Τόμας Μουργκ στην ενδεκάδα και τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς στα δεξιά, ενώ προτίμησε τον Σαμάτα αντί του Μπράντον Τόμας στην ενδεκάδα, με τον Τάισον, κλασικά, από πίσω του. 

Ο Ματίας Αλμέιδα, από τη μεριά του, κράτησε τον Εζεκιέλ Πόνσε και τη... ρέντα του εκτός ενδεκάδας, έβαλε τον Λιβάι Γκαρσία στη θέση του ενός φορ, με Νίκλας Ελίασον δεξιά, Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς αριστερά, Ορμπελίν Πινέδα box to box και Στίβεν Τσούμπερ από πίσω του. 

Οι δύο ομάδες δεν έχουν ταυτόσημα χαρακτηριστικά, όμως ο ΠΑΟΚ πίεσε την ΑΕΚ ψηλά στο πρώτο τέταρτο, με αποτέλεσμα να την κρατά στο δικό της μισό. Δύο γρήγορα κόρνερ και ένα φάουλ, με τον Κουλιεράκη να μην προλαβαίνει, δεν έφεραν κάτι για το "δικέφαλο του Βορρά" και αυτός του νότου, που σιγά σιγά επιδιδόταν στο δικό του πρες, σήμα κατατεθέν του, ισορροπούσε σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Ευκαιρίες κλασικές δεν έγιναν, μία απευθείας εκτέλεση φάουλ του Λιβάι Γκαρσία στο 33' αναφέρεται... τραβηγμένη από τα μαλλιά. 

Ιδανικό αμυντικό σχέδιο έως το 40' 

Η πρώτη ευθεία στιγμή προς το τέρμα στο πρώτο ημίχρονο έγινε με μια στραβοκλωτσιά του Γκατσίνοβιτς στο 40', ενώ ένα λεπτό αργότερα, ο ΠΑΟΚ, με τον εκπληκτικό ανασταλτικά Οζντόεφ, έκανε την πρώτη τελική του, με ένα χλιαρό σουτ που μπλόκαρε ο Στάνκοβιτς. Ο ΠΑΟΚ, τον οποίο η ΑΕΚ περιόρισε ιδανικά τα πρώτα 40', έκανε τις καλές στιγμές του μαζεμένες. 

Πρώτα, οι "ασπρόμαυροι" έφυγαν στην κόντρα ύστερα από κόντρα σε σουτ του Ρότα, αλλά ο Πινέδα, με μανιασμένο σπριντ, πρόλαβε πριν η μπάλα φτάσει στον Ζίβκοβιτς από τη σέντρα του Μουργκ. Λίγο αργότερα, στο 45', ο Μεϊτέ "κατάπιε" στο τζαρτζάρισμα Κάλενς και Πήλιο, όμως το πλασέ του απέκρουσε ο Στάνκοβιτς, που είχε κλείσει εξαιρετικά την εστία του. 

meite_paok_aek_super_league


Μέχρι το 40' κάποιος θα θεωρούσε ότι η ΑΕΚ έχει δέσει τον ΠΑΟΚ, αλλά βέβαια οι παίκτες του Λουτσέσκου ενδεχομένως να επεδίωξαν τον πιο παθητικό ρόλο απέναντι στο διανοητικό ανταγωνιστή του για τον τίτλο. 

Το χτύπημα της... κόμπρας 

Η ΑΕΚ, όμως, είχε τη γνώση ότι μπορούσε σε μια στιγμή να αντιστρέψει τους όρους. Δεν υπάρχει επιθετικός στο φετινό πρωτάθλημα να έχει φύγει περισσότερες φορές στην πλάτη του αντίπαλου από τον Λιβάι Γκαρσία και αυτό έγινε στο 47'. Ο Μπάμπα κάλυπτε τον Ελίασον και ταυτοχρόνως τον επιθετικό από τo Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τον οποίο για μία στιγμή έχασε ο Σάστρε και η ζημιά έγινε. Η μπαλιά του Στίβεν Τσούμπερ ήταν... διαμάντι και o Γκαρσία είχε την αντίληψη για να καταλάβει ότι ο Ελίασον ακολουθούσε παράλληλα. Του γύρισε την μπάλα και ο τελευταίος, με πλασέ με το δεξί, έβαλε την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ. 

paok_aek_super_league_1


Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να πιέσει, αλλά η ΑΕΚ δεν τον άφηνε να κάνει ευκαιρίες. Με σουτ του, που πέρασε εκτός, ο Σαμάτα θα μπορούσε να ισοφαρίσει το ματς στο 56', ενώ κεφαλιά του Κουλιεράκη αργότερα, στο 64', πέρασε εκτός εστίας. Ένα λεπτό αργότερα, ο Βίντα έκανε χέρι και οι παίκτες του ΠΑΟΚ ζήτησαν την κίτρινη κάρτα, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Ένα κράτημα στον Μπράντον Τόμας επίσης ξεσήκωσε μήνη στην πλευρά των "ασπρόμαυρων". 

Στο 68' οι γηπεδούχοι βρήκαν ευκαιρία με τον Τάισον να κουβαλάει την μπάλα και να δίνει στον Κιρίλ Ντεσπόντοφ, ο οποίος μπήκε αλλαγή στο ματς. Ο Βούλγαρος έκανε το διαγώνιο σουτ και ο Στάνκοβιτς απέκρουσε. 

Ο Αλμέιδα έβγαλε τον Ελίασον για να βάλει τον Μάνταλο, μετέφερε τον Γκατσίνοβιτς στα δεξιά και αριστερά πήγε ο Τσούμπερ. Ο Λουτσέσκου, από τη μεριά του, έκανε ανακατατάξεις, αφού τελικά αναγκάστηκε να βάλει τον Κωνσταντέλια, τον Τόμας στη θέση του Σαμάτα και λίγο αργότερα τον Γιόνι, ο οποίος υπήρξε ιδιαιτέρως επιδραστικός στο ντεμπούτο του, στη θέση του Σάστρε. 

Ο Κωνσταντέλιας, πράγματι, άλλαξε τις ισορροπίες του παιχνιδιού και στο 79' είχε μια ωραία ατομική προσπάθεια και πλασέ που μπλόκαρε ο Στάνκοβιτς. Η μεγαλύτερη ευκαιρία του ΠΑΟΚ ήρθε ένα λεπτό αργότερα και αφού ο κορυφαίος του γηπέδου, Γενς Γιόνσον, είχε προσπάθεια που μπλόκαρε ο Κοτάρσκι. 

Ο Μεϊτέ βρήκε με ωραία μπαλιά τον Ντεσπόντοφ, που κοντρόλαρε την μπάλα προς τα πίσω, αλλά το σουτ του βρήκε το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Στάνκοβιτς. 

Διά ποδός Τάισον και κεφαλής Κεντζιόρα


Εν τέλει, ο ΠΑΟΚ βρήκε την ισοφάριση όταν ο τελείως ακάλυπτος Κεντζιόρα βρέθηκε μόνος στο ύψος της μικρής περιοχής και ισοφάρισε ύστερα από την εκτέλεση φάουλ του Τάισον, με τον Βραζιλιάνο να φτάνει τις 10 ασίστ στο πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ είχε ακόμα δύο προσπάθειες, με κεφαλιά Βίντα και σουτ Λιούμπισιτς, που βρήκαν έτοιμο τον Κοτάρσκι. 


ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε (77' Γιόνι), Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Οζντόεφ, Μεϊτέ, Ζίβκοβιτς (72' Κωνσταντέλιας), Μουργκ (59' Ντεσπόντοφ), Τάισον, Σαμάτα (72' Τόμας).

ΑΕΚ (Μ. Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα (83' Λιούμπισιτς), Βίντα, Κάλενς, Πήλιος, Γιόνσον, Πινέδα, Ελίασον (72' Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (83' Ζίνι), Τσούμπερ (83' Τσούμπερ), Γκαρσία.