Ήταν Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, όταν η ΑΕΚ υποδεχόταν τον ΠΑΟΚ στην “Opap Arena” για τον πρώτο γύρο της Super League. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να θυμηθούμε το «περιβάλλον» κάτω από το οποίο διεξήχθη εκείνη η αναμέτρηση για να αντιληφθούμε την ιδιαίτερη σημασία του κυριακάτικου ντέρμπι στην Τούμπα.

Τέσσερις μέρες νωρίτερα η «Ένωση» έβλεπε τον κόσμο να… χάνεται κάτω από τα πόδια της στον όμιλο του Europa League, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχανε τον προσανατολισμό του ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς στη Μασσαλία. Εκείνο το 3-1 από τη Μαρσέιγ έμοιαζε μα δυσβάσταχτο φορτίο στις πλάτες των ποδοσφαιριστών του Ματίας Αλμέιδα πριν από την πρώτη φετινή μονομαχία των δύο «Δικεφάλων».

O ΠΑΟΚ αντίθετα προερχόταν από το σπουδαίο διπλό στη Σκωτία επί της Αμπερντίν με αποτέλεσμα το όλο κλίμα πριν από την επίσκεψη στην “Opap Arena” να προδιαθέτει για μια μεγάλη ευκαιρία της ομάδας του Λουτσέσκου.

H κυριαρχία της ΑΕΚ του Αλμέιδα απέναντι στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου

Τι συνέβη στο χορτάρι; Η ΑΕΚ κυριάρχησε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό απέναντι στον χειρότερο ΠΑΟΚ επί των ημερών του Ρουμάνου τεχνικού. Ήταν τόσο σοκαριστική η εικόνα του «Δικέφαλου του Βορρά» σε εκείνο το ντέρμπι που ακόμη και ρεπόρτερ που βρίσκονται κοντά στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ περνούσαν τον Λουτσέσκου… γενεές δεκατέσσερις σε ραδιόφωνα και sites. Ενδεχομένως να επρόκειτο και για μια από τις πιο «ανοιχτές» και «ισχυρές» στιγμές αμφισβήτησης στο πρόσωπο του αναμορφωτή της ομάδας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cwm1fr6yz67t)

Η κυριακάτικη αναμέτρηση της Τούμπας, λοιπόν, είναι πολύ ιδιαίτερη αρχικά για τον ίδιο τον Λουτσέσκου, λίγα 24ωρα μετά την οριστικοποίηση της παραμονής του στην Τούμπα για – μίνιμουμ – ακόμη τρία χρόνια.

Είναι ο Αλμέιδα ο... κρυπτονίτης του Λουτσέσκου;

Γιατί αν υπάρχει ένας προπονητής που μοιάζει με τον… κρυπτονίτη του Ρουμάνου από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, αυτός είναι δεδομένα ο Ματίας Αλμέιδα. Όχι επειδή ο Αργεντινός μετράει τέσσερις νίκες απέναντι στον προπονητή του ΠΑΟΚ στα πέντε παιχνίδια που έχουν τεθεί αντιμέτωποι, αλλά γιατί το έχει πράξει με κυριαρχικό τρόπο. Να τα θυμηθούμε;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cs6yndaeloxd)

Με εξαίρεση το 2-0 υπέρ του ΠΑΟΚ στην Τούμπα στο δεύτερο γύρο της κανονικής διάρκειας της περσινής σεζόν, σε όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια της σύγκρουσης των δύο προπονητών ο Αλμέιδα έχει παίξει τον Λουτσέσκου… σαν τη γάτα με το ποντίκι, με αποκορύφωμα το περσινό 4-0 στα playoffs, το θρίαμβο στον τελικό του κυπέλλου και το φετινό 2-0 που στο φινάλε της βραδιάς έμοιαζε εξαιρετικά φτωχό για να καταγράψει τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-csuue9k6b5gp)

Για τον ΠΑΟΚ και τον Λουτσέσκου, λοιπόν, το κυριακάτικο ντέρμπι δεν αποτελεί απλά άλλη μια μονομαχία με έναν εκ των έτερων διεκδικητών του τίτλου. Στοιχειοθετεί μια «νύχτα επιβεβαίωσης», μια «βραδιά αποδείξεων», ότι φέτος η δική τους ομάδα είναι καλύτερη έναντι όλων των ανταγωνιστών της.
Ουσιαστικά από το βράδυ της Κυριακής ξεκινούν τα playoffs. Ξεχάστε τη… ρουτίνα της κανονικής περιόδου. Το αποτέλεσμα του ντέρμπι της Τούμπας θα παίξει τεράστιο ρόλο όχι μόνο στα βαθμολογικά δεδομένα της κούρσας, αλλά κυρίως στην ψυχολογική ισορροπία της.

Επιπλέον, λάβετε υπόψη σας μια ακόμη σημαντική παράμετρο: Αν η ΑΕΚ δεν ηττηθεί στην Τούμπα (πολύ περισσότερο αν κερδίσει) αυτομάτως θα στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ανακτά τον τίτλο του φαβορί στη μάχη για το… repeat. Γιατί εκτός των άλλων η «Ένωση» είναι η μόνη διεκδικήτρια του τίτλου που έχει την πολυτέλεια να εμφανίζεται πλέον «φρέσκια» στα παιχνίδια της, καθώς διαχειρίζεται μόνο μία διοργάνωση και ένα παιχνίδι την εβδομάδα.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".