Με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να αποδέχεται στην πρώτη του παρουσία ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου το βάρος της «κληρονομιάς» του Ερνέστο Βαλβέρδε, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για μια βραδιά που θα αποτελέσει ορόσημο για τη συνέχεια του Ολυμπιακού όχι μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά συνολικά στη σεζόν.

Έχουν περάσει τρεις μήνες από την τελευταία φορά που 30.000 «ερυθρόλευκοι» φίλαθλοι θα συρρεύσουν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης για να βρεθούν στο πλευρό της αγαπημένης τους ομάδας. Και θα το πράξουν απόψε με εύλογες απορίες για το… ποιον Ολυμπιακό θα δουν στο χορτάρι.

Κακά τα ψέματα, αν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ακόμη τον Κάρλος Καρβαλιάλ στον πάγκο τους οι πιθανότητες να εμφανιζόταν στον αγωνιστικό χώρο μια ανταγωνιστική ομάδα που θα διεκδικούσε επί ίσοις όροις την πρόκριση στους «16» του Europa Conference League απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα όπως η Φερεντσβάρος, θα ήταν από ελάχιστες έως μηδαμινές.

Μεντιλίμπαρ, η... γριά αλεπού που κάνει τον Ολυμπιακό να ελπίζει σε restart

Απόψε, όμως, θα βρίσκεται στον «ερυθρόλευκο» πάγκο μια… μπαρουτοκαπνισμένη «γριά αλεπού» που όχι μόνο έχει φάει με το τσουβάλι τα γήπεδα ενός κορυφαίου πρωταθλήματος όπως η La Liga, αλλά μόλις πριν από ένα χρόνο αποτέλεσε τον «αρχιτέκτονα» της αδιανόητης αγωνιστικής επαναφοράς της Σεβίλλης που οδήγησε τους Ανδαλουσιάνους μέχρι την κατάκτηση του Europa League.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν είναι άνθρωπος της… φλυαρίας, της δημόσιας εικόνας, των social media και της επικοινωνίας. Το αντιλήφθηκαν όσοι παρακολούθησαν την πρώτη του συνέντευξη Τύπου επί ελληνικού εδάφους. Δεν θα «παίξει» με τους δημοσιογράφους, δεν θα θελήσει να καταφύγει στη διπλωματία.

Είναι ένας άνθρωπος που στα 62 του χρόνια διαθέτει την εμπειρία να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και τη δυσκολία των αποστολών που αναλαμβάνει. Μην έχετε καμία αμφιβολία! Ο πολύπειρος Βάσκος κατανοεί καλύτερα από τον καθένα την ιδιαιτερότητα των παιχνιδιών απέναντι στους Ούγγρους και κυρίως τα τεράστια «πρέπει» που συνοδεύουν την αποψινή του πρεμιέρα στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός - Φερεντσβάρος που... σε εκτοξεύει ή σε εκτροχιάζει ολοκληρωτικά

Το πρώτο παιχνίδι με τη Φερεντσβάρος είναι από αυτά που μπορεί είτε να… εκτοξεύσει τον Ολυμπιακό στην τελική ευθεία της σεζόν, είτε να την… εκτροχιάσει ολοκληρωτικά.

Αν, για παράδειγμα, οι Πειραιώτες φτάσουν στην επικράτηση και μάλιστα με σκορ ασφαλείας ενόψει της ρεβάνς, αυτομάτως θα γεμίσει με αυτοπεποίθηση κάθε κύτταρο του «ερυθρόλευκου» οργανισμού.

Αν, αντίθετα, υπάρξει αρνητική εξέλιξη που θα καταδικάζει ουσιαστικά τον Ολυμπιακό σε πρόωρο αποκλεισμό και από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις (μετά από εκείνον που έχει προηγηθεί στο κύπελλο Ελλάδος από τον Παναθηναϊκό) οποιαδήποτε προσπάθεια restart της ομάδας στα χέρια του Μεντιλίμπαρ θα μοιάζει από… απέλπιδα έως απαγορευτική.

Οι δύο δρόμοι των φίλων του Ολυμπιακού που θα βρεθούν ξανά στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Κάπου εδώ, βέβαια, μπαίνει στην εξίσωση και ο κόσμος του Ολυμπιακού ο οποίος θα παίξει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της αποψινής βραδιάς. Όσοι βρεθούν απόψε στις εξέδρες του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" έχουν δύο δρόμους να επιλέξουν. Ο πρώτος είναι ο… εύκολος, ο ελληνικός. Αυτός που περιμένεις να "στραβώσει" ένα παιχνίδι για να ξεσπάσεις κατά πάντων και να ζητήσεις τα ρέστα για την αγωνιστική αποτυχία της ομάδας που υποστηρίζεις.

Ο δεύτερος είναι ο δύσκολος, αυτός της αληθινής πίστης. Είναι ο δρόμος που σε κάνει να σταθείς στο πλευρό της ομάδας σου ακόμη και σε στιγμές που εκείνη σε πληγώνει. Είναι οι στιγμές που βρίσκεις το σθένος να τη χειροκροτήσεις, ακόμη και μετά από δύσκολες βραδιές.
Ο πρώτος δρόμος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο αδιέξοδο της αυτοκαταστροφής. Ο δεύτερος είναι εκείνος που αργά ή γρήγορα θα σε κάνει να χαμογελάσεις. Ενίοτε μπορεί να σε οδηγήσει και σε… θαύματα!