Αρνητική παράδοση μισού αιώνα έσπασε το βράδυ της Τετάρτης στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός του Φατίχ Τερίμ με τη νίκη του 0-1 για το Κύπελλο. Στο ίδιο γήπεδο, όπου πριν από περίπου είκοσι μέρες ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει 2-1. Εκείνο το βράδυ, ο Τούρκος τεχνικός είπε στους παίκτες του ότι μπορούν να το γυρίσουν. Κι εκ του αποτελέσματος, δικαιώθηκε!

Οι “πράσινοι”, που είχαν προλάβει να αποκλείσουν, έστω και στα πέναλτι, έπειτα από δύο ισοπαλίες, τον Ολυμπιακό, πέρασαν με διπλό από το Περιστέρι για το Κύπελλο, υπέταξαν τους “ερυθρόλευκους” στη Λεωφόρο για το πρωτάθλημα και πανηγύρισαν τη νίκη και στη Θεσσαλονίκη.

Ο Τερίμ "ξορκίζει" τους "δαίμονες" των ντέρμπι στον Παναθηναϊκό

Μέσα σε περίπου δύο μήνες, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ξορκίσει το... δαίμονα του α’ γύρου, όταν σε τέσσερα ντέρμπι, συμπεριλαμβανόμενου και αυτού με τον Άρη στη Χαριλάου, είχε συγκομιδή ενός βαθμού εντός αγωνιστικού χώρου με το 2-2 κόντρα στον ΠΑΟΚ κι ένα τρίποντο στα χαρτιά. Τότε καθόταν στον πάγκο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cvxbtusf65pl)

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, έκλεισε η συμφωνία με τον Τερίμ και ο Τούρκος έχει κοουτσάρει την ομάδα του σε έξι ντέρμπι. Ο απολογισμός του; Η πρόκριση επί του Ολυμπιακού, η βάση για το εισιτήριο του τελικού με το διπλό στην Τούμπα, η ισοπαλία στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στην ΑΕΚ, η νίκη επί των “ερυθρολεύκων” για τη Super League, αλλά και μία ήττα στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, πήραν οι «πράσινοι» τέσσερις πόντους, αλλά συνολικά έδειξαν ότι πάτησαν καλύτερα στα πόδια.

Σε απλά ελληνικά, έως τώρα, ο Γιάννης Αλαφούζος δικαιώνεται για την επιλογή του να φέρει τον “Αυτοκράτορα” στη θέση του Γιοβάνοβιτς. Το πρωτάθλημα, όπως και το Κύπελλο, ωστόσο, έχουν δρόμο. Άρα, και ατελείωτα ντέρμπι.

Αλλά εκείνο που μετράει μέχρι τώρα είναι η αποφασιστικότητα του Παναθηναϊκού στα ματς όπου βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Εκεί που “έκαιγε” η μπάλα. Ουσιαστικά, η ομάδα του Τερίμ κλήθηκε να παίξει τρεις τελικούς με τον Ολυμπιακό, δύο με τον ΠΑΟΚ, άλλον έναν με την ΑΕΚ και, βέβαια, εκείνον στο Περιστέρι απέναντι στον Ατρόμητο. Ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν νίκησε, επί της ουσίας πήρε οξυγόνο και πέτυχε τους στόχους της.

Στο ντέρμπι της “Αγια-Σοφιάς” οι “πράσινοι” έπαιξαν για το διπλό, αλλά και με την ισοπαλία έμειναν ζωντανοί, ενώ έδειξαν στην ΑΕΚ ότι μπορούν να την κοιτάξουν στα μάτια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyeqbw5v3am1)

Η μεγάλη διαφορά που χωρίζει Τερίμ με Γιοβάνοβιτς

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, όπως διαπιστώνεται έως τώρα, μεταξύ Γιοβάνοβιτς και Τερίμ. Ο Τούρκος είναι μαθημένος στους τίτλους. Διαθέτει το know how και χάρη στην εξαιρετική μεταδοτικότητά του, το δικό του πνεύμα νικητή περνάει και στους παίκτες του.

Είναι, βέβαια, και τυχερός ο “Αυτοκράτορας”, διότι ο Αλαφούζος του έδωσε τα απαραίτητα “όπλα” για να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα γίνεται. Ενίσχυσε τα αποδυτήρια με παίκτες που είναι μαθημένοι στον πρωταθλητισμό. Ο Τάσος Μπακασέτας, για παράδειγμα, έχει κατακτήσει τίτλους με όλες τις προηγούμενες ομάδες του. Ακόμα και ο Βίκτορ Ούγκο έχει πάρει πρωτάθλημα στην Τουρκία με την Τραμπζονσπόρ. Δεν έχει σημασία, αν δεν παίζει σε όλα τα ματς ο Βραζιλιάνος. Αρκεί και μόνο η παρουσία του, ώστε να ανεβάσει το επίπεδο του ανταγωνισμού στο κέντρο της άμυνας.

Η βελτίωση του Τιν Γεντβάι, επίσης, αποτελεί την απόδειξη για την αύξηση της πίεσης από τις μεταγραφικές προσθήκες. Η σημαντική διαφορά του Τερίμ από τον Γιοβάνοβιτς ήταν ότι ο Τούρκος ενεργοποίησε όλους τους παίκτες. Όχι μόνο στα θεωρητικά εύκολα ματς, αλλά και στα ντέρμπι.

Ο καθένας μέσα στα αποδυτήρια αντιλήφθηκε ότι ο προπονητής του μπορεί να τον εμπιστευθεί σε ένα ματς δίχως αύριο και μέσα από τη συζήτηση όλοι μπαίνουν στο γήπεδο με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα

Κάπως έτσι έμαθαν στον Παναθηναϊκό να ζουν και χωρίς τον Φώτη Ιωαννίδη. Αν το έλεγε κάποιος πριν από δύο μήνες ότι θα έδιναν οι “πράσινοι” απανωτά ντέρμπι δίχως το διεθνή Έλληνα φορ και θα τα κατάφερναν, σίγουρα θα τον αντιμετώπιζαν όλοι με καχυποψία. Ο Τερίμ, όμως, βρήκε τις λύσεις.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5131pcxzyp)

Άλλοτε με... ψευτοεννιάρια, όπως ο Φίλιπ Τζούρισιτς ή ο Μπακασέτας και ενίοτε με τις εναλλακτικές επιλογές, τον Άντραζ Σπόραρ και τον Αλεξάντερ Γερεμέγεφ. Οι αλλαγές θέσεων έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο. Μέσα από τη μελέτη του ρόστερ, ο Τερίμ είδε ότι ο Γιάννης Κώτσιρας, εκτός από δεξιός μπακ, μπορεί να βοηθήσει και στη μεσαία γραμμή. Είναι πιο γρήγορος από τον Ρούμπεν Πέρεθ και μπορεί να καλύψει το έλλειμμα ταχύτητας του Ισπανού, ο οποίος λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά.

Ο Παναθηναϊκός του Τερίμ και οι μεγάλες προσδοκίες του κόσμου

Αρκεί και μόνο η αναφορά τόσων ονομάτων στην αγωνιστική εξίσωση του “Αυτοκράτορα”, ώστε να αντιληφθούμε ότι η προσδοκία του κόσμου, που υποδέχτηκε την αποστολή για “πρωτάθλημα και Κύπελλο, Παναθηναϊκέ”, δεν είναι και τόσο μακριά από την πραγματικότητα.

Είτε τα καταφέρουν τελικά οι "πράσινοι" είτε όχι, σημασία έχει ότι με τον Τερίμ δικαιούνται να ονειρεύονται.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME".