Αν κάποιοι αμφέβαλλαν για τις προθέσεις με τις οποίες... εισέβαλλε ο Φατίχ Τερίμ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, από το βράδυ της Τετάρτης διέλυσαν κάθε ίχνος δεύτερων σκέψεων. Ο Τούρκος τεχνικός ήρθε στη χώρα μας για να μπολιάσει ξανά τον οργανισμό του Παναθηναϊκό με το DNA του πρωταθλητή και να τον οδηγήσει σε κατακτήσεις τίτλων. Γιατί η ομάδα που είδαμε να επιβάλλει το δικό της νόμο μέσα στην Τούμπα απέναντι στον εξαιρετικό φετινό ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου, θέτοντας θεμέλια πρόκρισης στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με σπουδαίο διπλό (0-1) ήταν μια ομάδα κυριαρχική. 

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός με γεμάτες εξέδρες και υπό... το φόβο της ΔΕΑΒ

Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με το πρόσφατο ντέρμπι των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο πριν από 17 βράδια, υπήρχαν εμφανείς διαφοροποιήσεις… με την πρώτη ματιά.

Αρχικά το ντεκόρ! Αυτή τη φορά οι εξέδρες της Τούμπας ήταν γεμάτες κόσμο, γεμάτες παλμό και μάλιστα σε μια μέρα που ομάδες, παράγοντες, φίλαθλοι και οπαδοί συνειδητοποίησαν την αυστηρότητα της εφαρμογής του νέου αθλητικού νόμου για την καταπολέμηση της βίας. Την ώρα που οι παίκτες ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού έβγαιναν για ζέσταμα στον αγωνιστικό χώρο, η ΔΕΑΒ επέβαλε την πρώτη διοικητική καμπάνα διεξαγωγής αγώνα κεκλεισμένων των θυρών για ρίψη μπουκαλιού κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης της Basket League ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό το βράδυ της Δευτέρας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz4zt3krnxlt)

Και αγωνιστικά, όμως, οι αντιθέσεις των δύο παιχνιδιών ήταν ευδιάκριτες… από το φύλλο αγώνος. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο “Δικέφαλος του Βορρά” είχε εφτά νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα του (οκτώ σε σχέση με το κυριακάτικο ντέρμπι με την ΑΕΚ), με τον Λουτσέσκου να επιλέγει ολικό ροτέισον και να εμφανίζει ουσιαστικά την… second unit του στο χορτάρι. Κι αυτό χωρίς να γνωρίζει καν αν θα διεξαχθεί κανονικά το επερχόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, μετά το αίτημα αναβολής που κατέθεσαν οι “ερυθρόλευκοι” στη Super League λόγω των αγώνων τους με τη Φερεντσβάρος για το Europa Conference League.

Αντίθετα ο Φατίχ Τερίμ παρέταξε την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα του, φανερώνοντας ενδεχομένως και τη δίψα του Παναθηναϊκού να κατακτήσει και τους δύο τίτλους που διεκδικεί.

O Παναθηναϊκός την υπεροχή, ο ΠΑΟΚ τις ευκαιρίες

Η αλήθεια είναι ότι οι “πράσινοι” εμφανίστηκαν αποφασισμένοι και ιδιαίτερα θαρραλέοι στην εκκίνηση της αναμέτρησης και αν ο Μπερνάρ ήταν πιο προσεκτικός στις τελικές του προσπάθειες, ενδεχομένως ο Παναθηναϊκός να είχε “ανοίξει” αρκετά νωρίς το σκορ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz50dqne07b5)

Παρά την υπεροχή των φιλοξενούμενων, όμως, οι μεγαλύτερες ευκαιρίες του πρώτου ημιχρόνου, δεν χάθηκαν  από πράσινα πόδια, αλλά από μαυρόασπρα. Αρχικά στο 13’ όταν ο Ντεσμπόντοφ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει μπαλιά-ξυραφιά του Ζίβκοβιτς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz505iv77ovl)

Και μία στο 21’ όταν ο Ντραγκόφσκι άπλωσε το τεράστιο κορμί του για να σταματήσει σωτήρια με το πόδι τον Τόμας.

11 πάσες... όλη η ομορφιά του ποδοσφαίρου

Λουτσέσκου και Τερίμ “πονοκεφάλιαζαν” διαρκώς με τα… ρήγματα στα άκρα των αμυντικών τους γραμμών, με τον προπονητή του ΠΑΟΚ να δίνει σαφή εντολή για αύξηση της πίεσης προς την πλευρά του Μλαντένοβιτς. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι με τον Τερίμ στον πάγκο του σφίζει από αυτοπεποίθηση. 

Αντί οι "πράσινοι" να αντιμετωπίζουν πιο συντηρητικά για να διασφαλίσουν το άκρως θετικό ισόπαλο αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς, εμφανίστηκαν από τα αποδυτήρια με το... μαχαίρι στα δόντια αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν την πρόκριση από τη Θεσσαλονίκη. Και στο 53' οι φιλοξενούμενοι βρήκαν το γκολ που δικαιούνταν με τον Σπόραρ, σε μια φάση ποδοσφαιρικής ανάπτυξης που αξίζει να διδάσκεται σε σεμινάρια. 11 πάσες, 11 πινελιές... απίθανης ποδοσφαιρικής έμπνευσης και... 0-1! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5131pcxzyp)

Το προβάδισμα και η συνολικά κυριαρχική εικόνα του Παναθηναϊκού ανάγκασε τον Λουτσέσκου να... σβήσει με πολλαπλές αλλαγές τις δικές του κάκιστες επιλογές στην ενδεκάδα που παρέταξε και με την είσοδο κυρίως του Μεϊτέ, η αλήθεια είναι ότι κάπως σουλουπώθηκε η εικόνα του ΠΑΟΚ στη μεσαία γραμμή. Παρ' όλα αυτά οι "πράσινοι" ήταν εκείνοι που άγγιξαν το δεύτερο γκολ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz51feqt4b5t)

Μπακασέτας και Τάισον πήγαν να τινάξουν στον αέρα το ντέρμπι

Με τον Ντραγκόφσκι να φωνάζει παρών όποτε χρειάστηκε, τα όποια πλάνα, όμως, τόσο από τον Ρουμάνο, όσο και από τον Τερίμ... πήγαν περίπατο στο 78'...

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz51m63doa8h)

Τάισον και Μπακασέτας αποφάσισαν να αφήσουν για λίγο το ποδόσφαιρο και να το ρίξουν στη... σκυλομαχία. Οι δύο παίκτες άρχισαν να ανταλλάσσουν σφαλιάρες στο σβέρκο, ο Έλληνας μέσος προσποιήθηκε τον τραυματία με θέατρο που θα του έδινε "βατόμουρο" και όχι Όσκαρ και πολύ σωστά ο Ολλανδός διαιτητής Άλαρντ Λίντουτ απέβαλε απόλυτα δικαιολογημένα και τους δύο πρωταγωνιστές του επεισοδίου για την απαράδεκτη συμπεριφορά τους. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz51pc11sys9)

Το φινάλε της αναμέτρησης έμελλε να είναι αλλοπρόσαλο... όσο αλλοπρόσαλη ηταν και η πορεία της μπάλας στο σουτ του Μεϊτέ στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων. Το δοκάρι, όμως, προστάτευσε τον εξαιρετικό Ντραγκόφσκι και το προβάδισμα πρόκρισης του Παναθηναϊκού. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz524kluly2p)

ΠΑΟΚ: Koτάρσκι, Ότο, Κεντζιόρα, Μιχαηλίδης, Ράφα Σοάρες, Σβάμπ (76' Οζντόεφ), Τσιγγάρας (63' Μεϊτέ), Α. Ζίβκοβιτς, Μάρκος Αντόνιο (63' Μουργκ), Ντεσπόντοφ (63' Τάισον), Μπράντον (71' Σαμάτα).

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας, Γεντβάι, Αράο, Μλαντένοβιτς ('87 Χουάνκαρ), Πέρεθ, Τσέριν (87' Σένκεφελντ), Μπακασέτας, Μπερνάρ (87' Βαγιανίδης), Παλάσιος (69' Μαντσίνι), Σπόραρ (74' Ζέκα).