Ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Εμμανουήλ Καραλής, μαζί με όλους τους υπέροχους Έλληνες αθλητές του στίβου που μαζεύτηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαγωνιστούν στο Πανελλήνιο κλειστού, είναι ολότελα διαφορετικές περιπτώσεις από οτιδήποτε άλλο έχει φανεί ως τώρα στα ταρτάν όλης της χώρας. 

Ασφαλώς και πρόκειται για αθλητές που έχουν τα άγχη και τις αγωνίες τους, αλλά η εσώτερη επιθυμία για τη δόξα του κατορθώματος υπερνικά και υπερσκελίζει την εξωτερική λαχτάρα για τη δόξα της νίκης. Ο Τεντόγλου και ο Καραλής δεν έχουν θέματα ανταγωνισμού και, κυρίως, υποκινούνται από ένα μηχανισμό ευγνωμοσύνης για το σημείο στο οποίο βρίσκεται -αλλά και για το γεγονός ότι ο ένας κάνει παρέα με τον άλλον. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz8ft3eh7q0p)

Ο Καραλής έκανε 5,70μ. στο Πανελλήνιο κλειστού, κάτι που είναι ατομικό ρεκόρ, αν και δεν κατάφερε να "πιάσει" το όριο των 5,90μ. που θα του έδινε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο της Γλασκώβης. Νίκησε, όμως, για ακόμα μία φορά στο άλμα επί κοντώ. Ο Τεντόγλου πήδηξε... χαλαρά  8,26μ. και, φυσικά, ως γνήσιος... Τεντόγλου, δεν ντράπηκε να πει ότι "θα είναι αποτυχία αν δεν κάνω ατομικό ρεκόρ στο Παγκόσμιο έτσι όπως είμαι", δηλαδή πάνω από 8,60μ.
 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz8g1gmm7x95)

Μίλτος Τεντόγλου-Εμμανουήλ Καραλής: Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί 

Ο στίβος, όμως, είναι μόνο το ένα κομμάτι της παρουσίας τους. Το άλλο ανήκει στην ακτινοβολία, την ευτοπία μέσα στην οποία ζει ο θεατής παρακολουθώντας τους. Όποιος μπορεί να δει το βίντεο με τον έναν να πειράζει τον άλλον χωρίς να ρίξει ένα χαμόγελο, ενδεχομένως να χρειάζεται να το αναφέρει στον... ψυχολόγο του, διότι πώς είναι δυνατόν να μη χαμογελάσεις παρακολουθώντας δύο ανθρώπους οι οποίοι έχουν χαράξει το δικό τους δρόμο χωρίς να το "χτυπάνε" κάθε λίγο και λιγάκι, δίχως να επαναλαμβάνουν τι έχουν καταφέρει, χωρίς να νοιάζονται για ό,τι συνοδεύει τις επιτυχίες τους; Πώς γίνεται να μην αναλογιστεί ο θεατής ότι ζουν σε ένα σχεδόν αμόλυντο κόσμο, έναν κόσμο γεμάτο χώματα και γρατζουνιές και αίματα και γυρισμένα γόνατα, παρ' όλα αυτά κρυστάλλινο, γεμάτο ειλικρίνεια και συμπόνια, αστεία και πειράγματα που δεν έχουν ως στόχο να υπερθεματίζουν το αρσενικό στοιχείο, να υπερτονίζουν την εθνική περηφάνια, αλλά απλώς υπάρχουν ως ζουμερά συστατικά της ζωής; 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz8gwx61uvox)

Παρακολουθώντας τον Τεντόγλου και τον Καραλή να μιλούν στην ΕΡΤ, ο θεατής βλέπει μια ταινία μικρού μήκους στην οθόνη του. Και μπορεί ο Άλφρεντ Χίτσκοκ να είπε κάποτε ότι η "Μελωδία της Ευτυχίας" είναι το μεγαλύτερο ανοσιούργημα στην Ιστορία του σινεμά, διότι παρουσιάζει μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη ζωή, αλλά Τεντόγλου και Καραλής βρίσκονται ενώπιόν μας και μας χαρίζουν τα ίδια συναισθήματα απεκδυόμενοι του πέπλου της υποκρισίας, της τάσης για κοινωνικές σχέσεις και οποιασδήποτε ίντριγκας. 

Μας δείχνουν μια γλυκιά και ανόθευτη χαρά και, χωρίς να μας ζητούν να τους ακολουθήσουμε, τους παρακολουθούμε μαγεμένοι.