Η «αιώνια απορία» που αναζητεί απάντηση στο πέρασμα των δεκαετιών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο για το κατά πόσο οι προπονητές ή οι παίκτες «κάνουν τις μεγάλες ομάδες», μοιάζει να εξασθενεί ολοένα και περισσότερο πολύ απλά γιατί το πόρισμα φαντάζει… αυταπόδεικτο λόγω δεδομένων. Ταυτόχρονα μοιάζει εξαιρετικά επίκαιρη, ιδιαίτερα για τους φίλους του Ολυμπιακού, που τις τελευταίες μέρες ζουν στον αστερισμό δύο προπονητών: Του Γιώργου Μπαρτζώκα και του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz8g901hehnt)

Κακά τα ψέματα, όσο καλό ρόστερ κι αν διαθέτει μια ομάδα είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιήσει τους στόχους της, αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος «στρατηγός» στον πάγκο. Αντίθετα αν μια ομάδα υπολείπεται σε ατομική ποιότητα σε επίπεδο ταλέντου, ένας εξαιρετικός προπονητής μπορεί να τη μετατρέψει σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική «μηχανή».

Ο ρόλος των προπονητών γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός

Όσο περνούν τα χρόνια, μάλιστα, τόσο πιο σημαντικός γίνεται ο ρόλος των προπονητών έναντι των αθλητών. Με το σκάουτινγκ να έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα, την ανάλυση του παιχνιδιού να μετατρέπεται πλέον σε επιστήμη, και τα φυσικά προσόντα των παικτών να ανταγωνίζονται σε βαθμό σημασίας το ταλέντο τους, η παρουσία των «ποδοσφαιρικών μυαλών» στο χώρο γίνεται ολοένα και πιο επιδραστική.

Ποια είναι, για παράδειγμα, η διαφορά που χωρίζει αυτή τη στιγμή τον Κιλιάν Εμπαπέ και τον Έρλινγκ Χάαλαντ σε συλλογικό επίπεδο; Ο… Πεπ Γκουαρδιόλα. Παικταράδες και οι δύο, απλά ο Νορβηγός έχει την τύχη να συνεργάζεται με τον κορυφαίο τεχνικό στον πλανήτη και να έχει κατακτήσει ήδη το πρώτο του Champions League. O Γάλλος το ψάχνει…

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να αντιμετωπίζουμε τους προπονητές ως «αναλώσιμο προϊόν» και αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους μόνο στις περιπτώσεις που εμφανιστεί ένας τεχνικός να μας θυμίσει πόσο λανθασμένη είναι η κοσμοθεωρία μας. Επίσης, εννιά στις δέκα περιπτώσεις κρίνουμε τους προπονητές βάσει των άμεσων αποτελεσμάτων τους, χωρίς να διαθέτουμε στοιχειώδη υπομονή για να αξιολογήσουμε το έργο τους.

Ο Ολυμπιακός στον αστερισμό Μπαρτζώκα και Μεντιλίμπαρ

Από το βράδυ της Κυριακής η οικογένεια του Ολυμπιακού κινείται ξανά μετά από μια διετία στον αστερισμό δύο προπονητών που εμπνέουν αισιοδοξία για το μέλλον. Για τον Γιώργο Μπαρτζώκα κάθε σχόλιο περιττεύει. Δεν χρειαζόταν να έρθει η κατά κράτος επικράτησή του σε βάρος του Εργκίν Αταμάν και του Παναθηναϊκού των εκατομμυρίων για να κατανοήσουν και οι μεγαλύτεροι επικριτές του πόσο σπουδαίος προπονητής είναι.

Για τον μπασκετικό Ολυμπιακό ο «coach B» είναι ότι ακριβώς σημαίνει ο Γιούργκεν Κλοπ για τη Λίβερπουλ, ότι υπήρξε ο Σερ Άλεξ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ότι είναι ο Πεπ για τη Μάντσεστερ Σίτι, ή ο Βενγκέρ για την Άρσεναλ.

Μπαρτζώκας: "Πιστεύουμε στις αξίες και τις αρχές του συλλόγου μας"

Απλά… ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ένας προπονητής που με την πάροδο των ετών μπορεί να πάρει τη θέση του δίπλα στους θρύλους του συλλόγου. Και θα συνεχίσει να είναι απίστευτα σημαντικός ο ρόλος του στο «οικοδόμημα» των αδελφών Αγγελόπουλων ακόμη και στις αποτυχίες ή στους τίτλους που θα χαθούν. Γιατί δεδομένα ο ανταγωνισμός με τον Παναθηναϊκό δεν θα έχει τα επόμενα χρόνια… μονόπλευρο νικητή. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όμως, αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να εξελίσσει διαρκώς την ομάδα του, ανεξαρτήτως προσώπων. Όπως το πράττει από την πρώτη του εβδομάδα στον Πειραιά, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5xh7kz9yt5)

Εννοείται ότι ο Βάσκος είναι αδύνατο να κριθεί μέσα σε λίγες μέρες. Απλά ήρθε να θυμίσει σε όλους μας ότι ο Ολυμπιακός ούτε ρόστερ για πέταμα είχε, ούτε ξέχασε την τέχνη του πρωταθλητισμού. Λάθη έκανε, όπως πράττουν ακόμη και οι κορυφαίοι σύλλογοι του πλανήτη. Και απλά χρειαζόταν έναν δικό του «σκακιστή» να τοποθετήσει τα κατάλληλα πιόνια στις κατάλληλες θέσεις. Και κυρίως να τα εμπνεύσει!
Μπορεί ο Μεντιλίμπαρ να εξελιχθεί στον… Μπαρτζώκα του Ρέντη; Αν μη τι άλλο η εκκίνησή του στον Πειραιά σκορπά χαμόγελα αισιοδοξίας!