Οι λάτρεις της στατιστικής, ξεσκονίζουν τα κιτάπια τους από το βράδυ της Τετάρτης (μετά το συγκλονιστικό ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ) για να βρουν αν η αναμέτρηση της Λεωφόρου παίρνει μια ξεχωριστή θέση στο πάνθεον της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Υπάρχουν δύο “θαύματα” που σπανίζουν όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά στο διεθνές ποδόσφαιρο. Έχουμε δει ουκ ολίγους τερματοφύλακες να αποκρούουν τρία πέναλτι κατά τη διάρκεια της… ρουλέτας από την άσπρη βούλα. Δεν θυμόμαστε, όμως, να έχουμε δει τερματοφύλακα να αποκρούει τρία πέναλτι “ο θάνατός σου, η ζωή μου”. Τρεις εκτελέσεις, δηλαδή, στις οποίες αν ο αντίπαλος ευστοχήσει, η ομάδα σου φεύγει ηττημένη από το γήπεδο.

Αυτό είναι το αδιανόητο επίτευγμα του Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι στο ανεπανάληπτο έπος που μας χάρισε στο “Απόστολος Νικολαΐδης”. O Πολωνός δεν απέκρουσε απλά τρία πέναλτι, αλλά τρεις εκτελέσεις από Ντεσπόντοφ, Οζντόεφ και Ότο στις οποίες αν δεχόταν ο γκολ ο Παναθηναϊκός θα αποκλειόταν από τον τελικό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czb1ij1jr4zt)

Η “λύτρωση” στα πρόσωπα του Λημνιού και του Αράο που δευτερόλεπτα νωρίτερα πίστευαν ότι είχαν καταδικάσει σε αποκλεισμό την ομάδα τους με τις δικές τους αστοχίες, αναδεικνύουν απλά το μεγαλείο της στιγμής!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czb1ww50l22x)

Το θαύμα του Παναθηναϊκού: Τρεις προκρίσεις σε πέναλτι με τρεις διαφορετικούς τερματοφύλακες! 

Υπάρχει, όμως, και άλλο ένα σπάνιο ιστορικό δεδομένο με τον φετινό Παναθηναϊκό και το… παραμύθι του από την άσπρη βούλα. Έχουμε δει κι άλλες φορές ομάδα να αναδεικνύεται νικήτρια σε περισσότερα από ένα παιχνίδι την ίδια σεζόν σε αναμετρήσεις που οδηγούνται στη διαδικασία των πέναλτι. Δεν το έχουμε δει, όμως, να το πετυχαίνει με… τρεις διαφορετικούς τερματοφύλακες! Το “τριφύλλι” το πέτυχε!

Η αρχή έγινε με τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι να πρωταγωνιστεί στην πρόκριση στα προκριματικά του Europa League απέναντι στη Μαρσέιγ μέσα στο “Βελοντρόμ”.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cuth50gr6bw1)

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Γιούρι Λοντίγκιν με την πρόκριση απέναντι στον Ολυμπιακό μέσα στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyhc0j5nlgjd)

Και το βράδυ της Τετάρτης ο Μπαρτλομιέι Ντραγκόσφκι σκηνοθέτησε το δικό του προσωπικό έπος!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czb1f9dqe069)

Η δουλειά στο Κορωπί και το ποσοστό "ευστοχίας" των τερματοφυλάκων του Παναθηναϊκού

Τρεις προκρίσεις, με τρεις διαφορετικούς τερματοφύλακες και… πολύ μικρή δόση τύχης. Υπάρχει βλέπετε μια λεπτομέρεια που αποδεικνύει πόσο πολλή δουλειά και πόση μελέτη έχει προηγηθεί στο προπονητικό κέντρο του Κορωπίου από τους τερματοφύλακες του Παναθηναϊκού.

Σε 21 εκτελέσεις αντιπάλων στα τρία νικηφόρα παιχνίδια, Μπρινιόλι, Λοντίγκιν και Ντραγκόφσκι είτε επέλεξαν τη σωστή γωνία για να πέσουν, είτε οδήγησαν σε αστοχία τους αντιπάλους τους 12 φορές!

Σε μια εποχή που το scouting παίζει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη μιας διαδικασίας που κρίνεται στις λεπτομέρειες, το ποσοστό του 55% των εύστοχων εκτιμήσεων των τερματοφυλάκων του Παναθηναϊκού είναι τεράστιο.

Επιπλέον, τέσσερις φορές κλήθηκαν τερματοφύλακες του “τριφυλλιού” να… σώσουν την ομάδα τους σε τελευταία και καθοριστική εκτέλεση πέναλτι αντιπάλου (τρεις ο Ντραγκόφσκι κόντρα στον ΠΑΟΚ και μία ο Λοντίγκιν απέναντι στον Καρβάλιο στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό) και κατάφεραν να αποκρούσουν, δείγμα της άρτιας πνευματικής προετοιμασίας τους, πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων.

Η αγκαλιά του Φατίχ Τερίμ και το συγλονιστικό κλάμα του Γιώργου Μουντάκη

Υπάρχει εξήγηση για αυτά τα ιστορικά ρεκόρ; Ναι κρύβεται σε μια αγκαλιά, ένα συγκλονιστικό κλάμα και ένα ονοματεπώνυμο: Γιώργος Μουντάκης!

Δευτερόλεπτα μετά από τη λήξη του συγκλονιστικού αγώνα με τον ΠΑΟΚ, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έτρεξε να αγκαλιάσει ο Φατίχ Τερίμ ήταν ο προπονητής τερματοφυλάκων του Παναθηναϊκού. Βλέποντας για άλλη μια φορά ένα από τα “παιδιά του” να χαρίζει στην ομάδα μια απίθανη πρόκριση, ο Μουντάκης δεν άντεξε: Ξέσπασε σε λυγμούς μπροστά από τον πάγκο του Παναθηναϊκού σε μια από τις πιο ανθρώπινες στιγμές της βραδιάς.

giorgos_mountakis_panathinaikos_1
giorgos_mountakis_panathinaikos_2
giorgos_mountakis_panathinaikos_3

Η αγκαλιά του Φατίχ Τερίμ στον συνεργάτη του, ήταν απλά η επιβράβευση της σημασίας των “αφανών ηρώων” μιας ομάδας. Γιατί τέτοιοι είναι οι προπονητές τερματοφυλάκων. Ποτέ δεν θα δουν το όνομά τους πρωτοσέλιδο σε μια εφημερίδα. Σπανίως θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Κι όμως, ο ρόλος τους στη λειτουργία μιας ομάδας γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός, πιο επιδραστικός. Και η συνεισφορά του Γιώργου Μουντάκη στη συνολική αγωνιστική αναγέννηση του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια κρίνεται από τους ίδιους τους συνεργάτες του απλά ανεκτίμητη. Κι αυτή η αναγνώριση είναι η πιο σημαντική!