Η εθνική Ελλάδος μπάσκετ απέδρασε με σούπερ Βασίλη Τολιόπουλο να κάνει νύχτα καριέρας με 26 πόντους και 8 ασίστ, νικώντας εκτός έδρας, στη Χάγη, την Ολλανδία 74-72 και κάνοντας το 2 στα 2 στα προκριματικά του Eurobasket 2025, αποκτώντας τεράστιο προβάδισμα για την πρόκριση στην τελική φάση. Ο Βασίλης Σπανούλης ξεκούρασε παίκτες, αλλά έχασε ακόμα δύο κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού με ομάδα από την οποία η Ελλάδα δεν έχει ηττηθεί ποτέ, όμως ο Τολιόπουλος θυμήθηκε τα φετινά κατορθώματά του με τον Άρη και έγινε ο πολιορκητικός κριός ενός σημαντικού, ψυχολογικά, "διπλού". 

Ολλανδία-Ελλάδα: Πρόβλημα με Αντετοκούνμπο και Μήτρου-Λονγκ

Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ, που θα έπαιρνε χρόνο συμμετοχής στους πόιντ γκαρντ, αποχώρησε με πρόβλημα στον ώμο πριν αρχίσει το παιχνίδι. Όμως, ο φερετζές της Μαριορής ήταν η αποχώρηση του Κώστα Αντετοκούνμπο στη δεύτερη περίοδο, στην οποία η Ολλανδία κυριάρχησε. Έως τότε, ο σέντερ του Παναθηναϊκού είχε δύο ριμπάουντ και τρία μπλοκ σε 5'11'' και αυτή η απώλεια ήταν σημαντική για το σετ παιχνίδι, καθώς οι "οράνιε" μέχρι τότε έβρισκαν με σχετική συνέπεια πόντους στο τρανζίσιον, αλλά έπειτα επωφελήθηκαν από την έλλειψη του σκιάχτρου και διεμβόλιζαν τη ρακέτα των διεθνών, φτάνοντας ως επί το πλείστον εύκολα καλάθια. Ο Αντετοκούνμπο έπαθε κάκωση στο 

Η Εθνική είχε επιθετικό ζήτημα και στην πρώτη περίοδο, ωστόσο η δεύτερη αποδείχθηκλε αμυντική εκατόμβη, αφού το επιμέρους σκορ ήταν 27-16 και το 39-32 ήταν το σκορ ημιχρόνου. Κι αν δεν υπήρχε ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, με τους επτά συνεχόμενους πόντους, τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα, διότι η Εθνική τελείωσε το πρώτο μέρος με 11 λάθη, από τα οποία οι Ολλανδοί βρήκαν 14 πόντους, αλλά και οκτώ ριμπάουντ λιγότερα (20-12). 

Ολλανδία - Ελλάδα: Κατευθείαν από τα... Δύο Αοράκια


Αυτό που χρειαζόταν, ήταν ο Τολιόπουλος του Άρη, που εμφανίστηκε στην καλύτερη μορφή του. Ήταν ο παίκτης του προημιτελικού στο Κύπελλο Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ, σχεδόν επακριβώς. Τότε, οι "κίτρινοι" έβαλαν 30 πόντους και ο Τολιόπουλος 17, τώρα η Εθνική είχε το ίδιο ενεργητικό, με το διεθνή πόιντ γκαρντ να βάζει, σε αυτό το διάστημα, 15. Το προηγούμενο ατομικό ρεκόρ του με την Εθνική ήταν οι... 8 πόντοι που έβαλε με τη Λετονία. 



Ο 27χρονος παίκτης ήταν καταλυτικός ώστε η Εθνική να επιστρέψει στο παιχνίδι και να μείνει στη διεκδίκηση της νίκης ως το τέλος. 

Οι Ολλανδοί, με την επικράτησή τους κυρίως στη ρακέτα, αφού ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν ο μόνος ψηλός που μπορούσε να απειλήσει στη front line και παίζοντας με ενοχλήσεις, δεν επρόκειτο να υποχωρήσουν. Ο Τολιόπουλος... κόπασε, με αποτέλεσμα η Εθνική να πετύχει δύο πόντους στα πρώτα έξι λεπτά της τέταρτης περιόδου, αλλά δέχθηκε μόνο οκτώ, οπότε έμεινε στη διεκδίκηση του παιχνιδιού. Βρήκε σκορ με τρίποντο του Μωραΐτη με 2'56'' για τη λήξη, όταν και προσπέρασε με σκορ 69-68, ενώ με τους Ολλανδούς να προηγούνται 71-70, ο γκαρντ του Άρη χτύπησε για τελευταία φορά, με ένα φανταστικό λέι απ στα 29,5'' για τη λήξη, που έφεραν την Εθνική ξανά μπροστά. 



Η Εθνική έπαιξε φανταστική άμυνα, με τον Μωραΐτη να κλέβει την μπάλα και τον Χαραλαμπόπουλο να καρφώνει στον αιφνιδιασμό, ενώ έκανε φάουλ πάνω στον Φράνκε, με 1,3'' να απομένει. Ο τελευταίος έχασε επίτηδες τη δεύτερη βολή, αλλά ο Ζούγρης, που έκανε το ντεμπούτο του με τη "γαλανόλευκη" πήρε το ριμπάουντ και η ομάδα του Σπανούλη έφυγε με πολύτιμη νίκη από τη Χάγη. 



Τα δεκάλεπτα: 12-16, 39-32, 58-62, 72-74

Ολλανδία (Άρ. Σίβεκ): Ντίκστρα, Φράνκε 9 (4 ριμπάουντ, 5 λάθη), Κλουφ 5 (4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Κράαγκ 10 (5 ριμπάουντ), Ενζεκουέσι 7 (1), Σάφτεναρ 13 (4 ριμπάουντ), Βαν Μπρι 8 (2/8 τρίποντα), Βαν Όικ 3 (1), Βαν ντερ Βούρστ ντε Βρις 9 (1/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Βέρβερς 8 (2), Γουίλιαμς

Ελλάδα (Β. Σπανούλης): Χαραλαμπόπουλος 10 (2), Κουζέλογλου 4 (5 ριμπάουντ), Λούντζης 5 (1), Μαντζούκας, Παπαγιάννης 6 (4 ριμπάουντ, 4 λάθη), Αντετοκούνμπο (2 ριμπάουντ, 2 λάθη, 3 μπλοκ), Καλαϊτζάκης 9 (1), Μωραΐτης 14 (1/5 τρίποντα, 4 ριμπάοουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα), Ρογκαβόπουλος, Τολιόπουλος 26 (5/9 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 4/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη), Ζούγρης