Όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβλεπε τον Τόμας Γουόκαπ να γυρνάει το πόδι του στην αναμέτρηση κόντρα στο Περιστέρι για την Basket League, σίγουρα... χλόμιασε. Πάλι τα ίδια; Πάλι τραυματισμοί; Ε και; Ο Ολυμπιακός είναι μαθημένος για τα δύσκολα. Και με τον "Θωμά" εκτός, τον Γουίλιαμς-Γκος με μία προπόνηση, τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ με... μισή προπόνηση και τον Μιχάλη Λούντζη να βλέπει μια... τελευταία ευκαιρία για το step up του στην Ευρώπη, η αποστολή κόντρα στην έμπειρη περιφερειακή γραμμή της Βίρτους ήθελε... υπερβάσεις.

Αυτές οι υπερβάσεις έγιναν για τον Ολυμπιακό με τη γνωστή συνταγή του "όλοι για έναν και ένας για όλους". Με αυταπάρνηση των πάντων στην άμυνα και με τον καθένα να συμβάλλει και στην επίθεση. Τα σουτ και οι προσωπικές φάσεις του Κάνααν, η ηρεμία του Γουίλιαμς-Γκος, η... άλλη διάσταση που έδινε ο ΜακΚίσικ. Σε συνδυασμό με την σπουδαία εμφάνιση του Παπανικολάου και την καθολική υπεροχή των ψηλών, οι «ερυθρόλευκοι» έκαμψαν και το εμπόδιο της Βίρτους συνεχίζοντας το αήττητο σερί τους στη Euroleague και περιμένοντας τον Παναθηναϊκό AKTOR για το ντέρμπι της χρονιάς.

Όσο είναι υγιής, ο Γουίλιαμς-Γκος δικαιώνει τον Μπαρτζώκα

Πολλοί ίσως στράβωσαν με την επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα να αποκτήσει τον Γουίλιαμς-Γκος ως αντικαταστάτη του Κώστα Σλούκα στην ερυθρόλευκη περιφέρεια. Ποιος όμως, αλήθεια, ξέρει καλύτερα από τον δις κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης; 

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος ήταν εκ των καταλυτικότερων παικτών του Ολυμπιακού στο διάστημα της ανατροπής. Όχι ότι υστέρησε κάποιος από τους υπόλοιπους ασφαλώς, αλλά ο τέως πρωταθλητής Ευρώπης με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε στο σύνολο του Μπαρτζώκα την ηρεμία που χρειαζόταν. Τον κουμανταδόρο που θα κάλυπτε το κενό του Τόμας Γουόκαπ στην οργάνωση. Αυτό που, με λίγα λόγια, έλειπε από τον κακό Ολυμπιακό του πρώτου ημιχρόνου.

Σε συνδυασμό με την ένταση στην άμυνα και τα υψωμένα χέρια σε... όποιον χρειαζόταν να μαρκάρει στην άμυνα και κυρίως στον Ίφε Λούντμπεργκ, ο Γουίλιαμς-Γκος έκανε τη διαφορά και ήταν αυτός που κάλυψε στον μεγαλύτερο βαθμό το κενό του παίκτη που μέχρι χθες φαινόταν αναντικατάστατος.

Το μοναδικό πρόβλημα του Αμερικανού πρώην παίκτη της Ρεάλ είναι αυτό το "όσο είναι υγιής". Οι τραυματισμοί του τη φετινή σεζόν είναι αρκετοί και τον έχουν αφήσει για αρκετό διάστημα εκτός. Θα είναι πολύ σημαντικό για τους Πειραιώτες να μείνει υγιής μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ο απελευθερωμένος Κάνααν δεν είναι απλώς ένας καλός σουτέρ

Ο Αϊζάια Κάνααν ήταν και πάλι εκεί. Ήταν αυτός που στο πρώτο δεκάλεπτο των αμέτρητων λαθών και της κάκιστης δημιουργίας, κράτησε τον Ολυμπιακό στο -1 μέσω των προσωπικών του φάσεων. Είτε αυτές ήταν τρίποντα, είτε διεισδύσεις.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cznv7iom1oyp)

Ο Αμερικανός γκαρντ των ερυθρόλευκων δεν είναι πλέον ένας απλός σουτέρ. Διαβάζει άριστα την τοποθέτηση του αντιπάλου που τον μαρκάρει και έχει την ικανότητα να πάει είτε στο drive, είτε ασφαλώς να εκτελέσει από μακριά με κάθε τρόπο. Ο άριστος χειρισμός της μπάλας που διαθέτει αποτελεί πάντα μια ασφαλή επιλογή στην πίεση των αντίπαλων περιφερειακών.

Το σημαντικό για τη συνέχεια είναι ο "Ησαΐας" να συνεχίσει να παίζει απελευθερωμένος. Το χρειάζεται πάντα αυτό ένας σκόρερ. Και ο Μπαρτζώκας φέτος του δίνει ελευθερία. Πόσες και πόσες φορές δικά του σουτ εκτός playbook στον αιφνιδιασμό έχουν αλλάξει άρδην την εικόνα ενός παιχνιδιού. Το τρίποντο που βάζει για το 45-46 απέναντι στους Ιταλούς, έβαλε φωτιά στο ΣΕΦ και έκανε στη συνέχεια τους παίκτες του Μπάνκι να... χάνουν την μπάλα μέσα από τα χέρια τους, αποδεχόμενοι τη μοίρα τους.

Το επιθετικό step-up που δεν ήρθε ούτε τώρα από τον Λούντζη

Το κεφάλαιο Μιχάλης Λούντζης και Ολυμπιακός είναι κάτι ξεχωριστό. Ο Έλληνας γκαρντ είναι πάντα εκεί στην άμυνα (και με το παραπάνω), είναι ένας καταπληκτικός συμπαίκτης αλλά δυστυχώς σπάνια έχει εμφανιστεί επιθετικά. Έτσι συνέβη και κόντρα στην Βίρτους. Στην άμυνα έβαζε πάντα το κορμί του, καθαρίζοντας μάλιστα σχεδόν όλα τα ριμπάουντ στο ξεκίνημα, όμως και πάλι δεν έδωσε το κάτι παραπάνω στην αντίπερα όχθη. Και μετά το εξαιρετικό του παιχνίδι στο Περιστέρι, πολλοί να περίμεναν να άδραζε την ευκαιρία και στην Euroleague.

Στα δέκα λεπτά που αγωνίστηκε ναι μεν ήταν σταθερός αμυντικά, όμως τελείωσε με 0 ασίστ ενώ πήρε μόλις ένα σουτ, και αυτό σαν... αγγαρεία στο τρίτο δεκάλεπτο καθώς ο χρόνος πίεζε με το ρολόι στα 6 δευτερόλεπτα και όλους τους υπόλοιπους κλεισμένους (το σουτ κατέληξε airball και μετά ο Σενγκέλια έβαλε το... δεύτερο καλάθι της Βίρτους στο τρίτο δεκάλεπτο). Αυτή η επιθετική διστακτικότητα είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που πλέον τρίτο πλέι-μέικερ στον Ολυμπιακό είναι ο Μήτρου-Λονγκ.

Olympiacos-Virtus | Round 28 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague