Αναλύοντας κάποιος την αγορά της Euroleague στη θέση "4" το περασμένο καλοκαίρι, έβλεπε πως οι ποιοτικές επιλογές ήταν ελάχιστες. Αναμφίβολα πάντως μέσα σε αυτές, ήταν ο Φίλιπ Πετρούσεφ. Ο Σέρβος όμως ήθελε να δοκιμάσει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Σίκμα. Σε καμία από τις δύο πλευρές δε λειτούργησαν αυτές οι επιλογές και έτσι ο γάμος των ερυθρόλευκων με τον πρώην φόργουορντ-σέντερ του Ερυθρού Αστέρα έγινε πραγματικότητα στις 27 του περασμένου Νοέμβρη. 

Τρεις και κάτι μήνες αργότερα, ο Πετρούσεφ εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον σημαντικούς παίκτες του Ολυμπιακού, σχηματίζοντας ένα πληθωρικό δίδυμο στο "4" μαζί με τον Άλεκ Πίτερς. Οι δυο τους μάλιστα συνεργάστηκαν άψογα για το 74-67 που έριξε οριστικά και αμετάκλητα τη Βίρτους στο "καναβάτσο", στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι των Πειραιωτών. Το συγκεκριμένο δίδυμο προσφέρει περισσότερες επιλογές από ότι το Βεζένκοφ-Πίτερς την περασμένη σεζόν και για το συγκεκριμένο γεγονός υπάρχει λογική εξήγηση. Το σίγουρο είναι ότι ο Πετρούσεφ εξελίσσεται στη μεταγραφή της σεζόν στο "λιμάνι".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyljej0y8pcx)

Ο Πετρούσεφ δίνει στον Πίτερς, ότι δεν έδινε ο... Πίτερς στον Βεζένκοφ

Όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβλεπε τον Σάσα Βεζένκοφ να αποχωρεί για να κυνηγήσει το όνειρό του στο NBA το περασμένο καλοκαίρι, είχε στο μυαλό του να αλλάξει φιλοσοφία στο δίδυμο των power forward του, προσθέτοντας έναν... διαφορετικό παίκτη δίπλα στον βασικό του (Άλεκ Πίτερς). Την περασμένη σεζόν, αυτή η ομοιότητα στο παιχνίδι του Πίτερς με τον Βεζένκοφ έκανε τον Έλληνα προπονητή να μην βγάζει ποτέ τον Σάσα από την πεντάδα με αποκορύφωμα τον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Πλέον με την έλευση του Φίλιπ Πετρούσεφ, ο "κόουτς Μπι" είδε το όραμά του να παίρνει "σάρκα και οστά" έστω με καθυστέρηση σχεδόν τριών μηνών. Ο Λουκ Σίκμα δεν προσαρμόστηκε ποτέ (δεν ήταν δα και εύκολο), και έτσι ο Φίλιπ Πετρούσεφ είδε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το ιδανικό περιβάλλον για τον ίδιο ώστε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, και έπειτα αν οι συγκυρίες το επιτρέπουν, να ξαναδοκιμάσει στον "μαγικό κόσμο".

Με Πίτερς και Πετρούσεφ στο "4" ο Ολυμπιακός έχει ένα άκρως πληθωρικό δίδυμο. Ο Αμερικανός προσφέρει την εκτελεστική δεινότητα ειδικά από το τρίποντο αλλά και την διαρκή κίνηση χωρίς την μπάλα καλύπτοντας στον απόλυτο βαθμό τον περσινό MVP της Euroleague ενώ ο Σέρβος δίνει μέγεθος, παιχνίδι στο χαμηλό ποστ και... πολύ ριμπάουντ. Αμφότεροι βάζουν πλέον λίγο από... όλα στο παιχνίδι τους (ανεβασμένος στα ριμπάουντ ο Πίτερς, πιο δραστικός από το τρίποντο ο Πετρούσεφ) και κάνουν τους πάντες στο λιμάνι να χαμογελούν καθώς τα συμβόλαιά τους λήγουν το 2026!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyu2ilbq2cx5)

Ο Πετρούσεφ κολλάει με... όλους στην frontline του Ολυμπιακού

Ο ρόλος του είναι στην ουσία το "δεύτερο" τεσσάρι της ομάδας. Όμως στον Ολυμπιακό δεν υπάρχουν βασικοί και αναπληρωματικοί όπως έχει τονίσει πολλάκις ο Γιώργος Μπαρτζώκας, κάτι που ασφαλώς αποδεικνύεται στην πράξη. Ο Πετρούσεφ στα τελευταία παιχνίδια, μπαίνει στην τρίτη περίοδο να ξεκουράσει τον Πίτερς και μετά... σπάνια ξαναβγαίνει. Το είδαμε και στο Ηράκλειο όπου παρέα με τον Ράιτ καθάρισαν τον τελικό με τον Παναθηναϊκό, το είδαμε και κόντρα στη Βίρτους.

Ειδικά ο Πετρούσεφ, κολλάει με όλους στην ερυθρόλευκη frontline. Είτε παίζει με τον Ράιτ κάτι που συμβαίνει συχνά, είτε με τον Φαλ, είτε ακόμη και με τον Πίτερς, ανεβαίνοντας για λίγα λεπτά στο "5". Το μέγεθος του είναι κάτι που βρίσκεις σε ελάχιστα power forward, ειδικά στην Ευρώπη. Ρωτήστε και τον Σενγκέλια...

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz8fdr103b8x)

Τα ριμπάουντ και οι άμυνες του Πετρούσεφ στον Σενγκέλια καθάρισαν τη νίκη κόντρα στη Βίρτους

Στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης κόντρα στη Βίρτους Μπολόνια, ο Πετρούσεφ ήταν κάκιστος. Σκιά του εαυτού του. Δεν μπορούσε να σταματήσει κανέναν, ήταν σε δεύτερο χρόνο στα μαρκαρίσματα και δεν είχε καλά τελειώματα στην επίθεση. 

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως η εικόνα ήταν εμφανώς αλλαγμένη προς το (πολύ) καλύτερο. Μπήκε περίπου ένα τρίλεπτο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου για να δώσει ανάσες στον Πίτερς και δεν ξαναβγήκε ποτέ. Και πώς να γίνει διαφορετικά αφού έβγαζε τη μία άμυνα μετά την άλλη στον Σενγκέλια που είχε πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεων της Βίρτους στα χέρια του. Οι άμυνες δεν ήταν όμως το βασικότερο.

Ο Πετρούσεφ τελείωσε με 7 ριμπάουντ, το ένα πιο κρίσιμο από το άλλο. Λίγο έλειψε να πάρει επιθετικό ριμπάουντ από βολή κιόλας. Γενικώς έκανε ότι ήθελε στους "αιθέρες" παρέα με τον Μόουζες Ράιτ και στη συνέχεια τον Μουσταφά Φαλ. Σαν "κερασάκι στην τούρτα" ήρθε αυτή η αλτρουιστική ασίστ στον Πίτερς για το 74-67 το οποίο έγειρε την πλάστιγγα για τα καλά υπέρ των ερυθρόλευκων.

Εφόσον απελευθερωθεί κι άλλο επιθετικά ξεδιπλώνοντας το αστείρευτο ταλέντο του, βάζοντας ακόμη περισσότερο στο ρεπερτόριό του το περιφερειακό σουτ το οποίο θα είναι απαραίτητο στη συνέχεια της σεζόν, πόσο μάλλον όταν επιστρέψει και ο Μιλουτίνοφ, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη καλύτερα για τον Ολυμπιακό. 

Olympiacos-Virtus | Round 28 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague