Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που έγινε στη Γλασκόβη με επίδοση στα 8,22μ., κάτι που αναδεικνύει δύο διαφορετικές καταστάσεις: πρώτον, ότι ο Γρεβενιώτης έχει εμφυσήσει το φόβο στους αντιπάλους του και, δεύτερον, πως η επίδοση που κρίθηκε το μετάλλιο κυμάνθηκε τόσο χαμηλά, που είναι… up for grabs. Δηλαδή, μπορεί οποιοσδήποτε να το πάρει.

ΑΠΙΘΑΝΟΣ Μίλτος Τεντόγλου, πήρε ξανά το ΧΡΥΣΟ και είπε «ήταν χάλια ο αγώνας»


Έτσι, από τη στιγμή που στον Τεντόγλου αρέσουν τα θρίλερ, ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι σημαντικός. Εξάλλου, δεν είναι λίγες -και αυτό είναι τόσο μεγάλο κατόρθωμα όσο και η κυριαρχία σε έναν αγώνα- οι φορές που έχει περάσει από πυρ και σίδηρο προκειμένου να επικρατήσει.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο εξαφανισμένος Ετσεβαρία

Ο Τεντόγλου έκανε αυτό που... κορόιδευε στο Τόκιο, κατακτώντας στη Γλασκόβη ένα χρυσό με μια επίδοση “που δεν επιτρέπεται να κατακτάς το χρυσό μετάλλιο, δεν το θέλω”, όπως δήλωσε μετά το άλμα του στα 8,41μ., το οποίο πήρε την μπουκιά από το στόμα των δύο Κουβανών, δηλαδή του Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία, που μέχρι τότε σφιχταγκάλιαζε το πρώτο σκαλί του βάθρου και του Μαϊκέλ Μάσο, ποιυ ήταν δεύτερος με 8,21μ. και έπρεπε να αρκεστεί στο χάλκινο μετάλλιο.

Όλο το ΕΠΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ του Μίλτου Τεντόγλου για το 8.41 που κ α ύ λ ω σ ε  όλη την Ελλάδα


Φυσικά, δεν τον χαλάει η επικράτηση στη Γλασκόβη, αφού υπάρχει και η παράμετρος της συλλογής χρυσών μεταλλίων, που πια ανάγονται σε διψήφιο αριθμό για τον Έλληνα άλτη.

«Και τα παπούτσια μέσα»: Ο Μίλτος Τεντόγλου πηδάει 8.41 μετά τις αλητείες της IAAF | Abaluben


Ειρήσθω εν παρόδω, ο Ετσεβαρία έχει να πηδήξει σε επίσημο αγώνα από τότε, μάλιστα η πληροφόρηση τον έφερνε να εξαφανίζεται από την Κούβα και να ασχολείται με την... κιθάρα, ωστόσο η τελευταία ενημέρωση τον θέλει στην Πορτογαλία, να προπονείται για λογαριασμό της χώρας της Ιβηρικής. Αν και θα ήταν σοκαριστικό να τον βρει ο Τεντόγλου μπροστά του από εδώ και πέρα, το ίδιο το φιζίκ του Κουβανού με το κορμί που έχει βγει από το τέξτμπουκ του μήκους, ουδέν αποκλείει.

Ο Μάσο, από τη μεριά του, δεν βρίσκεται στις φετινές λίστες, αλλά τουλάχιστον δεν είναι εξαφανισμένος, καθώς αγώνες έκανε τόσο το 2022 όσο και το 2023, ενώ πήδηξε με συνέπεια αρκετά μακριά, στα 8,35μ. και στα 8,36μ. και είναι βέβαιο πως θα δώσει το “παρών” στο Παρίσι.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Τεντόγλου την τρίτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο

Πήρε, λοιπόν, ο Τεντόγλου το πρώτο χρυσό μετάλλιο της χρονιάς, αλλά δεν έχει την κορυφαία επίδοση της χρονιάς, όπως δεν την είχε και πέρυσι, σε αντίθεση με το 2021 και το 2022. Αυτή ανήκει στον Τζαμαϊκανό Γουέιν Πίνοκ, ο οποίος είναι μόλις 23 και φέτος έχει κάνει 8,34μ. στην Αλμπουκέρκη, ενώ πέρυσι, στον προκριματικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, πήδηξε 8,54μ. στον προκριματικό, πριν, τέλος πάντων, γευτεί την πικρίλα της... τεντόγλειας απώλειας στο τελευταίο άλμα του τελικού, και τα 8,52μ.

ΑΠΙΘΑΝΟ τελευταίο άλμα του Μίλτου Τεντόγλου και χρυσό μετάλλιο στο μήκος!


Ακριβώς την ίδια επίδοση έκανε ο Ματία Φουρλάνι, ο Ιταλός που ξεπήδησε από το... πουθενά, με τα 8,34μ. στην Ανκόνα, στις 17 Φεβρουαρίου του 2024. Ο 19χρονος Ιταλός είναι περιπτωσάρα, αφού στο Ευρωπαϊκό κάτω των 18 που έγινε στην Ιερουσαλήμ το 2022, πήρε το χρυσό στο μήκος και το ύψος.

Ο Γρεβενιώτης έρχεται τρίτος και όχι με τα 8,22μ. του τελικού, αλλά με τα 8,26 που πήδηξε μία μέρα μετά, στο Πανελλήνιο κλειστού του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Μίλτος Τεντόγλου Megamix - Ο πιο ΧΑΛΑΡΟΣ αθλητής στίβου έβερ |  Luben TV


Οι Αμερικανοί που... κρύβουν

Φυσικά, ο Κινέζος Γουάνγκ Ζιανάν δεν μπορεί να μείνει στην απ’ έξω, μια και είναι ο άλτης που έχει κοστίσει στον Τεντόγλου τη μόνη ήττα του, στο Παγκόσμιο του Γιουτζίν το καλοκαίρι του 2022. Ο Ζιανάν έχει τα χαλεπά 7,74μ. φέτος,, στο Παγκόσμιο της Γλασκόβης, αλλά πέρυσι έκανε 8,34μ. Προφανώς κάθε αθλητής έχει το δικό του πλάνο και όλοι θέλουν να είναι πανέτοιμοι μετά τις 3 Αυγούστου, όταν, δηλαδή, αρχίσει ο στίβος στο Παρίσι.

Περίπτωση που θα απασχολήσει αναμένεται να είναι και ο 19χρονος Χενγκ Σου, που στις 2 Μαρτίου έκανε άλμα στα 8,11μ.

“Χάλκινος” στη Γλασκόβη ήταν ο Τζαμαϊκανός Κάρεϊ ΜακΛίοντ, ο οποίος είναι και σπρίντερ και τριπλουνίστας, αλλά φαίνεται ότι θα παραμείνει στο μήκος. Ο ΜακΛίοντ έκανε πέρυσι 8,40μ., με τα φετινά 8,21μ. να αποτελούν την καλύτερη επίδοσή του για τη σεζόν.

Το ερωτηματικό, όμως, έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο κορυφαίοι Αμερικανοί άλτες, ο 20χρονος Τζόνι Μπράκινς , ο οποίος στο κολέγιο του Κωνσταντίνου Γενηδουνιά, το USC, κάνει τα... πάντα (60μ., 60μ. εμπόδια, 110μ. εμπόδια, 200μ., τριπλούν, μήκος) και ο 22χρονος Μάλκολμ Κλέμονς, που είναι σχεδόν ίδια περίπτωση, για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν συμμετείχαν στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου, πιθανότατα λόγω υποχρεώσεων στα κολέγιά τους.

Αυτός που ακολουθεί είναι ο 22χρονος Τζερεμάια Ντέιβις, που επίσης δεν πήγε στη Γλασκόβη και έχει κάνει φέτος 8,20μ.

Οι Αμερικανοί έχουν νέο προπονητή για τα άλματα, τον Νικ Πίτερσεν, και τα δύο παιδιά έχουν κάνει σπουδαίες επιδόσεις φέτος, 8,23μ. ο Μπράκινς και 8,22μ. ο Κλέμονς, αν υπολογιστούν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Οι θέσεις είναι τρεις για το μήκος, οπότε οι Τζάριον Λόσον και Γουίλιαμ Γουίλιαμς, που ήταν πέμπτος και έβδομος αντιστοίχως στο Παγκόσμιο, θα έχουν υψηλό ανταγωνισμό στα τράιαλς που είναι προγραμματισμένα για τις 21 Ιουνίου.

Στην πορεία πρόκειται να προκύψουν κι άλλοι αθλητές, οπότε ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Και μπορεί να γίνεται κατανοητό, στην περίπτωση του Τεντόγλου, ότι η αυτοπεποίθηση με την οποία περιφέρεται είναι τέτοια που οι θαυμαστές του πιστεύουν ανεμπόδιστα στις νίκες του, όμως στο ρεαλιστικό κόσμο υπάρχει... μια ντουζίνα αθλητές που μπορούν να τον υπερκεράσουν.

Το κάλλιστο, βέβαια, με τον Γρεβενιώτη, είναι πως αφήνει να αιωρείται η αίσθηση ότι δεν δίνει μεγάλη βάση στον... ρεαλιστικό κόσμο.