Ακριβέστερος τρόπος για να περιγραφεί το αγώνισμα της πάλης από τη μεταφορική έννοια της λέξης, δεν υπάρχει. Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης περιφέρεται στην παλαίστρα «από τα έξι μου, ο πατέρας μου με έβαλε», όπως είπε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»: «Δεν ξέρω, κιόλας, αν ο θείος μου, δεύτερος ξάδελφος του πατέρα μου, έβαλε το χέρι του».

Θείος του 22χρονου Γιώργου, που είναι ξέγνοιαστος καθώς, αυτήν τη στιγμή, είναι ένας από τους πέντε παλαιστές της κατηγορίας του που έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου), είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Θέμης Ιακωβίδης, ο οποίος ανέλαβε τον πιτσιρικά όταν ήταν… νήπιο «και ακόμη μαζί του είμαι». Ο Ιακωβίδης και ο Κουγιουμτσίδης φυσικά πόρρω απέχουν να θεωρούνται ένα εργασιακό δίδυμο, γι’ αυτό και προξενεί συναισθηματική ευφορία να τους φαντάζεσαι να πανηγυρίζουν μαζί την πρόκριση στους Ολυμπιακούς, όταν πήρε την πέμπτη θέση στην κατηγορία των 74 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

To βίντεο με την ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ : O Κουγιουμτσίδης από το 0-10 το γυρίζει σε 12-10 ! | ufight.gr


Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Το θαύμα της θέλησης στο Βελιγράδι

Ήταν ένας εκπληκτικός αγώνας, που ανέδειξε το ποιόν του ανδρός και την οξύνοια του προπονητή του. Ο Κουγιουμτζίδης ανέτρεψε το 8-0 με το οποίο προηγούνταν ο Αζέρος Μπαϊράμοφ, ισοφάρισε στο τελευταίο δέκατο του δευτερολέπτου αλλά θα αποκλειόταν αν ο Ιακωβίδης δεν έκανε ένσταση για διαρκή τραβήγματα στο μαγιό του Θεσσαλονικιού παλαιστή. Έγινε δεκτή, ήταν η τρίτη παρατήρηση για τον Μπαϊράμοφ και ο Κουγιουμτζίδης βρέθηκε από το… μεταπολεμικό Βελιγράδι στο μπαρόκ Παρίσι μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Ασφαλώς, όμως, κατά τη διάρκεια του αγώνα έπρεπε να διαχειριστεί τα δικά του συναισθήματα, ακόμα και εκείνο της αποθάρρυνσης. «Γενικά μέσα στο ματς δεν σκέφτεσαι πράγματα, εκτός από τον αγώνα δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο. Βασικά βρέθηκα πίσω στο σκορ 8-0, πήγα στη γωνία, σκέφτηκα το παιχνίδι μου, ψυχολογικά ξεπέρασα τα νεύρα, ακόμα κι αν είχα ξαναβρήκα τον εαυτό μου», είπε αρχικά και συνέχισε: «Είναι μία υπέρβαση να νικήσεις έναν τέτοιο αγώνα, αλλά έχω αποφασίσει ότι θα παλεύω μέχρι το τέλος. Ακόμα και 8-0 ή 9-0 να είμαι πίσω, θα παλεύω ως το τέλος».

Αυτό είναι το πνεύμα, και το σώμα πρέπει να ακολουθεί στην εκάστοτε συνθήκη, η οποία δεν είναι πάντα ευχάριστη. Όμως ο στόχος παραμένει πάντα ίδιος και δεν διαφοροποιείται επειδή τώρα ο Κουγιουμτσίδης βρίσκεται στις παρυφές της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, δηλαδή των Ολυμπιακών Αγώνων: «Δεν πάω μόνο για συμμετοχή, ο στόχος μου είναι πάντα ένας,  σε όποιον αγώνα και να πάω είναι το χρυσό».

Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης βάζει κάτω τον Τούρκο και περνά στον τελικό Ευρώπης! | ufight.gr


Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Η περιπέτεια του Ευρωπαϊκού

Ο Κουγιουμτσίδης, βεβαίως, δεν είναι χθεσινός ούτε βρέθηκε στην ευχάριστη θέση της πρόκρισης, τη στιγμή που οι περισσότεροι παλαιστές θα παλεύουν για τα υπόλοιπα έξι ολυμπιακά εισιτήρια στα προολυμπιακά τουρνουά που θα γίνουν σε όλες τις ηπείρους, εν είδει πυροτεχνήματος. Όταν το 2022 κατέκτησε στη Βουδαπέστη, στα 79 κιλά, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η ελληνική πάλη επέστρεψε σε βάθρο ύστερα από 14 χρόνια, συγκεκριμένα το 2008. Ένα χρόνο αργότερα, με τον Νταουρέν Κουρουγκλίεφ να παίρνει το χρυσό στα 86 κιλά, ο Κιουμουρτσίδης πήρε το ασημένιο στα 79. Φέτος, στο Βουκουρέστι, που πάλι θριάμβευσε ο Κουρουγκλίεφ και η Μαρία Πρεβολαράκη έκανε ακόμα μία υπέρβαση στα 53 κιλά με το χάλκινο μετάλλιο, δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, χάνοντας στον αγώνα που θα του το έδινε, αλλά το… μερτικό του στη χαρά της ελληνικής πάλης το έχει ήδη δώσει και πλέον το δέλεαρ είναι οι Ολυμπιακοί.

«Στο Βουκουρέστι πήγα προπονημένος και ήθελα το χάλκινο, αλλά δεν τα κατάφερα. Ήταν προγραμματισμένο από την αρχή να πάμε στο Ευρωπαϊκό και τουλάχιστον δεν επέστρεψα με τραυματισμό», λέει με ειλικρίνεια ο Κιουμουρτσίδης, ο οποίος περιγράφει την προετοιμασία του ως τώρα: «Σωματικά είμαι σε καλή κατάσταση, αν και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αρρώστησα δύο φορές με ίωση. Δεν είχα τραυματισμούς, δεν κατάφερα αυτό που ήθελα στο Ευρωπαϊκό. Φυσικά, μετάλλια σε Ευρωπαϊκό έχω πάρει, οπότε δεν θα αντάλλασσα τον αγώνα με τον Αζέρο με κάποιο χρυσό. Όμως μαζεύω εμπειρία και βλέπω τα λάθη μου. Το μετάλλιο θα ήταν μια παραπάνω χαρά Ο στόχος μας, πλέον, είναι να έχω κάποιους αγώνες μέχρι τους Ολυμπιακούς». Μία προγραμματισμένη διοργάνωση είναι το Ευρωπαϊκό κάτω των 23, που θα γίνει από τις 20 έως τις 26 Μαΐου στο Μπακού, ενώ θα κάνει και ακόμα ένα τουρνουά πριν τη συγκεκριμένη διοργάνωση: «Όσο περισσότερους αγώνες έχω, τόσο καλύτερα».

Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»