Όταν ο Μικέλ Αρτέτα μετά τη δεύτερη αγωνιστική της φετινής Premier League έβγαζε τον Άαρον Ράμσντεϊλ από την βασική ενδεκάδα της Άρσεναλ για να βάλει τον συμπατριώτη του Νταβίντ Ράγια τον οποίο είχε αποκτήσει ως δανεικό από την Μπρέντφορντ, πολλοί (αν όχι όλοι) απόρησαν με την επιλογή του. Έξι μήνες αργότερα, ήρθε το επιστέγασμα αυτής της εμπιστοσύνης με τη συγκλονιστική εμφάνιση του Ισπανού τερματοφύλακα που χάρισε στους "Κανονιέρηδες" την πρώτη τους πρόκριση σε προημιτελική φάση του UEFA Champions League μετά το 2010!

Ο Ράγια όμως δεν είναι μόνο οι αποκρούσεις στα πέναλτι. Είναι πολλά παραπάνω. Αυτά τα στοιχεία είχε δει ο Αρτέτα με τον Ινιάκι Κάνια (προπονητής τερματοφυλάκων της Άρσεναλ) και τους υπόλοιπους συνεργάτες του και πλέον βγαίνουν απόλυτα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι "Κανονιέρηδες" άλλωστε έχουν την κορυφαία άμυνα του πρωταθλήματος με 11 συνολικά ανέπαφες εστίες εκ των οποίων οι 9 από τον Ράγια (πρώτος στη σχετική λίστα).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czs59lygvxbl)

Ο Ράγια "κολλάει" καλύτερα με το φετινό οικοδόμημα της Άρσεναλ λόγω... Ράις!

Ο Μικέλ Αρτέτα ήξερε πως στο πρόσωπο του Άαρον Ράμσντεϊλ είχε έναν εκ των ικανότερων "shot stopper" όχι απλώς της Premier League, αλλά του κόσμου όλου. Πόσες και πόσες φορές ο "Ράμπο" είχε σώσει την ομάδα του με σωτήριες επεμβάσεις την περσινή σεζόν. Την περσινή σεζόν, όμως, η Άρσεναλ δεν κατέκτησε τίποτα. Και ο Αρτέτα είχε σκοπό να αλλάξει πράγματα.

Ο Ράμσντεϊλ "πλήρωσε" την αλλαγή πλάνου που είχε στο κεφάλι του ο Αρτέτα. Ήθελε έναν τερματοφύλακα με σπάνια ικανότητα με την μπάλα στα πόδια. Όχι ότι ο Άγγλος δεν έχει καλά πόδια, αλλά οι επιλογές του ήταν ένα κλικ πιο αργές.

Ο Ράγια είναι ένας τερματοφύλακας ο οποίος διαβάζει και προβλέπει πολύ περισσότερο το παιχνίδι. Και αυτό ήθελε από τον τερματοφύλακά του ο Αρτέτα. Έχοντας θωρακίσει την αμυντική λειτουργία του με την προσθήκη του Ντέκλαν Ράις μπροστά από το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο των Γκάμπριελ και Σαλίμπα, ήθελε τόσο έναν έξτρα πόλο δημιουργίας από την άμυνα, όσο και έναν γκολκίπερ που θα μπορούσε να παίξει έξω από την εστία του καθαρίζοντας κάθετες μπαλιές αλλά και σέντρες από τα πλάγια.

Η σύγκριση Ράγια 2024 - Ράμσντεϊλ 2023 βάσει αριθμών

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Άρσεναλ έχασε εν τέλει χωρίς καν να παλέψει το πρωτάθλημα από την Μάντσεστερ Σίτι ήταν και η συχνότητα με την οποία δεχόταν γκολ. Προφανώς και ο τραυματισμός του Σαλίμπα έχει τεράστιο αντίκτυπο ειδικά από τη στιγμή που τη θέση του πήρε ο Χόλντινγκ.

Ο Ράμσντεϊλ την σεζόν 2022-2023 δεχόταν 1,13 γκολ ανά παιχνίδι. Φέτος ο Ράγια μέχρι στιγμής δέχεται 0,86 στην Premier League.

Το ποσοστό αποκρούσεων σουτ που κατέληγαν στην εστία ήταν στο 68% επιτυχίας για τον Ράμσντεϊλ έναντι του 61% που έχει αντίστοιχα φέτος ο Ράγια, κάτι που φανερώνει πως κάτω από το τέρμα υπερτερεί ο Άγγλος.

Όμως εκεί που υπερέχει ο Ράγια είναι τόσο στη συμμετοχή στο "build up" όπου πραγματοποιεί 19,7 πάσες ανά αγώνα εν αντιθέσει με τις 15,6 που έκανε αντίστοιχα ο Ράμσντεϊλ, όσο κυρίως και με τις φάσεις που "καθάριζαν" έξω από την περιοχή με τον Ισπανό να διαβάζει 0,59 κάθετες και τον Ράμσντεϊλ 0,39.

Ακόμη, ο Ράγια φέτος μπλοκάρει το 93% των σεντρών που βγαίνει να μαζέψει, έχει 100% ποσοστό μεταβιβάσεων με το χέρι (οι περισσότερες εκ των οποίων βγάζουν και αντεπίθεση) ενώ παράλληλα δεν έχει χάσει καμία μονομαχία στο έδαφος (100% ποσοστό επιτυχίας). Τέλος, πέντε από τις συνολικές πάσες του έχουν οδηγήσει σε ασίστ συμπαίκτη του.

Η τεράστια προσωπικότητα του Ράμσντεϊλ και η αγάπη για την Άρσεναλ

Ο Άαρον Ράμσντεϊλ έχει κάθε δίκιο να αισθάνεται αδικημένος. Δεν είχε κάποια ευθύνη για το γεγονός ότι βγήκε από την ενδεκάδα. Απλά ο προπονητής του είχε διαφορετικό όραμα. Παρ' όλα αυτά ο Άγγλος δεν ξενέρωσε και βοήθησε τα μέγιστα την Άρσεναλ όποτε χρειάστηκε. Προφανώς το πρόσφατο παιχνίδι πρωταθλήματος απέναντι στην Μπρέντφορντ ανήκει σε αυτά.

Σε αυτό το παιχνίδι ο "Ράμπο" έδειξε ακριβώς τους λόγους που οδήγησαν τον Αρτέτα να αλλάξει τερματοφύλακα. Η γκέλα του με την μπάλα στα πόδια που έβαλε από το πουθενά την Μπρέντφορντ στο ματς συνοδεύτηκε από δύο απίθανες αποκρούσεις που κράτησαν την Άρσεναλ στο ματς και έδωσαν τη δυνατότητα στον Χάβερτς να βάλει το γκολ της νίκης. 

Το σημαντικότερο όμως που παρατηρεί κάποιος στον Ράμσντεϊλ είναι η ζέση με την οποία πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του. Όλοι τον αγαπούν άλλωστε. Μια ματιά να ρίξει κάποιος στο τελευταίο του ποστ στο Instagram θα καταλάβει, κι ας μην βλέπει καθημερινά Άρσεναλ. 

Τέλος, βλέποντας τους πανηγυρισμούς μετά το νικητήριο πέναλτι που απέκρουσε ο Ράγια, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο πρώτος αναπληρωματικός που έφτασε στα πανηγύρια ήταν ο ξανθομάλλης γκολκίπερ. Μέχρι και στην ανάπαυλα τόσο των 90' όσο και των 105' ήταν από τους πρώτους που πήγαινε να εμψυχώσει τους πάντες. Δείγμα της αγάπης του για τους συμπαίκτες του και την ομάδα του. Κι ας ξέρει ότι μετράει ακόμη λίγους μήνες παρουσίας καθώς το ταλέντο του δεν είναι για δεύτερος τερματοφύλακας.