Ο ΠΑΟΚ καλείται να κάνει άλλη μια υπέρβαση στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Αυτή τη φορά κόντρα στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ την οποία και θα φιλοξενήσει στην "καυτή" Τούμπα στη ρεβάνς της ήττας (2-0) που είχε υποστεί στο πρώτο ματς στην Κροατία, με τον "δικέφαλο του βορρά" να φιλοδοξεί να βρεθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία του στα προημιτελικά του Europa Conference League. Μπορεί το γεγονός ότι θα τα... παίξει όλα για την πρόκριση στο "σπίτι" του να φαίνεται ιδανικό, η ιστορία όμως λέει άλλα και θέλει τους "ασπρόμαυρους" να έχουν πάρει τις περισσότερες ευρωπαϊκές προκρίσεις τους μακριά από την Τούμπα.

Σε πολλές περιπτώσεις στην παρουσία του στην Ευρώπη, ο ΠΑΟΚ έχει φτάσει σε σπουδαίες ανατροπές, με επικές όλων αυτές κόντρα σε Άρσεναλ και Τότεναμ. Άλλες φορές που είχε καταφέρει να πάρει αποτέλεσμα εκτός έδρας, "λύγισε" στην Τούμπα και έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει πρόκριση στο "σπίτι" του το οποίο κάθε φορά δονείται από χιλιάδες φιλάθλους που δίνουν βροντερό παρών στα ευρωπαϊκά ραντεβού της αγαπημένης τους ομάδας. Εκτός έδρας μετρά περισσότερες χαρές από λύπες σε αντίθεση με την Τούμπα που μετρά περισσότερες απογοητεύσεις και θέλει να "ξορκίσει" την κατάρα που τον θέλει να τα... θαλασσώνει εντός έδρας.


Όταν ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο και έκανε την Ευρώπη να... παραμιλάει!

Ο ΠΑΟΚ αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν να "καμαρώνουν" για μια σπουδαία στιγμή στην Ευρώπη. Στο μακρινό 1997-98, ο "δικέφαλος του βορρά" μετά την πρόκριση του επί της Σπάρτας Τράβνα, βρήκαν στον δρόμο τους στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑτην ισχυρή Άρσεναλ. Μετά το αρχικό... σοκ, οι Θεσσαλονικείς πήγαν να καταθέσουν την ψυχή τους και τα κατάφεραν. Με επικό τρόπο και Έλληνα "ήρωα".

1997-98 ΑΡΣΕΝΑΛ-ΠΑΟΚ 1-1


Οι "ασπρόμαυροι" κατάφεραν να "λυγίσουν" με 1-0 τους "κανονιέρηδες" στην Τούμπα και πήγαν στο Λονδίνο σε μια... καυτή ρεβάνς. Η Άρσεναλ πίεσε ασφυκτικά, κατάφερε να προηγηθεί με 1-0 και να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα όμως αυτός που... χαμογέλασε στο τέλος ήταν ο ΠΑΟΚ. Ήρωας ο Ζήσης Βρύζας που στο 87ο λεπτό σαν από... μηχανής Θεός έγραψε το 1-1 και έστειλε την ομάδα του στην επόμενη φάση (δεύτερο γύρο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), μια πρόκριση που ακόμα μνημονεύεται ως έπος.


Η επική πρόκριση του ΠΑΟΚ με τριάρα επί της ισχυρής Ουντινέζε

Μια ακόμα σπουδαία πρόκριση για την οποία έχει να υπερηφανεύεται ο ΠΑΟΚ είναι αυτή κόντρα στην Ουντινέζε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 2000/2001. Οι Ιταλοί που ήταν τότε και πρωτοπόροι του ιταλικού πρωταθλήματος είχαν νικήσει με 1-0 στο πρώτο ματς στην Ιταλία και πήγαν στην Θεσσαλονίκη με... αέρα νικητών. Δεν λογάριασαν όμως στην "δίψα" των παικτών του Ντούσαν Μπάγεβιτς που κατάφεραν να στείλουν την ιταλική ομάδα... σπίτι της με εμφατικό τρόπο.

PAOK-Udineze 3-0_2000 Uefa Cup by alexakossss


Ο ΠΑΟΚ στη μεγάλη ρεβάνς στη Θεσσαλονίκη κατάφερε με προσήλωση στην άμυνα να μην δεχτεί γκολ και να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα με τον Καμπς που έκανε το 1-0 στο 73ο λεπτό. Ο ίδιος παίκτης αποδείχθηκε μεγάλος πρωταγωνιστής αφού σκόραρε ξανά στο 103' της παράτασης ενώ ο Φρούσο έβαλε το... κερασάκι στην τούρτα για το τελικό 3-0 και την "χρυσή" πρόκριση. 

Η σπουδαία ευρωπαϊκή πρόκριση του ΠΑΟΚ μέσα στην Τουρκία επί της Φενέρμπαχτσε

Στις 26 Αυγούστου του 2010 ο ΠΑΟΚ του Παύλου Δερμιτζάκη έγραψε μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην ευρωπαϊκή του ιστορία. Οι "ασπρόμαυροι" είχαν αποκλειστεί στον γ' προκριματικό γύρο από τον Άγιαξ στο Champions League και στη συνέχεια θα τα έδιναν... όλα για τα playoffs του Europa League, κόντρα στην πολύ ισχυρή τότε Φενέρμπαχτσε. Στο πρώτο ματς, η ελληνική ομάδα είχε επιβληθεί με 1-0 στην Θεσσαλονίκη χάρη στο γκολ του Βιεϊρίνια και πήγαινε στην Πόλη για μια "καυτή" ρεβάνς. Εκεί, το "χρυσό" γκολ του Μουσλίμοβιτς στην παράταση και συγκεκριμένα στο 102' έδωσε επική και παλληκαρίσια πρόκριση στους ομίλους.

Fenerbahce-PAOK 1-1 Muslimovic (OLES OI FASEIS)


Η δραματική πρόκριση του ΠΑΟΚ στο Βέλγιο επί της Μαλίν

Ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει μια από τις πιο δραματικές προκρίσεις ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1991/92. Αντίπαλος του η Μαλίν με την οποία είχε αναδειχθεί ισόπαλος 1-1 στην Τούμπα. Στον επαναληπτικό, ο Γκάμπρι με εξαιρετική εμφάνιση είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του κόντρα στους καταιγιστικούς Βέλγους οι οποίοι "βολεύονταν" και με την "λευκή" ισοπαλία προκειμένου να πάρουν την πρόκριση στον β' γύρο.

1991-92 ΜΑΛΙΝ-ΠΑΟΚ 0-1


Ο Μπορμπόκης ήταν αυτός που έβαλε τον δικό του επίλογο στον αγώνα και στην πρόκριση που "βάφτηκε' με ελληνικόχ ρώμα αφού σόκαρε την Μαλίν στο 86ο λεπτό και έδωσε τεράστια πρόκριση στον "δικέφαλο του βορρά", σε μια απ΄τις σποδυαιότερες ευρωπαϊκές βραδιές της ιστορίας του.


Το... έπος του αιώνα του ΠΑΟΚ στο Λονδίνο κόντρα στην Άρσεναλ και η επική πρόκριση στους "32" του Europa League

Μόνο έπος μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς αυτό που έκανε ο ΠΑΟΚ το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου του 2011. Ο "δικέφαλος του βορρά" έκανε την Ευρώπη να... παραμιλά και να υποκλίνεται στο μεγαλείο του. Τι κι αν έπαιζε με παίκτη λιγότερο, τι κι αν είχε απέναντι του τη Τότεναμ, οι "ασπρόμαυροι" νίκησαν με 2-1 τα "σπιρούνια" στο Λονδικό και πανηγύρισαν τεράστια πρόκριση στους '32" του Europa League, κάτι που είχαν πετύχει δια δεύτερη σερί σεζόν.

Tottenham Hotspurs-PAOK 1-2 Invasion To London


Ο ΠΑΟΚ ήταν απόλυτα κυρίαρχος και ήταν μπροστά στο σκορ ήδη με 2-0 στα πρώτα 15 λεπτά ωστόσο η Τότεναμ μείωσε πριν το ημίχρονο σε 2-1 και σαν να μην έφτανε αυτό, οι Θεσσαλονικείς έμειναν με παίκτη λιγότερο από το 37ο λεπτό λόγω αποβολής του Σταφυλίδη. Παρ' όλα αυτά, η ελληνική ομάδα κατέθεσε τη ψυχή της στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να πετύχει μια από τις πιο "θριαμβευτικές" στιγμές της στην ευρωπαϊκή ιστορία της.


Έπαιρνε αποτέλεσμα στο Άμστερνταμ, έχανε την πρόκριση στην Τούμπα κόντρα στον Άγιαξ ο ΠΑΟΚ

Κακός... δαίμονας έχει αποδειχθεί διαχρονιά ο Άγιαξ για τον ΠΑΟΚ, με την προϊστορία να... πληγώνει. Αν και ο "δικέφαλος του βορρά" είχε καταφέρει να πάρει τις σεζόν 2010/11 και 2016/17 αποτέλεσμα μέσα στο Άμστερνταμ και συγκεκριμένα ισοπαλία με 1-1, τα... θαλάσσωνε στην Τούμπα. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2010/11 μετά το εκτός έδρας 1-1, οι Θεσσαλονικείς αναδείχθηκαν ισόπαλοι 3-3 στην Τούμπα στη ρεβάνς με αποτέλεσμα οι Ολλανδοί να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

PAOK-Ajax 3-3 Vieirinha Salpingidis Ivic


Η σεζόν 2016/17 είχε το ίδιο άδοξο τέλος αφού παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ είχε πάρει ισοπαλία 1-1 στην Ολλανδία η ρεβάνς του με τον Άγιαξ στην Τούμπα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League δεν στέφθηκε με επιτυχία και ήταν εξίσου "πικρή". Αν και ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε νωρίς με τον Αθανασιάδη και ήταν ανώτερος από τον αντίπαλο του, στη συνέχεια έπεσε η απόδοση του και ο Άγιαξ έκανε την ολική ανατροπήμε 2-1 και έφυγε ξανά από την Τούμπα με την πρόκριση.

4/8/2016 Highlights Paok vs Ajax 1-2, third qualifying round champion league


Η Μπενφίκα που "τιμώρησε" τον ΠΑΟΚ στο... σπίτι του

Μια ακόμα ομάδα με την οποία αν και κατάφερε να φύγει με αποτέλεσμα από την έδρα της, στη συνέχεια τα έκανε... μαντάρα στην Τούμπα είναι η Μπενφίκα. Ο ΠΑΟΚ βρήκε στον δρόμο του τους Πορτογάλους το 2018 για τα playoffs του Champions League όπου και ονειρευόταν να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους. Οι "ασπρόμαυροι" αφού έφυγαν με τον βαθμό της ισοπαλίας από την Πορτογαλία χάρη στο γκολ του Ουάρντα και έτσι είχαν τεράστια ευκαιρία να "καθαρίσουν" τη δουλειά στην Τούμπα.

ΠΑΟΚ-Μπενφίκα 1-4 Στιγμιότυπα


Στην ρεβάνς που αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, οι Θεσσαλονικείς με... σύμμαχο τους τον κόσμο τους γνώρισαν βαριά ήττα με 4-1 με αποτέλεσμα να αποχαιρετήσουν την διοργάνωση και να συνεχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι στο Europa League.

H τεράστια πρόκριση του ΠΑΟΚ στους "32" του Europa League, νίκη-έπος στην Ιταλία επί της Φιορεντίνα

Τον Νοέμβριο του 2106 ο ΠΑΟΚ πέτυχε μια παό τις μεγαλύτερες νίκες του στην Ευρώπη. "Άλωσε" το "Αρτέμιο Φράνκι" και χάρη στη νίκη του με 3-2 επί της Φιορεντίνα έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στους "32" του Europa League. Κάτι που εντέλει πέτυχε μετά από τους συνδυασμούς αποτελεσμάτων των άλλων ομάδων των ομίλων που λειτούργησαν υπέρ του. 

Fiorentina - PAOK 2-3 All Goals & Highlights