Δεν είναι πολύ μακρινή, για την ακρίβεια απέχει μόλις 17 μέρες, η ανάμνηση του Τάσου Χατζηγιοβάνη να διασχίζει τον αγωνιστικό χώρο του σταδίου «Εριαμάν» στην Άγκυρα προκειμένου να πετύχει ένα όμορφο γκολ για την Ανκαραγκουτσού, στο 3-0 επί της αντιπάλου του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του Conference League (11 Απριλίου στο «Γ. Καραϊσκάκης», 18 Απριλίου στο «Σουκρού Σαράτσογλου») Φενερμπαχτσέ για τον μονό προημιτελικό του Κυπέλλου Τουρκίας.

GOL Tasos Ankaragücü 2-0 Fenerbahçe (Ziraat Türkiye Kupası Çeyrek Final) / 27.02.2024

Αυτό το παιχνίδι ήταν σημαδιακό για τους “κιτρινόμαυρους”, αφού αποτέλεσε την πρώτη ήττα τους ύστερα από 17 παιχνίδια. Η τελευταία φορά που έχασε η Φενέρ πριν από τις 27 Φεβρουαρίου ήταν το 6-1 της 30ής Νοεμβρίου από τη Νόρτζελαντ εκτός έδρας, για τους ομίλους του Conference League. Η ομάδα του 62χρονου Ισμαήλ Καρτάλ, που στην Κωνσταντινούπολη αποκαλούν “Arap Ismail” και κάνει την τρίτη θητεία του στον πάγκο των “κιτρινόμαυρων”, έχει ρόστερ με παίκτες εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι, όμως, κολλούν τα τελευταία ένσημά τους στο ποδόσφαιρο. Παρ’ όλα αυτά, δεν τους φαίνεται.

Φενερμπαχτσέ: Ταλέντο και εμπειρία στο επιθετικό κομμάτι

Ο λόγος δεν γίνεται για τον 30χρονο Βέλγο φορ Μιτσί Μπατσουαγί, ο οποίος σκοράρει αφειδώς, 20 γκολ σε 35 παιχνίδια τη φετινή περίοδο και τέσσερα σε επτά ματς στο Conference League, αλλά για τον Ντούσαν Τάντιτς και τον Έντιν Τζέκο, οι οποίοι, πάντως, προφανώς και ενώπιον της ευρωπαϊκής καταξίωσης αποκτούν ένα επιπλέον κίνητρο, με την πείρα τους από τα ευρωπαϊκά γήπεδα να τους δίνει την ικανότητα να… ανοιγοκλείνουν τον διακόπτη τους όποτε θέλουν.

Οι ίδιοι, πάντως, επιλέγουν να είναι εκεί και να δίνουν το “παρών” ψυχή τε και σώματι. Ο 35χρονος Σέρβος έχει ήδη 45 παιχνίδια τη φετινή περίοδο, ενώ έχει παίξει σε 23 ενενηντάλεπτα, που σημαίνει ότι έχει κάνει σπουδαία συντήρηση.

❗️ALL 105 GOALS & 112 ASSISTS FROM MVP DUSAN TADIC 🎯

Ο Τζέκο, από τη μεριά του, κάνει άλλη μια απίθανη χρονιά, αφού ο 37χρονος Βόσνιος επιθετικός σε 36 παιχνίδια έχει βάλει 22 γκολ. Ο Τάντιτς έπαιξε σε ημιτελικούς Champions League το 2019, στην τρελή πορεία του Άγιαξ, ο οποίος έφτασε μια ανάσα από τον τελικό (101 παιχνίδια), έπαιξε τον πρώτο τελικό του στην ήττα με σκορ 1-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ήταν στην ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι που κατέκτησε το πρωτάθλημα ύστερα από 44 χρόνια, το 2012, σκοράροντας, μάλιστα, το γκολ της ισοφάρισης, 2-2, στο επικό 3-2 επί της ΚΠΡ στις 13 Μαρτίου. 

Why Edin Dzeko Is The Most Underrated Striker




Στη Φενερμπαχτσέ συνυπάρχει με το συμπατριώτη του, Ράντε Κρούνιτς, ο οποίος έφτασε μόλις τον Ιανουάριο δανεικός από τη Μίλαν. Ο 30χρονος Βόσνιος μετρά 13 παιχνίδια με την κιτρινόμαυρη, ενώ στην ήττα από τη Σεν Ζιλουάζ στο “Σουκρού Σαράτσογλου” δεν έπαιξε, εκτίοντας ποινή λόγω κίτρινων καρτών.

Φενερμπαχτσέ: Η προσφορά του Λιβάκοβιτς

Η Φενέρ απέκτησε το καλοκαίρι και τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, ο οποίος έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, όταν έγινε ο ήρωας στη διαδικασία των πέναλτι στο πλαίσιο του προημιτελικού της Βραζιλίας με την Κροατία, αποκρούοντας τα σουτ των Ροντρίγκο και Κασεμίρο. Η τουρκική ομάδα δαπάνησε σχεδόν επτά εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τον 29χρονο πορτιέρε από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και αυτό έγινε μετά τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League με αντίπαλο την ΑΕΚ και τον αποκλεισμό των Κροατών.

DOMINIK LIVAKOVIC amazing performance vs Brazil

Ο Λιβάκοβιτς έχει φορέσει 30 φορές τη φανέλα των “κιτρινόμαυρων” της Τουρκίας, έχει δεχθεί 31 γκολ και σε 12 παιχνίδια κράτησε “λευκό” το παθητικό της τουρκικής ομάδας. Πάντως, μοιράζεται τα ματς του Conference League με τον 25χρονο Τούρκο Ιρφάν Εγκριμπαγιάτ, αν και το πιθανότερο είναι να προτιμηθεί για τα ματς με τον Ολυμπιακό.

Ο Φρεντ και οι υπόλοιποι

Στο ρόστερ της Φενέρ υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπως ο 22χρονος Ολλανδός αμυντικός Τζέιντεν Ουστερβόλντε, τον οποίο επίσης απέκτησε το καλοκαίρι από την Πάρμα, ο 24χρονος Σεμπαστιάν Σιμάνσκι (απλή συνωνυμία με τον Νταμιάν της ΑΕΚ), ο οποίος από το 2019 έως το 2022 έπαιξε στην Ντιναμό Μόσχας, το καλοκαίρι εκείνο πήγε δανεικός στη Φέγενορντ και έβγαλε τη χρονιά εκεί πριν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πολωνός μεσοεπιθετικός έχει 30 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Στη Φενέρ παίζει και ο Φρεντ, γνωστός από την πενταετή θητεία του, μέχρι και το περυσινό καλοκαίρι, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο 31χρονος Βραζιλιάνος, με τις 32 διεθνείς συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και τα δύο Παγκόσμια Κύπελλα, το 2018 και το 2020, έχει παίξει 25 παιχνίδια φέτος με την τουρκική ομάδα, αλλά δεν έχει σκοράρει ακόμη, ενώ έχασε όλον τον Φεβρουάριο λόγω προβλήματος στον τένοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Φρεντ έπαιξε πέντε χρόνια στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, με την οποία έφτασε δις (το 2015 και το 2018) στη φάση των “16” του Champions League.

Ο Καρτάλ χρησιμοποιεί στην αριστερή πλευρά της άμυνας τον Ολλανδό Φερντί Καρντιόγλου, ο οποίος έχει παίξει 188 ματς με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε από το 2018, ενώ από το 2022, που πήρε την τουρκική υπηκοότητα, έχει 15 διεθνείς συμμετοχές με την εθνική ομάδα της χώρας. Στα δεξιά βασίζεται στον 26χρονο διεθνή Νιγηριανό Οσάγι-Σαμουέλ Μπράιτ, που παίζει στη Φενέρ από το 2021 και φέτος δεν έχει χάσει παιχνίδι στο Conference, ήταν, δε, στην αποστολή της εθνικής Νιγηρίας που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, ενώ back up του είναι ο 24χρονος γεννημένος στην Αυστρία Μερτ Μουλντούρ, που έχει φορέσει 20 φορές τη φανέλα της εθνικής Τουρκίας και έχει 25 συμμετοχές φέτος με τη Φενέρ.

Για παρτενέρ του Ουστερβόλντε ο Καρτάλ προτιμά τον 29χρονο Γκανέζο Αλεξάντερ Ντιγίκου, ενώ αξιόπιστη λύση είναι και ο 33χρονος Τούρκος Σερντάρ Αζίζ, που το 2019 διέβη τον Ρουβίκωνα, πηγαίνοντας από τη Γαλατάσαραϊ στη Φενέρ.

Ο 28χρονος Τούρκος μεσοεπιθετικός Ιρφάν Καχβετσί θεωρείται από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της χώρας, ενώ έχει “γράψει” 30 συμμετοχές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα από το 2018, που πρωτοκλήθηκε. Φέτος με τη Φενέρ έχει 38 συμμετοχές, με 14 γκολ και 11 ασίστ. Ο Καχβετσί αλλάζει με τον 26χρονο Τσενγκίζ Γιουντέρ των 51 διεθνών συμμετοχών και των 16 γκολ με την εθνική Τουρκίας, ενώ στο ρόστερ βρίσκεται ακόμη ο 29χρονος Μίχα Ζάιτς, διεθνής Σλοβένος μέσος, που παίζει από το 2019 στη Φενέρ και το 2020-21 δόθηκε δανεικός στην Τζένοα.

Στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος

Η Φενέρ έχει 24 νίκες, 4 ισοπαλίες και μία ήττα σε 29 παιχνίδια της Super Lig και διεκδικεί το πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε για τελευταία φορά το 2014, από τη Γαλατάσαραϊ, που έχει μία νίκη περισσότερη και μία ισοπαλία λιγότερη.

Σπουδαιότερες διεθνείς επιτυχίες της ήταν η παρουσία της στα προημιτελικά του Champions League τη σεζόν 2007-08, όταν την απέκλεισε η φιναλίστ Τσέλσι, αλλά και τα ημιτελικά του Europa League την περίοδο 2012-13, όταν νίκησε 1-0 την Μπενφίκα, αλλά ηττήθηκε 3-1 στη Λισαβόνα. Έχει παρουσία και στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων… πάλαι ποτέ, δηλαδή την περίοδο 1963-64, όταν την απέκλεισε η ουγγρική ΜΤΚ.

Συνολικά έχει 106 νίκες, 55 ισοπαλίες και 107 ήττες σε 268 ματς.