Όταν ακούει κάποιος σαν χώρα την Ισλανδία σίγουρα το μυαλό του δεν πηγαίνει στον αθλητισμό. Μπορεί να πηγαίνει στο παγωμένο κλίμα, στα τοπία που… κόβουν την ανάσα με την ομορφιά τους όμως όχι σε κάτι που να αφορά το αθλητικό κομμάτι. Πέρα από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που έχει ως μεγαλύτερη επιτυχία την πρόκριση στους "8" του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2016 επί της Αγγλίας, έχει να υπερηφανεύεται για την σπουδαία ομάδα χάντμπολ που διαθέτει και θεωρείται μια από τις υπερδυνάμεις του αθλήματος όπου έχει αναδείξει τεράστιους παίκτες και προπονητές.

Η ομάδα χάντμπολ της Ισλανδίας που "θριαμβεύει" και αποτελεί… φόβητρο παγκοσμίως, είχε αναδειχθεί ασημένια Ολυμπιονίκης το 2008 και χάλκινη στο Euro του 2010 ενώ έχει συμμετάσχει σε 42 τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων, 22 φορές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, 13 φορές σε Euro και 7 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει την Ισλανδία σε δυο φιλικά ματς στα οποία θα τεστάρει τις δυνάμεις της ενόψει των επίσημων αγώνων playoffs με την Ολλανδία τον Μάϊο για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2025 κόντρα σε έναν αντίπαλο που αποτελεί "σχολή" του αθλήματος και σίγουρα θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει της συνέχειας.

islandia-handball

 Η νέα φουρνιά των παικτών της Εθνική Ελλάδος δίνει τη δική της… λάμψη και εξαργυρώνει με τον καλύτερο τρόπο τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει τα τελευταία στο άθλημα αφού βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης για την προκριματική φάση του Euro 2026 όπου τα όνειρα και η "δίψα" για διάκριση καλά κρατούν. Μάλιστα ενδεικτικό του πόσο έχει… ανέβει η "γαλανόλευκη" και έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων είναι ότι τα φιλικά προγραμματίστηκαν κατόπιν πρότασης από την πλευρά της Ισλανδικής Ομοσπονδίας χάντμπολ.


"Υποκλίθηκε" στην Ισλανδία στο πρώτο φιλικό η Εθνική ομάδα χάντμπολ

Η Εθνική ομάδα χάντμπολ στο πρώτο φιλικό παιχνίδι που έδωσε κόντρα στην ισχυρή Ισλανδία στο ΚΓ Ηλιούπολης δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των Ισλανδών γνωρίζοντας την ήττα με 33-22, σ'ένα ματς που βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει της συνέχειας ενώ οι δυο ομάδες θα κοντραριστούν ξανά το Σάββατο 16/3 (19:15) στο ΚΓ Κορυδαλλού.

ellada-islandiafwto

Ελλάδα και Ισλανδία πήγαιναν χέρι… χέρι στα πρώτα λεπτά (3-3), ενώ μ’ ένα σερί 3-0 η Εθνική κατάφερε να περάσει μπροστά με 6-3 και να μπλοκάρει την αντίπαλο της στις επιθέσεις της. Η Ισλανδία κατάφερε με ένα δικό της μικρό ξέσπασμα να ισοφαρίσει σε 6-6 ενώ η "γαλανόλευκη" πέρασε στην… αντεπίθεση και πήρε ξανά το προβάδισμα (9-7) με… σύμμαχο της την άμυνα. Οι Ισλανδοί ανέβασαν στροφές και όχι απλά ισοφάρισαν αλλά πέρασαν και μπροστά (9-10) ενώ πήραν και… αέρα τριών τερμάτων (10-13). Στη συνέχεια, η Ελλάδα κατάφερε να πλησιάσει στο σκορ (12-13) όμως όχι να κάμψει την αντίσταση της Ισλανδίας που ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με το υπέρ της 15-13.

Η Εθνική κατάφερε να ισοφαρίσει σε τέσσερις περιπτώσεις (15-15, 16-16, 17-17, 19-19) ωστόσο στη συνέχεια έδειξε μπλοκαρισμένη επιθετικά και ενώ στην άμυνα δεν μπορούσε να βρει τις λύσεις και να σταματήσει την… φόρα της Ισλανδίας που… εκτόξευσε τη διαφορά στους 7 (19-26). Η συνέχεια δεν ήταν θετική για την Ελλάδα που δεν μπορούσε να βρει τον τρόπο να περιορίσει τις επιθετικές αρετές των Ισλανδών οι οποίοι τιμωρούσαν σε κάθε ευκαιρία τα ελληνικά δίχτυα με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί το φιλικό ματς με το υπέρ τους 33-22.

ellada-islandia


Τα πεντάλεπτα: 3-2, 6-5, 8-6, 8-9, 10-13, 13-15 (ημχ), 17-17, 19-20, 19-24, 21-30, 21-31, 22-33

ΕΛΛΑΔΑ (Ζαραβίνας): Παναγιώτου 2, Λιάπης 2, Μάλλιος, Μιχαηλίδης, Πασσιάς 1, Τόσκας 4, Μπουκοβίνας, Παπαβασίλης, Παπάζογλου 1, Δομπρής, Κανδύλας, Παπαδιονυσίου, Καλόμοιρος 2, Τζωρτζίνης 1, Τσακουρίδης, Αραμπατζής 1, Παπαντωνόπουλος, Σάββας 7, Κεδέρης 1.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ (Γκούντιονσον): Γκούσταφσον, Ρίτσαρτσον 6, Σμάρασον 1, Μ. Όσκαρσον, Κρίστγιανσον 5, Γιόνσον 2, Ρούναρσον 1, Γκίσλασον, Μάγκνουσον 3, Βαλέντσια 3, Βίνταρσον, Μπιόργκιβισον, Άρναρσον 1, Γκούντιονσον 4, Α. Όσκαρσον, Πράσταρσον 3, Όλαφσον 1, Μπόρκελσον 3.
Διαιτητές: Ζήσης- Χαραλαμπίδης, Δίλεπτα: 4-1, Πέναλτι: 1/2-1/1