Η Εθνική Ελλάδος θα τα δώσει... όλα κόντρα στο Καζακστάν προκειμένου να κάνει το πρώτο βήμα που θα την φέρει πιο κοντά στο... όνειρο του Euro 2024, με την "δίψα" στις τάξεις των Ελήνων φιλάθλων να δουν την "γαλανόλευκη" να επιστρέφει ξανά στις μεγάλες διοργανώσεις να είναι τεράστια. Οι διεθνείς παίκτες δεν βλέπουν την ώρα να βρεθούν στα γήπεδα της Γερμανίας και οι παλαίμαχοι παίκτες (που έχουν ζήσει την εμπειρία της συμμετοχής σε μεγάλες διοργανώσεις) καμαρώνουν τη γενιά που τους διαδέχτηκε. Ένας από αυτούς και ο Φάνης Γκέκας που έχει "φάει" τα γήπεδα με το... κουτάλι και δίνει τα δικά του φόντα στα parapolitika.gr ενόψει του σπουδαίου σημερινού "τελικου" στην OPAP Arena.

Ο παλαίμαχος επιθετικός της Εθνικής που όπως αποκάλυψε θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά από κοντά παιχνίδι της Ελλάδας από τότε που σταμάτησε από την "γαλανόλευκη", τόνισε πως οι Έλληνες παίκτες θα πρέπει να δείξουν από το πρώτο κιόλας λεπτό ότι είναι το φαβορί ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ομάδα θα προκριθεί στο Euro 2024. 

Φάνης Γκέκας - Τα 24 γκολ με την Εθνική ομάδα (2005-2014).




Ένα ματς απέναντι στο Καζακστάν που έχει τον χαρακτήρα "τελικού" για την Εθνική Ελλάδος που θα έχει και την υποστήριξη του κόσμου στο πλευρό της. Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει στο παιχνίδι της προκειμένου να φτάσει στην πολυπόθητη νίκη;

"Ιδιαίτερος αγώνας για την ομάδα μας. Χαρακτήρας τελικού όπως είπες και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Εθνική έχει δείξει έναν πολύ καλό χαρακτήρα σε όλους τους αγώνες που έχει παίξει, έχει δημιουργήσει μια συμπαγής ομάδα και παίζει πολύ καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω πως δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Αν είναι σοβαρή όπως στους προηγούμενους αγώνες και με την υποστήριξη του κόσμου που νομίζω θα ναι γεμάτο το γήπεδο, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα και πιστεύω θα περάσουμε στην επόμενη φάση".

Η Εθνική καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να επιστρέψει ξανά στις μεγάλες διοργανώσεις. Είσαι αισιόδοξος πως στο τέλος θα πάρει την πρόκριση για το Euro 2024;

"Η εθνική ομάδα είναι έτοιμη να προκριθεί στο Euro 2024"

"Όπως είπες μετά από πολλά χρόνια η Εθνική είναι πολύ κοντά στο να επιστρέψει σε μια μεγάλη διοργάνωση και σε πρόκριση για το Euro. Νομίζω ότι η ομάδα είναι έτοιμη και είμαστε όλοι πολύ πάρα πολύ αισιόδοξοι, κοντά στην Εθνική έτσι ώστε να προκριθεί στο Euro 2024".

Ο κόσμος αγκαλιάζει την Εθνική ομάδα και ενδεικτικό είναι πως η "OPAP Arena" αναμένεται κατάμεστη. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την Ελλάδα που τόσα χρόνια "πάλευε" να επιστρέξει ξανά στην διεκδίκηση προκρίσεων στις κορυφαίες διοργανώσεις;

"Ο κόσμος πρέπει να αγκαλιάσει την Εθνική. Είναι η Εθνική μας ομάδα, είναι η ομάδα που αντιπροσωπεύει την χώρα μας. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη στήριξη και πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο κέρδος αλλά και αισιοδοξία για το ότι η ομάδα τόσα χρόνια... πάλευε αλλά δεν είχε φτάσει σε αυτό το σημείο που έχει φτάσει τώρα. Είμαστε στο τέλος, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι με την ομάδα για να βρεθούμε στο Euro".

gekas-fanhs



Τη δεδομένη στιγμή βλέπουμε ότι αρκετοί επιθετικοί της Εθνικής βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα. Έλειπε αυτό το στοιχείο τα προηγούμενα χρόνια από την ομάδα και ενδεχομένως να είναι και αυτό που θα κάνει από εδώ και πέρα τη διαφορά;

"Δεν νομίζω ότι είχαμε τόσο επιθετικό πρόβλημα απλά θεωρώ ότι ήταν όλη η ομάδα που δεν ήταν συμπαγής, όπως είναι τώρα μια οικογένεια και είχε δείξει κάποια στοιχεία ότι παίζαμε αμυντικά με κόντρα κλπ. Οπωσδήποτε παίζει μεγάλο ρόλο το ότι όλοι οι επιθετικοί που είναι στην ομάδα και αυτοί που δεν ηρθαν, κάνουν μια εντυπωσιακή χρονιά. Αν πάνε όλα καλά και η ομάδα δείξει χαρακτήρα νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο να βάλει η ομάδα περισσότερα γκολ γιατί το χρειάζεται".

Η τοξικότητα και η μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας

Θεωρείς πως πλέον έχει φύγει το αρνητικό κλίμα και η τοξικότητα που υπήρχε στις τάξεις της Εθνικής;

"Δεν νομίζω ότι είχε τοξικότητα απλώς υπήρχε αρνητικό κλίμα σε όλες τις τάξεις της Εθνικής. Από τους ποδοσφαιριστές, από τους προπονητές και από τους παράγοντες που ήταν εκεί αλλά νομίζω τα τελευταία δυο χρόνια γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια απ' όλους και ειδικά από τον προπονητή και τους παίκτες οι οποίοι πλέον έχουν φτιάξει ένα σύνολο που δεν μπορεί να διαπεράσει κανένας. Αυτή νομίζω είναι και η επιτυχία αυτής της Εθνικής και αυτό έχει σαν κέρδος".

Η... δίψα των Ελλήνων παικτών είναι δεδομένη. Το γεγονός ότι κανένας παίκτης πέρα από τον Τζαβέλλα δεν έχει βρεθεί σε Euro, είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τους ίδιους ο ενθουσιασμός του να βρεθούν σε μεγάλη διοργάνωση;

"Όπως είπες και εσύ η... δίψα των παικτών είναι δεδομένη. Το έχουμε δει στα τελευταία δυο χρόνια ότι κοιτάμε κάθε αντίπαλο στα μάτια και δεν φοβόμαστε ούτε μεγάλη ομάδα ούτε μικρή ομάδα. Εκτός από τον Γιώργο Τζαβέλλα οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές νομίζω ότι δεν έχουν βρεθεί σε μεγάλη διοργάνωση, Euro ή Μουντιάλ. Μπορεί με τις ομάδες τους να έχουν οδηγηθεί σε τίτλο, πρωτάθλημα ή Κύπελλο αλλά νομίζω ότι η Εθνική είναι ένα κομμάτι το οποίο αν βρεθείς σε ένα Euro ή Μουντιάλ είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία και νομίζω ότι κάθε ποδοσφαιριστής, το έχει σκεφτεί, το σκέφτεται και θα δώσει τα... πάντα για να βρεθεί η ομάδα σε αυτή την διοργάνωση".

fanhs-gekas


Όλα τα χρόνια είχαμε συνηθίσει την Εθνική να πηγαίνει στα ματς κυρίως  με τη λογική της άμυνας και των αντεπιθέσεων καθώς της έλειπε σε μεγάλο βαθμό το επιθετικό στοιχείο ειδικά στην θέση του σέντερ φορ. Πλέον μήπως έχει έρθει η στιγμή να... αλλάξει το τοπίο σε ότι αφορά την προσέγγιση των παιχνιδιών με δεδομένη την άνοδο των Ελλήνων επιθετικών;

"Δεν νομίζω ότι πηγαίναμε με την λογική των αντεπιθέσεων ή ότι παίζαμε αμυντικά. Νομίζω ότι κι από τότε που που είμασταν και εμείς, όλοι έλεγαν ότι παίζαμε αμυντικά αλλά νομίζω σε κάθε παιχνίδι μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει και 5-6 ευκαιρίες, να μην έμπαιναν γκολ και να κερδίζαμε 1-0. Σίγουρα ο κάθε προπονητής έχει ένα τρόπο παιχνιδιού επιθετικό, αμυντικό αναλόγως και τον αντίπαλο που θα παίξει αλλά αυτή τη στιγμή νομίζω η ομάδα έχει δείξει έναν χαρακτήρα που παίζει επιθετικά και δημιουργεί πολλές ευκαιρίες. Είναι και η στιγμή που οι επιθετικοί μας είναι σε μεγάλα κλαμπ και σε καλή κατάσταση".

Είσαι ένας παίκτης που έχεις την εμπειρία σε αγώνες νοκ άουτ. Τελικά τι είναι πιο δύσκολο να διαχειριστεί ένας ποδοσφαιριστής, τα ματ των ομίλων ή τα νοκ άουτ;

"Οι αγώνες των ομίλων είναι πάρα πολλοί και μπορείς να διαχειριστείς μια ήττα και να πας στο επόμενο παιχνίδι. Στους νοκ άουτ αγώνες υπάρχει ένα ματς και κανένα άλλο. Άρα νομίζω ότι το νοκ άουτ ναι μεν είναι πιο δύσκολο αλλά σ' αυτή τη δεδομένη στιγμή, παίζουμε στην έδρα μας με τον κόσμο μας, η ομάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και όλοι οι παίκτες έχουν ψυχολογία. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα το οποίο οι παίκτες πρέπει να το πάρουν με το μέρος τους, να μην έχουν άγχος για να αποδώσουν καλύτερα".

Φαβορί και αουτσάιντερ. Δυο διαφορετικοί "τίτλοι". Τι είναι τελικά καλύτερο να είσαι σ' έναν αγώνα και πόσο αυτό επηρεάζει ενδεχομένως την εξέλιξη του ίδιου του παιχνιδιού;

"Νομίζω ότι σε τέτοια παιχνίδια δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Είναι ένα παιχνίδι, ένας τελικός. Ένα ματς το οποίο είναι ποιος θα βρεθεί σε καλύτερη μέρα, ποιος θα αποδώσει καλύτερο ποδόσφαιρο και ποιος θα θέλει περισσότερο τη νίκη. Ναι μεν υπάρχει φαβορί και αουτσάιντερ αλλά νομίζω σε αυτόν τον συγκεκριμένο αγώνα η Εθνική πρέπει να δείξει από το πρώτο λεπτό ότι είναι το φαβορί και να τελειώσει το παιχνίδι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται και με τη βοήθεια με του κόσμου πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει".

Θα είσαι στο γήπεδο για να παρακολουθήσεις δια ζώσης τον αγώνα της Εθνικής;

"Μετά από πάρα πάρα πολλά χρόνια νομίζω θα είναι η πρώτη φορά από τότε που σταμάτησα από την Εθνική που θα έρθω να δω αγώνα και εύχομαι να είμαι τυχερός, η ομάδα να κερδίσει και να πάει στο επόμενο παιχνίδι".

gekas-ethniki