Η Εθνική Ελλάδας είναι πανέτοιμη και κατάλληλα προετοιμασμένη ψυχολογικά για την νοκ άουτ - μάχη μετ το Καζακστάν στο πλαίσιο των ημιτελικών των μπαράζ του UEFA Nations League, που έχουν έπαθλο εισιτήριο για το EURO 2024. Ο Γκουστάβο Πογιέτ και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος τόνισαν πως είναι ένα όνειρο που θα το ζήσουν αφού έχουν και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση.

Μάλιστα στο πλευρό της Εθνικής Ελλάδας θα είναι και ο κόσμος καθώς αναμένεται sold out στη Νέα Φιλαδέλδεια. Παράλληλα η ΕΠΟ έκανε γνωστό πως οι διεθνείς θα μοιραστούν ένα τεράστιο πριμ σε περίπτωση πρόκρισης στην τελική φάση του EURO 2024, δίνοντας ένα ακόμα κίνητρο.

Ο Γκουστάβο Πογιέτ το μοναδικό του πλάνο για την Εθνική Ελλάδας και το Καζακστάν

Ο Γκουστάβο Πογιέτ στις δηλώσεις που έκανε στη συνέντευξη Τύπου δεν δίστασε να μιλήσει για τον τρόπο που προετοίμασε τους διεθνείς.

Για τον τρόπο παιχνιδιού: "Νομίζω πως μετά από δύο χρόνια, είναι σίγουρη η ομάδα αυτό πρέπει να κάνει. Η ομάδα έχει το αγκαλιάσει τον τρόπο παιχνιδιού. Δεν είμαι ένας προπονητής που έχει plan b και plan c. Διαβάζω τα παιχνίδια και προσπαθώ να ενεργήσω πριν. Η ομάδα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είμαστε έτοιμοι για το αυριανό παιχνίδι".

Για τις επιλογές σε πρόσωπα: "Είναι μεγάλη απόφαση, την οποία θα πρέπει να πάρω. Εάν πάω με τους παίκτες που παίζουν περισσότερο με μένα και έχουν πλήρη αντίληψη ή αν θα πάω με τους παίκτες που είναι σε φόρμα, που έχουν τα περισσότερα ματς με τις ομάδες τους. Εάν πάρω την σωστή απόφαση θα είναι όλα οκ μετά το παιχνίδι, θέλω να τσεκάρω, να δω πώς θα ολοκληρωθεί η προπόνηση, έχω στο μυαλό μου την 11άδα, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί η προπόνηση".

Για το πόσο δύσκολο ήταν το σκαλοπάτι και για τη συνέχεια: "Ήταν μία διαδικασία. Για εμένα, τα πρώτα δύο φιλικά πριν από δύο χρόνια που είχα 20 μέρες πριν το Nations League, για να μάθω τους παίκτες, πώς να τους χρησιμοποιήσω. Ήταν σημαντική διαδικασία. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μία μικρή ομάδα ποδοσφαιριστών που καταλαβαίνουν πώς θα παίιξουν μαζί. Χρειάζεται χρόνο σε μία Εθνική. Προσπαθήσαμε να χτίσουμε σταθερότητα, μεταξύ αυτών των παικτών και να έρθουν να κουμπώσουν κι άλλοι παίκτες. Ήταν μεγάλη διαδικασία, αν με ρωτούσατε πριν από 2 χρόνια εάν ήθελα να είμαι εδώ θα το υπέγραφα. Είναι μεγάλη πρόκριση. Το Καζακστάν αναπτύχθηκε τα τελευταία 5 χρόνια, ίσως περισσότερο από εμάς, πρέπει να είμασε σε καλό επίπεδο είμαστε εντάξει, είμαστε έτοιμοι, δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Όταν ξεκινήσαμε ο πρώτος στόχος ήταν να πάμε, μετά να γεμίσουμε το γήπεδο, όταν ανέλυσα την Εθνική είδα τα παιχνίδια και ήξερα πόσο δύσκολο ήταν να παίξουμε στο ΟΑΚΑ με 10.000 οπαδούς, προσπαθούσα να πείσω όλους τους ανθρώπους στο ποδόσφαιρο πόσα περισσότερα μπορούμε όλοι μαζί. Είμαστε πιο ενωμένοι απ' όταν ήρθα. Η Σούπερ Λιγκ δέχθηκε το αίτημά μας και μας έδωσε δύο έξτρα προπονήσεις, με τον Ατρόμητο ήρθα σε συμφωνία για το προπονητήριο εάν περάσουμε, αύριο θα παίξουμε σε γεμάτο γήπεδο και με το πέταλο. Έχουμε τις καλύτερες συνθήκες των τελευταίων δύο ετών, είναι στο χέρι μας να έχουμε την καλύτερη απόδοση".

Για το γεγονός ότι είναι φαβορί: "Εάν δούμε την ιστορία, είμαστε φαβορί, αλλά εάν δούμε το μομέντουμ... Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε το παιχνίδι μας. Μέχρι στιγμής είχαμε δύο είδη ποδοσφαίρου. Έχουμε παίξει παιχνίδια που κοντρολάραμε τον ρυθμό, είχαμε κάποιες δυσκολίες κόντρα στις κορυφαίες ομάδες και θα έπρπεε να προσαρμούμε. Τώρα είμναστε στην πρώτη κατηγορία και πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας, να σεβαστούμε τον αντίπαλο, αλλά θέλουμε να κοντρολάρουμε τον ρυθμό".

Για το αν γυαλίζει το μάτι των ποδοσφαιριστών, όπως αυτό της Ουρουγουάης: "Ένα πράγμα που ξέρω είναι η νοοτροπία του έλληνα ποδοσφαιριστή. Πότε χρειάζονται το σπρώξιμο, πότε να είναι πιο ήρεμοι. Ήμουν σε επαφή με ένα μεγάλο γκρουπ 30+ ποδοσφαιριστών και ήταν απεγνωσμένοι να έρθουν. Είναι μεγάλη ευκαιρία για την ιστορία του Καζακστάν, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες που είναι εδώ. Να παίξουμε το παιχνίδι, όπως ξέρουμε".

Για τους τρεις αμυντικούς με τη Γαλλία και αν θα παίξει πιο σφιχτά στην άμυνα και στο κέντρο: "Δεν θα πούμε πάρα πόλλά. Θα παίξουμε το σύστημα μας, όχι κάτι το διαφορετικό. Η βασική απόφαση αφορά στα πρόσωπα, αν θα παίξουνε παίκτες που αγωνίζονται με την Εθνική ή τους πιο φορμαρισμένους".

Για τις αντεπιθέσεις του Καζακστάν και τι τον προβληματίζει για τον αντίπαλο: "Έχουν καθαρό τρόπο παιχνιδιού, έχουν συνέπεια στο παιχνίδι τους, είναι δύσκολο να δεις την ομάδα αυτή να έχει πάνω από 20 κακά λεπτά. Συνεχίζουνε να παίζουν, εάν ρίξεις την απόδοσή σου θα έχεις πρόβλημα. Εάν πέσουμε θα μας τιμωρήσουν. Είναι μηχανές, δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα για αυτούς. Πρέπει να προσέχουμε. Όλες οι ομάδες που είχαν πρόβλημα μαζί τους, έκαναν αυτό το λάθος και έτσι έγινε η έκπληξη".

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, η Γερμανία και το όνειρο με την Εθνική Ελλάδας

Τους παίκτες της Εθνικής Ελλάδας εκπροσώπησε ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, ο οποίος τόνισε:

Για το αν υπάρχει πίεση: "Το κλίμα είναι πολύ καλό, θα είναι ένα δύσκολο ματς, πιστεύουμε στον εαυτό μας, έχουμε δείξει τι μπορούμε να κάνουμε. Χαρά θα έλεγα νιώθουμε, χαρά που θα παίξουμε σε γεμάτο γήπεδο και θέλουμε να κερδίσουμε".

Για το αν είναι ένα όνειρο: "Είναι ένα όνειρο που θέλουμε όλοι μας να το ζήσουμε, θέλουμε πώς και πώς να προκριθούμε στη Γερμανία. Αυτό θα προσπαθήσουμε και θα ξεκινήσουμε από αύριο".

Για το πόσο δύσκολο είναι να βρει ρυθμό ένας τερματοφύλακας: "Σίγουρα δεν ξεχνάς, θα ήθελα να είμαι σε ρυθμό, έκανα τα πάντα να έρθω όσο πιο έτοιμος γίνεται. Έφερα δικά μου άτομα από Γερμανία για να κάνω τις προπονήσεις και να είμαι όσο πιο έτοιμος γίνεται για να βοηθήσω".

Για το αν έχει κάνει έξτρα προπόνηση για τα πέναλτι: "Σε κάθε παιχνίδι κοιτάς για τα πέναλτι, δεν θα αλλάξει κάτι στην προετοιμασία του παιχνιδιού, εύχομαι μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εάν φτάσει, εύχομαι να το κερδίσουμε".

Για το γεγονός ότι θα επιστρέψει στη Γερμανία: "Θα ήταν διπλή χαρά να γυρίσω στη χώρα που γεννήθηκα και να παίξω ένα Euro, για όλους θα ήταν ένα όνειρο που θέλουμε να το ζήσουμε όλοι μαζί".

Για το τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα: "Έπαιξαν καλά στα προκριματικά να προσέχουμε στις αντεπιθέσεις. Να κάνουμε αυτά τα πράγματα που μας έδειξε ο κ. Πογέτ. Να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό, είμαστε καλή ομάδα, το έχουμε δείξει και πρέπει να το ξαναδείξουμε αύριο".

Για το γεγονός ότι είναι το ματς της ιστορίας: "Πάρα πολλοί από τους ποδοσφαιριστές, μόνο ο Τζαβέλας έχει πάει στο Euro, για όλους μας είναι κάτι μεγάλο. Δεν ξέρω πόσο το θέλουν οι άλλοι, αλλά εμείς το θέλουμε τόσο πολλοί, ένας από τους στόχους μας ήταν αυτός όταν ξεκινήσαμε με τον κόουτς".

Καζακστάν: Το Ραμαζάνι και η δουλειά του Μαγκόμεντ Άντιεφ


Στην αντίπερα όχθη το Καζακστάν ήρθε και αυτό να δώσει τη μάχη του. Ο εκλέκτορας της Εθνικής, Μαγκόμεντ Άντιεφ, ήταν ξεκάθαρος και επεσήμανε πως δεν τους επηρρεάζει το γεγονός πως το γήπεδο θα είναι γεμάτο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο προπονητής του Καζακστάν, Μαγκόμεντ Άντιεφ:

Για το αν έχουν γίνει προσαρμογές σε επίπεδο προετοιμασίας για τους Μουσουλμάνους παίκτες και για το πώς νιώθουν αυτή τη στιγμή: "Ναι, συγχαίρω όλους τους μουσουλμάνους για τη μεγάλη μας νηστεία. Είθε ο θεός να δεχτεί όλες τις καλές μας πράξεις, όλες τις προσευχές μας. Όσο για αυτό, έχω κάποια εμπειρία - δούλεψα με μια ομάδα με τέτοιους παίκτες. Κάναμε ορισμένες αλλαγές. Προσαρμόσαμε τη διαδικασία προπόνησής μας έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να πίνουν νερό μετά την προπόνηση και να έχουν αμέσως δείπνο. Άρα το προπονητικό επιτελείο έχει εμπειρία σε αυτό το θέμα".

Για το αν οι ποδοσφαιριστές του είναι ψυχικά έτοιμοι: "Έχουμε δουλέψει το κομμάτι της ψυχολογίας και έχουμε μιλήσει με τα παιδιά. Όλα τα παιδιά καταλαβαίνουν το πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι με την Ελλάδα, οπότε δεν βλέπω το νόημα να τους ασκώ υπερβολική πίεση με μεγάλες ομιλίες. Αντίθετα, από αυτή την άποψη, μάλλον ακόμη και σε σύγκριση με το παιχνίδι στη Σλοβενία, που ήταν επίσης σημαντικό για εμάς, το άλλαξα λίγο... Θα πω ότι προσπαθώ να τους τραβώ την προσοχή λιγότερο συχνά (σ.σ. γέλια), ώστε να μην δημιουργείται περιττή πίεση. Οι ίδιοι τα καταλαβαίνουν όλα τέλεια".

Για το ενδεχόμενο η πρόκριση να κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι: "Εξακολουθώ να μην είμαι υποστηρικτής των ποδοσφαιριστών που κάνουν πέναλτι. Το ξέρω από πρώτο χέρι. Έκανα πέναλτι αρκετά συχνά στους συλλόγους μου, άλλες φορές σκόραρα, άλλες όχι. Αν μπορούσες να σκοράρεις στην προπόνηση... Είναι απλά ένα παιχνίδι, είναι θέμα ψυχολογίας. Επομένως, το να τους κερδίσεις στην προπόνηση τελείως διαφορετικά το τι θα συμβεί σε ένα παιχνίδι. Αλλά ακόμα και γνωρίζοντας αυτή τη διαδικασία, από τη δική μου εμπειρία, πάντα ρωτάω τα παιδιά πόσο κουρασμένοι είναι, αν είναι έτοιμοι ή όχι... Είναι σημαντικό να νιώσεις εκείνη τη στιγμή, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Όσο για τους τερματοφύλακες, έχουμε κάνει κάποια δουλειά σε αυτό το θέμα".