Μίνιμουμ 11 παιχνίδια. Εντεκα τελικούς. Αυτή τη στιγμή, τόσα ματς έχει δεδομένα ο Ολυμπιακός στο καλεντάρι του. Μπορεί να γίνουν 13. Ιδανικά, ονειρικά, μπορεί να φτάσουν τα 14. Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι 11. Όλα τελικοί. Όλα κομβικά για την έκβαση των δύο στόχων που κυνηγάει η ομάδα του Πειραιά: 9 αγώνες στο πρωτάθλημα της Super League, μίνιμουμ 2 αγώνες στο Europa Conference League. Ένα τρελό αγωνιστικό roller coaster, το οποίο για να μην προκαλέσει "ζάλη", χρειάζεται ειδική διαχείριση.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει χρησιμοποιήσει συνολικά 27 ποδοσφαιριστές στο διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο των Ερυθρόλευκων. Σχεδόν όλο το ρόστερ. Είδε τι μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές. Τους παρατηρεί/μελετά/μαθαίνει σε καθημερινή βάση στις προπονήσεις στο Ρέντη. Και πλέον καλείται να κάνει την ιδανική διαχείριση, ώστε ο Ολυμπιακός να μπορέσει να πάρει το καλύτερο που μπορεί από όλους.

Είναι αδύνατο ο Ολυμπιακός να μπορέσει να βγάλει -σε λιγότερες από 50 ημέρες- ένα πρόγραμμα 11 αγώνων, χωρίς εκτενές rotation. Ηδη για το πρώτο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε έχασε τον Ντάνιελ Ποντένσε, λόγω καρτών. Αντίστοιχο πρόβλημα και στις δύο διοργανώσεις που συμμετέχει ο σύλλογος, έχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές. Εάν βάλουμε και το βασικό ζήτημα της κούρασης, η αναγκαιότητα για "άσσους" από το βάθος του ρόστερ, είναι τεράστια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztr4axtdbhl)

Ο Μεντιλίμπαρ έχει βρει την "καλή" του 11άδα και αυτό δεν αμφισβητείται. Αλλά αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς. Ειδικά σε μια περίοδο όπου όλα τα παιχνίδια θα είναι τεράστιας έντασης και πίεσης. Οταν διακυβεύεται ένας τίτλος και βρίσκεσαι στους "8" της Ευρώπης, δεν μπορεί να είναι αλλιώς.

Οι εκτός λίστας στον Ολυμπιακό, οι ανενεργοί και η αγωνία για Ζέλσον Μαρτίνς

Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη όλες τις διαθέσιμες λύσεις. Και "κλειδί" σε όλη αυτή την προσπάθεια, είναι οι εκτός ευρωπαϊκής λίστας ποδοσφαιριστές. Ειδικά ποδοσφαιριστές όπως ο Ζέλσον Μαρτίνς, ο Ζουλίαν Μπιανκόν, ο Φραν Ναβάρο, είναι αναγκαίο να κάνουν το βήμα παραπάνω. Είναι επιβεβλημένο να δείξουν σε αυτό το σημείο της σεζόν, ότι μπορούν να αναλάβουν ευθύνες και να δώσουν λύσεις. Ακόμη και ποδοσφαιριστές με μικρότερο ρόλο έως τώρα, όπως οι Ρούμπεν Βέζο και Νέλσον Αμπι, είναι σημαντικό να μπορούν να προσφέρουν λύσεις και να είναι 100% έτοιμοι και συγκεντρωμένοι, για να δώσουν το κάτι παραπάνω, τη στιγμή που τους χρειάζεται η ομάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακός έχει "πέσει" πάνω στον Ζέλσον και περιμένει με αγωνία να μάθει εάν ο βιρτουόζος Πορτογάλος θα μπορέσει εν τέλει, να είναι έτοιμος για το ντέρμπι με την ΑΕΚ και τη συνέχεια της σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι το "κλειδί" του Ολυμπιακού στη σεζόν. Εάν παραμείνει υγιής, εάν μπορεί να αποδώσει αυτό που μπορεί, έστω για μεγάλο μέρος των αγώνων, η παρουσία του είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί καθοριστική.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgv8fhdm9e9)

Ο Μεντιλίμπαρ γνωρίζει καλά πως πλέον κανείς δεν περισσεύει. Ποδοσφαιριστές που έχουν μικρότερο ρόλο, όπως ο Κίνι, ο Ρίτσαρντς, ο Καρβάλιο, ο Ντόη ή ακόμη και ο (έξω από τα νερά του ακόμη) Καμπράλ, είναι απαραίτητο να πάρουν πρωτοβουλίες, να δείξουν. Και αυτό προσπαθεί όλες αυτές τις ημέρες ο Βάσκος. Αυτό προσπάθησε να κάνει και στο πρόσφατο εσωτερικό δίτερμα. Και θα συνεχίσει να το κάνει. Καθώς, είτε ο Ολυμπιακός θα πάει για όλα, με... όλους είτε θα "σκάσει". Ολοι αυτοί οι αγώνες, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, Μάρτη, Απρίλιο, Μάιο, δεν βγαίνουν.

Γιατί ο Μεντιλίμπαρ αγωνιά για τον Αλεξανδρόπουλο...

Αυτός είναι και ένας έξτρα λόγος που ο προπονητής του Ολυμπιακού περιμένει με αγωνία να επιστρέψει στις προπονήσεις, υγιής και έτοιμος να παίξει, ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος. Ο Ελληνας μέσος, είναι ο πιο "διαφορετικός" από όλους τους χαφ του ρόστερ. Ο πιο αθλητικός, ο πιο γρήγορος, αυτός που μπορεί να ανεβάσει την ένταση, την πίεση και την... αγριάδα του Ολυμπιακού. Και παράλληλα, μπορεί να παίξει όπου θέλει ο προπονητής. Όπως έχει γίνει κατά κόρον φέτος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cuv3dd4s6xfd)

Και επειδή είναι και στην ευρωπαϊκή λίστα, η περίπτωσή του, είναι ιδιάζουσα. Όπως και το πρόβλημά του στη μέση, το οποίο τον έχει εμποδίσει να αγωνιστεί από τις 3 Μαρτίου και το 3-0 επί του Βόλου. Αυτές τις ημέρες δείχνει καλύτερα. Κάνει έντονο ατομικό πρόγραμμα. Και πλέον μένει να φανεί πότε θα είναι έτοιμος... Με πρώτο "κανονάκι", το κυριακάτικο ντέρμπι με την ΑΕΚ.