Μαθηματικά ακόμη και ο τέταρτος Ολυμπιακός διατηρεί πιθανότητες κατάκτησης του φετινού τίτλου στη Super League.
Ρεαλιστικά και κυρίως ποδοσφαιρικά, η κούρσα των τεσσάρων “μεγάλων” στα playoffs έχει χωριστεί σε δύο… ξεχωριστές διαδρομές που όμως έχουν στο τέλος τους δύο εξίσου σημαντικά διακυβεύματα.

Με την 3η αγωνιστική προ των πυλών και το ντέρμπι Παναθηναϊκού – ΑΕΚ να φαντάζει ως τελευταία ευκαιρία των “πράσινων” να μείνουν σε απόσταση βολής από την κορυφή, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο για την ομάδα του Φατίχ Τερίμ να βρει στα επόμενα παιχνίδια τη σταθερότητα που απαιτεί μια πορεία πρωταθλητισμού.

Μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός ακόμη κι αν νικήσει την ΑΕΚ; 

Με τον Τούρκο προπονητή στον πάγκο του, ο Παναθηναϊκός έχει απολέσει όλες τις σταθερές που τον χαρακτήριζαν επί των ημερών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Με τον Σέρβο στο τιμόνι, οι “πράσινοι” είχαν αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι τους. Ήξερες σε κάθε αναμέτρηση που ξεκινάει το άλφα και που καταλήγει το ωμέγα. Ενδεχομένως για κάποιους ο Γιοβάνοβιτς να είχε περιορισμένο ταβάνι, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να δεις έναν Παναθηναϊκό… αλλοπρόσαλλο σαν αυτόν που έχει εμφανιστεί ουκ ολίγες φορές από τις αρχές του 2024.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0840okisskx)

Ναι, υπήρξαν παιχνίδια επί Τερίμ που το “τριφύλλι” ξεχείλιζε από προσωπικότητα, αντανακλώντας στο χορτάρι το ειδικό βάρος του νέου του προπονητή, ωστόσο με συνταγή… “απόψε αυτοσχεδιάζουμε” πρωταθλήματα δεν κατακτώνται!

Ακόμη, λοιπόν, κι αν ο Παναθηναϊκός επικρατήσει σε λίγες ώρες της πρωτοπόρου ΑΕΚ, δεν μας πείθει ότι είναι σε θέση να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι τέλους με αξιώσεις και να μπει “σφήνα” στο δίδυμο των δύο “Δικεφάλων”. Ούτε ο Ολυμπιακός μπορεί να το πράξει, για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

O αναγεννημένος Ολυμπιακός και τα... αμείλικτα μαθηματικά

Οι “ερυθρόλευκοι” απέδειξαν και στη Νέα Φιλαδέλφεια ότι αγωνιστικά είναι μακράν της δεύτερης η ομάδα που εμφανίζει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν. Πλην, όμως, γνώριζαν εξ αρχής ότι για να καλυφθεί το βαθμολογικό τους χάντικαπ από την κορυφή έπρεπε να ξεκινήσουν τα playoffs τουλάχιστον με 4 βαθμούς, απέναντι σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Δεν πήραν ούτε έναν! Τα μαθηματικά στο ποδόσφαιρο είναι πολλές φορές αμείλικτα!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d087hgdzd2kh)

Έχοντας μάλιστα, πλέον, τη σκέψη τους λίγο περισσότερο στην ιστορική πρόκληση που τους περιμένει στο Europa Conference League, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες του καλούνται να προσηλωθούν στην κατάκτηση της τρίτης θέσης, που θα τους εξασφαλίσει θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Μοιάζει οξύμωρο, αλλά ενδεχόμενη ήττα της ΑΕΚ απόψε στη Λεωφόρο θα βοηθήσει μαθηματικά τους Πειραιώτες στη μάχη του τίτλου, ταυτόχρονα όμως θα τους διατηρήσει στην τέταρτη θέση να κυνηγάνε πνιγμένοι από το άγχος τον Παναθηναϊκό.

Αν αντίθετα η “Ένωση” φύγει με τρίποντο από το “Απόστολος Νικολαϊδης”, τότε μετά από πάρα πολλές αγωνιστικές ο Ολυμπιακός θα προσπεράσει στη βαθμολογία τον “αιώνιο” αντίπαλό του (αν φυσικά κερδίσει νωρίτερα τον Άρη στο Φάληρο) και θα πάρει τεράστιο προβάδισμα για την εξασφάλιση του τρίτου “χρυσού” ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Τι είναι δύσκολο να συμβεί στη συνέχεια των playoffs της Super League

Κι αυτή είναι η κυνική καταγραφή της δυναμικής που αναπτύσσουν οι διεκδικητές του τίτλου: Για το στέμμα θα παλέψουν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (με ξεκάθαρο φαβορί την “Ένωση” λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της ομάδας του Λουτσέσκου), για την εξασφαλισμένη έξοδο στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό.

Ίσως η αποψινή βραδιά να μας δείξει το φαβορί και στη δεύτερη κούρσα. Ίσως προσωρινά να περιπλέξει την κατάσταση. Ίσως, πάλι, να την ξεδιαλύνει ακόμη περισσότερο.

Μοιάζει πάντως εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να βρει το φινάλε της σεζόν πρωταθλητή έναν εκ των δύο “αιωνίων”, όπως και να βρει έναν εκ των δύο “Δικεφάλων” να τερματίζει στην τέταρτη θέση.

Ο Άρης, η Λαμία και η… μπανανόφλουδα των playoffs της Super League

Στην εξίσωση των playoffs, βέβαια, πολλοί από εμάς αγνοούμε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι αδιάφοροι, βαθμολογικά, Άρης και Λαμία. Ήδη ο ΠΑΟΚ αποτέλεσε το πρώτο θύμα των δύο τυπικά “κομπάρσων” του σεναρίου του μίνι πρωταθλήματος και είναι δεδομένο ότι και στις επόμενες αγωνιστικές θα υπάρξουν ζημιές από τις εξαιρετικές ομάδες του Άκη Μάντζιου και του Λεωνίδα Βόκολου. Κίνητρα έχουν και οι δύο… γι’ αυτό να είστε σίγουροι!

Ιδιαίτερα στο “Κλεάνθης Βικελίδης” ο Άκης Μάντζιος γνωρίζει ότι το κανονικό ποδόσφαιρο δεν είναι… video game στο οποίο πατάς το τζόιστικ και ανεβάζει ταχύτητα η ομάδα σου. Ο Έλληνας τεχνικός πρέπει να οδηγήσει τον Άρη στον ιστορικό τελικό της 18ης Μαΐου στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση και μπορεί να το πράξει μόνο αν τα γκάζια παραμείνουν στην τσίτα μέσα στον Απρίλιο. Το ερώτημα είναι ποιοι διεκδικητές του τίτλου θα πατήσουν την… μπανανόφλουδα;

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".