Όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συμφωνούσε με τον Εργκίν Αταμάν προκειμένου ο Τούρκος τεχνικός να αναλάβει τα ηνία του Παναθηναϊκού, ίσως κανένας από τους δύο να μην περίμενε πραγματικά το τι θα ακολουθούσε. Παρ' όλα αυτά, η πίστη στο πλάνο και το... γλυκό με την απόκτηση του Κέντρικ Ναν, έφεραν το "τριφύλλι" από την 17η θέση, στην 2η θέση της Euroleague και πλέον οι κακές μέρες του πρόσφατου παρελθόντος έχουν για τα καλά εκλείψει!

Όσο όμως ο Αταμάν συντελεί το θαύμα του στο ΟΑΚΑ, δύο άλλα ιερά τέρατα της προπονητικής του ευρωπαϊκού μπάσκετ είδαν τις δικές τους προσπάθειες να στέφονται από παταγώδη αποτυχία. Τα φετινά Playoffs θα είναι τα πρώτα στα οποία δεν θα συμμετέχει κάποιος εκ των Ζέλικο Ομπράντοβιτς ή Έτορε Μεσίνα. Ποτέ άλλοτε δεν είχε ξανασυμβεί αυτό στη διοργάνωση, όσο παράξενο κι αν ακούγεται. 

Για πρώτη φορά Playoffs της Euroleague χωρίς Ομπράντοβιτς ή Μεσίνα

Το απόλυτο ντεμαράζ της Αναντολού Εφές στις τελευταίες αγωνιστικές και το "κερασάκι στην τούρτα" που ήταν η εκκωφαντική νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα, έφεραν τους Τούρκους στη δεκάδα και τη νεοσύστατη φάση των Play-in και άφησαν εκτός συνέχειας τόσο την Παρτιζάν, όσο και την Αρμάνι Μιλάνο.

Οι δύο τελευταίες πλήρωσαν τον κακό καλοκαιρινό σχεδιασμό τους και την όλη ιστορία του Νίκολα Μίροτιτς. Η Παρτιζάν δεν κάλυψε το κενό του Λεσόρ σε κανένα βαθμό (μόνο ο Καμπόκλο προσπάθησε αλλά δεν είναι ίδιο στυλ) με τον Ομπράντοβιτς και τους συνεργάτες του να χρεώνονται σε μεγάλο βαθμό τη φετινή αποτυχία καθώς πέραν της θέσης του σέντερ, υπήρχε εμφανές έλλειμα στον "άσσο". Ο Ντόζιερ δεν κάλυψε επ' ουδενί τον Έξουμ και το σύνολο που λίγο έλειψε να αποκλείσει πέρυσι τη Ρεάλ, φέτος δεν έφτασε καν στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας.

Από την άλλη η Αρμάνι Μιλάνο ενώ έριξε χρήματα στην αγορά, προδόθηκε αρχικά από τους τραυματισμούς της. Ο σχεδιασμός δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός, αλλά ο Μεσίνα δεν μπόρεσε να δει παρά μόνο στο ελάχιστο όλα τα κομμάτια του παζλ του. Το ρόστερ είχε ελλείψεις, είχε τρωτά σημεία και πλέον οι Μεδιολάνοι θα πρέπει να βρουν ξανά την "αίγλη" τους ώστε να προσεγγίσουν κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης. Γιατί αυτή τη στιγμή, το πρότζεκτ με τον Μεσίνα στην άκρη του πάγκου, δεν πείθει πολλούς.

Ο Αταμάν έχει ξανακάνει στην Εφές θαύμα αντίστοιχο με του Παναθηναϊκού

Όσο λοιπόν Ομπράντοβιτς και Μεσίνα ετοιμάζουν τα πλάνα τους για τις εγχώριες διοργανώσεις πλέον (και ίσως τη νέα σεζόν), ο Εργκίν Αταμάν απολαμβάνει την ηρεμία της δεύτερης θέσης και θα παρακολουθήσει τα Play-In ώστε να μάθει τον αντίπαλο της ομάδας του. Ο Παναθηναϊκός δεν φοβάται κανέναν και είναι το απόλυτο φαβορί για να πάει στο Final-Four.

Στο Final-Four είχε καταλήξει και η πρώτη φορά που ο Εργκίν Αταμάν είχε κάνει κάτι αντίστοιχο με τον φετινό άθλο του Παναθηναϊκού. Τη σεζόν 2017-18 η Αναντολού Εφές είχε τερματίσει στην 16η και τελευταία θέση της βαθμολογίας με 7 μόλις νίκες σε 30 αγωνιστικές, μόνο που η διαφορά είναι πως και τότε ο Αταμάν ήταν στον πάγκο.

Την επόμενη σεζόν όμως ο Αταμάν έφερε στην Κωνσταντινούπολη τους Μίσιτς και Λάρκιν οι οποίοι σχημάτισαν ένα από τα ποιοτικότερα δίδυμα που έχουν δει τα ευρωπαϊκά παρκέ. Η σεζόν 2018-19, λοιπόν, είδε την Εφές να τερματίζει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας έχοντας 20 νίκες και να προκρίνεται στο Final-Four αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα στα Playoffs. Στο Final-Four έριξε στο καναβάτσο την Φενέρ στον ημιτελικό αλλά γνώρισε την ήττα στον τελικό από την ΤΣΣΚΑ των μαγικών Κλάιμπερν και Χίγκινς, με τον Άλεκ Πίτερς επίσης στο ρόστερ της ομάδας του Ιτούδη.

Φέτος θα θελήσει να κάνει το ίδιο με τον Παναθηναϊκό αλλά να φτάσει μέχρι το φινάλε της διαδρομής. Άλλωστε όπως του είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σε έξι μήνες έκανε την 17η της περσινής βαθμολογίας, 2η της φετινής. Γι' αυτό και σε ένα μήνα, καλείται τη 2η να την κάνει 1η!